«Η ευλογιά των πιθήκων δεν είναι νέο νόσημα. Υπήρχε από το 1970, κυρίως στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, και είναι ενδημικό σε πολλές περιοχές της Αφρικής» δήλωσε στο ERTNews ο καθηγητής Mικροβιολογίας του ΕΚΠΑ Αθανάσιος Τσακρής. Μιλώντας για τη μεγάλη αύξηση στα περιστατικά που καταγράφονται σε αφρικανικές χώρες αλλά και το πέρασμα της μολυσματικής νόσου ο καθηγητής υπενθύμισε ότι το 2022 υπήρξε η πρώτη μεγάλη εξάπλωση στον ανεπτυγμένο κόσμο, με αρκετά περιστατικά στην Ευρώπη και την Ελλάδα.
«Είχαμε περιστατικά μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο στην Ευρώπη, ειδικά σε κλειστές κοινωνικές ομάδες, αλλά μπόρεσε και περιορίστηκε αυτή η εξάπλωση σχετικά γρήγορα», σημείωσε ο κ. Τσακρής.
Αναφέρθηκε στις παραλλαγές της μολυσματικής νόσου. «Το 2024 έχουμε μια νέα υποπαραλλαγή του ιού (Mpox), η οποία είναι πιο παθογόνος, κάνει σοβαρότερες λοιμώξεις και φαίνεται να είναι πιο μεταδοτική», επεσήμανε, προσθέτοντας ότι η επιδημία έχει προκαλέσει πάνω από 15.000 περιστατικά και 500 θανάτους μόνο στο Κονγκό. Αποκάλυψε μάλιστα, ότι η νέα αυτή παραλλαγή μολύνει παιδιά και ενήλικες.
«Υπάρχει μια εγρήγορση σε ένα σύστημα υγείας το οποίο έχει σημαντικά προβλήματα, να μπορέσει να υπάρξει βοήθεια από τη διεθνή κοινότητα ώστε να περιοριστεί αυτή η εξάπλωση» συμπλήρωσε.
Αναφερόμενος στον τρόπο μετάδοσης της νόσου, ο καθηγητής σημείωσε πως «παρατηρήθηκε κυρίως μεταξύ σεξουαλικών συντρόφων στην εξάπλωση του 2022, αλλά ο ιός μπορεί να μεταδοθεί και με άλλους τρόπους, όπως μέσω πληγών ή μέσω της αναπνευστικής οδού».
Πηγές:
ertnews
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Χρονίως υψηλή κατανάλωση καφεΐνης αυξάνει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας [μελέτη]
Μελέτη: Το ανθρώπινο σώμα γερνάει πιο γρήγορα στα 44 και στα 60
Κίνα: Προληπτικά μέτρα για ταξιδιώτες και εμπορεύματα από χώρες που επιβεβαιώθηκαν κρούσματα της mpox
Σχόλια του WBB News
Η ευλογία των πιθήκων αποτελεί μια μολυσματική νόσο που είχε αρχικά εντοπισθεί στην Αφρική τη δεκαετία του 1970. Ωστόσο, το 2022 παρατηρήθηκε η πρώτη εξάπλωσή της στον ανεπτυγμένο κόσμο, με πολλές περιπτώσεις ακόμα και στην Ευρώπη και στην Ελλάδα. Το 2024, μια νέα υποπαραλλαγή του ιού (Mpox) εμφανίστηκε, πιο παθογόνος και πιο μεταδοτικός, προκαλώντας πολλά περιστατικά και θανάτους, κυρίως στο Κονγκό.
Ο καθηγητής μικροβιολογίας Αθανάσιος Τσακρής επισημαίνει τη σημασία της διεθνούς κοινότητας στην παροχή βοήθειας για να περιοριστεί η εξάπλωση της νόσου. Επίσης, υπογραμμίζει ότι η μετάδοση της νόσου μπορεί να γίνεται μέσω σεξουαλικής επαφής, αλλά και μέσω πληγών ή αναπνευστικής οδού.
Συνολικά, η εμφάνιση και εξάπλωση της ευλογίας των πιθήκων αναδεικνύει τη σημασία της πρόληψης και της ενημέρωσης στην κοινότητα, καθώς και την ανάγκη για δράση σε διεθνές επίπεδο για την αντιμετώπισή της.