Οι πρόσφατες πυρκαγιές στη Βορειοανατολική Αττική που προκάλεσαν εκτεταμένες καταστροφές και απώλειες, έχουν δημιουργήσει έντονες ανησυχίες σχετικά με τις ψυχολογικές συνέπειες στην ψυχολογία των πυρόπληκτων. Για το σοβαρό αυτό θέμα μίλησε στην τηλεόραση της ΕΡΤ ο καθηγητής ψυχιατρικής Στέλιος Στυλιανίδης αποκαλύπτοντας ότι σε ποσοστό 5 έως 10 % οι πληττόμενοι θα επηρεαστούν ψυχολογικά.
Σχετικά με τα ψυχικά τραύματα που θα πρέπει να διαχειριστούν όσοι είδαν τις περιουσίες τους να απειλούνται ή να καταστρέφονται και όλοι όσοι διακινδύνευσαν τη ζωή τους προσπαθώντας να σώσουν το βιός τους, ανέφερε ότι εξαρτάται πρώτον, από την ευαλωτότητα και τη δυνατότητα ανθεκτικότητας του κάθε ατόμου. «Το τραύμα είναι μια χιλιοειπωμένη έκφραση», πρόσθεσε ο κ. Στυλιανίδης σχολιάζοντας ότι δεν σημαίνει ότι όλοι όσοι χάνουν ένα στοιχείο περιουσίας θα τραυματιστούν διαχρονικά.
Ωστόσο, όπως είπε, «είναι δικαιολογημένο να εκδηλώνονται άγχος, λύπη, απελπισία, διαταραχές ύπνου και ψυχοσωματικά συμπτώματα». Ενδεικτικά, όπως ανέφερε ο κ. Στυλιανίδης, ποσοστό «5 – 10% του γενικού πληθυσμού που υπόκειται σε μια τέτοια καταστροφή, παρουσιάζει κοινές ψυχιατρικές διαταραχές, δηλαδή άγχος και κατάθλιψη».
«Όταν υπάρχει ένα τέτοιο έλλειμμα εμπιστοσύνης στους θεσμούς, όταν είμαστε εγκλωβισμένοι σε αυτή την αέναη επανάληψη καταστροφικότητας του φυσικού περιβάλλοντος, λαμβάνοντας υπόψη ότι η κλιματική κρίση είναι εδώ και εδώ και πολλά χρόνια, τότε η ευαλωτότητα μειώνεται. Τότε η δυνατότητα προσαρμογής σε αυτή τη νέα κατάσταση επίσης μειώνεται και κινδυνεύει το άτομο να αναπτύξει και μετατραυματικό στρες», συμπλήρωσε.
Παράλληλα, ο κ. Στυλιανίδης μίλησε και για την επόμενη ημέρα από τις πυρκαγιές στην Βορειοανατολική Αττική λέγοντας ότι θα πρέπει να αλλάξουμε σελίδα ως κοινωνία. «Μιλάμε για μια συνολική ριζική αλλαγή κουλτούρας που θα πρέπει λίγο να μας βγάλει από το φαύλο κύκλο της καταστροφικότητας», δήλωσε προσθέτοντας ότι ο πολίτης πρέπει να είναι ενεργός σε συνεργασία με την Τοπική αυτοδιοίκηση, με την Πολιτική Προστασία.
Πηγές:
ertnews
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Χαμηλά επίπεδα μαγνησίου συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης Πάρκινσον, Alzheimer, καρκίνου και διαβήτη
Ευλογιά των Πιθήκων: Εγκριση χρήσης εμβολίου σε εφήβους υπέβαλε η Bavarian Nordic
Eπανήλθε σε λειτουργία το νοσοκομείο ”Αμαλία Φλέμιγκ”
Σχόλια του WBB News
Οι πυρκαγιές στη Βορειοανατολική Αττική προκάλεσαν τεράστιες καταστροφές και απώλειες, με ανησυχίες να αναδύονται σχετικά με τις ψυχολογικές επιπτώσεις στην ψυχολογία των πυρόπληκτων. Ο καθηγητής ψυχιατρικής Στέλιος Στυλιανίδης αναφέρει ότι μεταξύ 5 έως 10% των πληγέντων θα επηρεαστούν ψυχολογικά. Εκτός από τα ψυχικά τραύματα, εξαρτάται και από την ευαλωτότητα και τη δυνατότητα ανθεκτικότητας κάθε ατόμου.
Το άγχος, η λύπη, η απελπισία και οι διαταραχές ύπνου μπορεί να πλήξουν αρκετούς, με ποσοστό 5-10% του γενικού πληθυσμού να παρουσιάζει ψυχιατρικές διαταραχές. Η απώλεια εμπιστοσύνης στους θεσμούς και η επανάληψη καταστροφικών γεγονότων μπορεί να αυξήσει την ευάλωτοτητα και να οδηγήσει σε μετατραυματικό στρες.
Σε αντίδραση σε αυτή την κατάσταση, απαιτείται μια συνολική ριζική αλλαγή κουλτούρας που θα οδηγήσει την κοινωνία σε ένα διαφορετικό μονοπάτι. Ο πολίτης πρέπει να συνεργαστεί ενεργά με την τοπική αυτοδιοίκηση και την πολιτική προστασία για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του μέλλοντος.
Είναι σημαντικό να δοθεί προσοχή στη ψυχολογική υγεία των επηρεαζόμενων ατόμων και να υπάρξει υποστήριξη και καθοδήγηση για την αντιμετώπιση των συναισθημάτων που προκαλούνται από τέτοιες δύσκολες καταστάσεις.