ΕΜΑ: Να ενημερώνουν τον χειρουργό όσοι λαμβάνουν φάρμακα για διαβήτη
Νέες συστάσεις απευθύνουν οι υπεύθυνοι του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) προς όσους λαμβάνουν φάρμακα για αδυνάτισμα και διαβήτη (αγωνιστές υποδοχέα GLP-1), οι οποίοι πρόκειται να χειρουργηθούν.
Σκοπός της σημερινής προειδοποίησης είναι να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος αναρρόφησης και αναρρόφησης πνευμονίας κατά τη διάρκεια γενικής αναισθησίας ή βαθιάς καταστολής
Όπως αναφέρεται, οι ασθενείς που λαμβάνουν θεραπεία με φάρμακα GLP-1 θα πρέπει να ενημερώσουν τον εμπλεκόμενο γιατρό εάν έχουν προγραμματισμένη χειρουργική επέμβαση.
Αναρρόφηση και πνευμονία
Η αναρρόφηση μπορεί να προκληθεί από την κατά λάθος εισπνοή τροφής ή υγρού σε έναν αεραγωγό αντί να τα καταπιεί μέσω του οισοφάγου (του σωλήνα που συνδέει το λαιμό με το στομάχι).
Μπορεί επίσης να συμβεί όταν το περιεχόμενο του στομάχου επιστρέφει στο λαιμό. Η αναρρόφηση με αναρρόφηση και πνευμονία περιπλέκεται από μία στις 900 έως μία στις 10.000 επεμβάσεις γενικής αναισθησίας, ανάλογα με τους παράγοντες κινδύνου.
Ως μέρος της δράσης τους, τα GLP-1 RA επιβραδύνουν τη γαστρική κένωση (κένωση του στομάχου) και υπάρχει βιολογικά εύλογος αυξημένος κίνδυνος εισρόφησης σε συνδυασμό με αναισθησία και βαθιά καταστολή κατά τη λήψη αυτών των φαρμάκων.
Η καθυστερημένη γαστρική κένωση αναφέρεται ήδη στις πληροφορίες προϊόντος για τις διάφορες RAs GLP-1: ντουλαγλουτίδη, εξενατίδη, λιραγλουτίδη, λιξισενατίδη, σεμαγλουτίδη και τιρζεπατίδη.
Η αρμόδια επιτροπή του ΕΜΑ εξέτασε τα διαθέσιμα δεδομένα, συμπεριλαμβανομένων αναφορών περιπτώσεων στο EudraVigilance, επιστημονική βιβλιογραφία και κλινικά και μη κλινικά δεδομένα που υποβλήθηκαν από τους κατόχους άδειας κυκλοφορίας για αυτά τα φάρμακα.
Δεν μπόρεσε να καθορίσει αιτιολογική συσχέτιση μεταξύ των αναλόγων GLP-1 και της αναρρόφησης, αλλά λόγω της γνωστής δράσης της καθυστερημένης γαστρικής εκκένωσης και της παρουσίας περιπτώσεων κλινικών δοκιμών και περιπτώσεων μετά την κυκλοφορία, έκρινε ότι οι επαγγελματίες υγείας και οι ασθενείς θα πρέπει να ενημερώνονται για αυτή η πιθανή συνέπεια της καθυστερημένης γαστρικής εκκένωσης.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τηλεϊατρική με νοσηλευτική υποστήριξη βοηθά τους ασθενείς με αγγειακές παθήσεις
Ανησυχία από τον ΠΟΥ για τη νέα παραλλαγή της ευλογιάς των πιθήκων
Υπουργείο Υγείας: Τι να προσέχετε κατά τη διάρκεια του καύσωνα [εγκύκλιος]