Νέα Μελέτη καταδεικνύει «ξεκάθαρη» σύνδεση ανάμεσα στις διαιτητικές επιλογές και την υγεία του εγκεφάλου
Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Nature, έδειξε ότι η υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή συσχετίστηκε με καλύτερη υγεία του εγκεφάλου, καλύτερη γνωστική λειτουργία και ψυχική ευεξία. Η μελέτη, στην οποία συμμετείχαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Warwick, ρίχνει φως στο πώς οι διατροφικές μας επιλογές όχι μόνο επηρεάζουν τη σωματική μας υγεία αλλά επηρεάζουν σημαντικά την υγεία του εγκεφάλου.
Οι διατροφικές επιλογές ενός μεγάλου δείγματος 181.990 συμμετεχόντων από την «βιοτράπεζα» του Ηνωμένου Βασιλείου, αναλύθηκαν με βάση μία σειρά αξιολογήσεων, συμπεριλαμβανομένης της γνωστικής λειτουργίας, μεταβολικών βιοδεικτών του αίματος, απεικόνισης του εγκεφάλου και γενετικής – ξετυλίγοντας νέες γνώσεις στη σχέση ανάμεσα στη διατροφή και τη συνολική ευεξία.
Οι διατροφικές επιλογές κάθε συμμετέχοντα συλλέχθηκαν μέσω διαδικτυακού ερωτηματολογίου , το οποίο η ομάδα διέκρινε σε 10 κατηγορίες (όπως το αλκοόλ, τα φρούτα και το κρέας). Ένας τύπος Τεχνητής Νοημοσύνης που ονομάζεται μηχανική μάθηση βοήθησε τους ερευνητές να αναλύσουν την μεγάλη βάση δεδομένων.
Μια ισορροπημένη διατροφή συσχετίστηκε με καλύτερη ψυχική υγεία, καλύτερες γνωστικές λειτουργίες, ακόμη και με μεγαλύτερη ποσότητα φαιάς ουσίας στον εγκέφαλο – που συσχετίζεται με ευφυία – σε σύγκριση με εκείνους που ακολουθούσαν διατροφή με λιγότερη ποικιλία.
Η μελέτη επεσήμανε ακόμη την ανάγκη σταδιακών αλλαγών στη δίαιτα, ειδικά για άτομα που έχουν συνηθίσει σε τρόφιμα εξαιρετικά εύγευστα αλλά διατροφικά ανεπαρκή. Μειώνοντας σταδιακά την πρόσληψη ζάχαρης και λίπους, τα άτομα πιθανόν να ανακαλύπτουν ότι στρέφονται φυσικά σε περισσότερο υγιεινές επιλογές.
Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι γενετικοί παράγοντες μπορούν επίσης να συνεισφέρουν στη συσχέτιση ανάμεσα στη διατροφή και την υγεία του εγκεφάλου, καταδεικνύοντας πώς ένα συνδυασμός γενετικής προδιάθεσης και επιλογών του τρόπου ζωής διαμορφώνει την ευεξία.
Ο επικεφαλής συγγραφέας καθηγητής Jianfeng Feng, του Πανεπιστημίου του Warwick, έδωσε έμφαση στην σημασία της εγκατάστασης υγιεινών διατροφικών προτιμήσεων νωρίς στη ζωή. Είπε: «Η ανάπτυξη μιας υγιεινής ισορροπημένης δίαιτας ήδη από μία νεαρή ηλικία είναι κρίσιμης σημασίας για την υγιή ανάπτυξη. Προκειμένου να προωθηθεί η ανάπτυξη μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής, τόσο οι οικογένειες όσο και τα σχολεία θα πρέπει να προσφέρουν ένα ευρύ φάσμα από θρεπτικά γεύματα και να καλλιεργούν ένα περιβάλλον που να υποστηρίζει την σωματική και ψυχική υγεία».
Αναφερόμενος στις ευρύτερες εφαρμογές της μελέτης, ο καθηγητής Feng επεσήμανε τον ρόλο της δημόσιας πολιτικής στην προώθηση προσβάσιμων και οικονομικά προσιτών υγιεινών διατροφικών επιλογών. «Καθώς οι διατροφικές επιλογές μπορούν να επηρεαστούν από το κοινωνικοοικονομικό επίπεδο, είναι απαραίτητο να διασφαλιστεί ότι αυτό δεν εμποδίζει τα άτομα από το να υιοθετήσουν ένα υγιεινό και ισορροπημένο διατροφικό προφίλ», σημείωσε. «Η εφαρμογή πολιτικών για οικονομικά προσιτά θρεπτικά τρόφιμα είναι ουσιώδης για τις κυβερνήσεις, προκειμένου να ενισχύσουν τους πολίτες να κάνουν συνειδητές και περισσότερο υγιεινές διατροφικές επιλογές και άρα να προωθήσουν την συνολική υγεία του πληθυσμού».
Η συγγραφέας Wei Cheng, από το Πανεπιστημίου Fudan, πρόσθεσε: «Τα ευρήματά μας υπογραμμίζουν τις συσχετίσεις ανάμεσα στα διατροφικά μοτίβα και την υγεία του εγκεφάλου, προτρέποντας για συντονισμένες προσπάθειες για την προώθηση της ευαισθητοποίησης σε θέματα διατροφής και την προώθηση πιο υγιεινών διατροφικών επιλογών σε διαφορετικούς πληθυσμούς».
Ο δρ. Richard Pemberton, GP, από την Hexagon Health, ο οποίος ενεπλάκη στη μελέτη, σχολίασε: «Αυτή η συναρπαστική μελέτη δείχνει περεταίρω ότι μία κακή φτωχή διατροφή επηρεάζει αρνητικά, όχι μόνο τη σωματική αλλά και την ψυχική υγεία και την υγεία του εγκεφάλου. Η μελέτη υποστηρίζει την ανάγκη για άμεση κυβερνητική δράση με στόχο τη βελτίωση της υγείας των παιδιών μας, προστατεύοντας τις επόμενες γενιές. Ακόμη, ελπίζουμε ότι παρέχει περισσότερα στοιχεία για να μας κινητοποιήσει να κάνουμε καλύτερες επιλογές τρόπου ζωής, για τη βελτίωση της υγείας και τη μείωση του κινδύνου ανάπτυξης χρόνιας νόσου».
Journal Reference: Ruohan Zhang, Bei Zhang, Chun Shen, Barbara J. Sahakian, Zeyu Li, Wei Zhang, Yujie Zhao, Yuzhu Li, Jianfeng Feng, Wei Cheng. Associations of dietary patterns with brain health from behavioral, neuroimaging, biochemical and genetic analyses. Nature Mental Health, 2024.
Μετάφραση & Επιμέλεια Κεμένου: Χριστίνα Πατμίου, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc Προαγωγή & Αγωγή Υγείας, Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ
Photo by The Lazy Artist Gallery: