Σχεδόν το 50% των αιτημάτων για αύξηση τιμής στα φάρμακα απορρίφθηκε
Μετά από 12 χρόνια περίπου και με ελάχιστες εξαιρέσεις όλη αυτή την περίοδο το υπουργείο Υγείας αποφάσισε να προχωρήσει στη διόρθωση τιμών κυρίως σε μοναδικές και οικονομικές θεραπείες με σκοπό τη διατήρησή τους στην αγορά, καθώς οι ομολογουμένως υψηλές επιστροφές (clawback) και rebate έδειχναν ως μονόδρομο την έξοδό τους από την φαρμακευτική αγορά.
Γεγονός που κάτι τέτοιο θα επέφερε πολλαπλάσιο κόστος για το κράτος εκτινάζοντας την φαρμακευτική δαπάνη σε υψηλότερα επίπεδα εξαιτίας της υποκατάστασης αυτών των φθηνών θεραπειών με άλλες ακριβότερες θεραπείες.
Θυμίζουμε περίπτωση εταιρείας με φάρμακο για το σίδηρο και με τιμή λιανικής 2,5 ευρώ το κουτί που το 2017 αποφάσισε λόγω της ασύμφορης αυτής κατάστασης να αποσυρθεί από την αγορά. Αυτό, όπως μας μεταφέρθηκε υποκαταστάθηκε από ακριβότερες αντίστοιχες θεραπείες εκτινάζοντας την σχετική ετήσια δαπάνη (για το σίδηρο) στα 5 εκατ.ευρώ περίπου.
Μετά λοιπόν την απόφαση του υπουργείου Υγείας να επιτρέψει τη δυνατότητα αύξησης τιμής σε φάρμακα είτε μοναδικά, είτε με τιμή λιανικής κάτω από τα 5 ευρώ είτε με σημαντική απόκλιση της τιμής τους από τις δύο χαμηλότερες της Ευρωζώνης αρκετοί ήταν οι ΚΑΚ που επέλεξαν να αξιοποιήσουν αυτή τη δυνατότητα.
Ετσι λοιπόν τα αιτήματα που υποβλήθηκαν ήταν για 900 κωδικούς που αντιστοιχούν σε 500 φάρμακα ενώ τελικά αυτά που πήραν πράσινο φως για αύξηση τιμής έφτασαν τα 284 φάρμακα (αφορούν 112 ΚΑΚ).
Μιλάμε ως επί το πλείστον για φάρμακα Κοινότητας -υπάρχουν και κάποια φάρμακα του ΕΟΠΥΥ- με την μέση τιμή να κυμαίνεται από 27 ευρώ έως και 32 ευρώ και την τελική αύξηση της τιμής τους να φτάνει το 16%.
Στην παρούσα φάση όπως μαθαίνουμε ο ΕΟΦ έχει συγκεντρώσει τις ενστάσεις προκειμένου να τις καταθέσει στο Υπουργείο Υγείας για επανέλεγχο, από τον Οργανισμό αλλά και το Υπουργείο. Μια διαδικασία αρκετά χρονοβόρα που μεταθέτει την έκδοση του νέου Δελτίου Τιμών με τις καινούργιες πια τιμές των 284 φαρμάκων στα τέλη Ιουλίου, ίσως και μέσα στη πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΗΠΑ: νέα κρούσματα γρίπης των πτηνών σε ανθρώπους
Ρομπότ βοηθά τους ασθενείς με εγκεφαλικό επεισόδιο
Τροφές για καλή υγεία του εντέρου