Στο ναδίρ η ικανοποίηση των νοσηλευτών
Με μειωμένους μισθούς και ηθικό εργάζονται χιλιάδες υγειονομικοί και κυρίως νοσηλευτές στα δημόσια νοσοκομεία.
Η οικονομική κρίση και η πανδημία προκάλεσε σημαντικά πλήγματα στο ΕΣΥ, το οποίο εμφανίζει χρόνια προβλήματα διοίκησης και επάρκειας προσωπικού.
Τα παραπάνω προκύπτουν από μελέτη σε τρία νοσοκομεία της Αττικής, η οποία δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό Cureus.
Τη μελέτη υπογράφουν οι: Εμ. Κουταλάς, Ευ. Κωσταρές, Ι. Αντωνάκος, Ε. Παρασκευαδάκη, Θ. Ψαλτοπούλου (καθηγήτρια), Έλ. Ριζά, Κ. Τσιάμης (επ. καθηγητής), Αθ. Τσακρής (καθηγητής) και Μ. Καντζανού (επ. καθηγήτρια) από τα Πανεπιστήμια Αθήνας και Θεσσαλίας.
Όπως αναφέρει η συντακτική ομάδα, συμμετείχαν 363 εργαζόμενοι από τα νοσοκομεία “Σισμανόγλειο”,”Αμαλία Φλέμιγκ” και Παίδων Πεντέλης, τα οποία είχαν υποστεί μνημονιακές μεταρρυθμίσεις.
Στόχος ήταν να εξεταστούν τα κίνητρα και οι παράγοντες ικανοποίησης από την εργασία των εργαζομένων του ΕΣΥ σε σχέση με τη θεωρία των κινήτρων, σε μία περίοδο σοβαρών οικονομικών περιορισμών.
Διαπιστώθηκαν στατιστικά σημαντικές διαφορές μεταξύ των νοσοκομειακών μονάδων και των παραγόντων ικανοποίησης από την εργασία, καθώς και μεταξύ των λειτουργιών των ομάδων νοσοκομείων και των θέσεων εργασίας.
Συγκεκριμένα, το διευθυντικό προσωπικό παρουσίασε υψηλότερα επίπεδα ικανοποίησης από την εργασία, ενώ το νοσηλευτικό προσωπικό είχε τη χαμηλότερη βαθμολογία όσον αφορά τις ψυχολογικές συμβάσεις σε σύγκριση με το ιατρικό και διοικητικό προσωπικό.
Φάνηκε πως η εργασιακή ικανοποίηση στα ελληνικά δημόσια νοσοκομεία, σε ένα πλαίσιο σοβαρών οικονομικών περιορισμών, οφειλόταν κυρίως στις ισχυρές διαπροσωπικές σχέσεις και την εμπιστοσύνη των εργαζομένων στη διοίκηση, παρά τις σημαντικές περικοπές στους μισθούς, τον αριθμό του προσωπικού και τους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων.
Οι περισσότεροι συμμετέχοντες ήταν γυναίκες (75,5%), στην ηλικιακή ομάδα 46 – 55 ετών (52,8%), απασχολούμενοι ως νοσηλευτικό προσωπικό (51,5%). Οι περισσότεροι υπάλληλοι ήταν μόνιμο προσωπικό (86,2%), ενώ το 11,8% ήταν διευθυντικά στελέχη.
Όπως φάνηκε από τις απαντήσεις, το νοσηλευτικό προσωπικό είχε χαμηλότερο ποσοστό στην ομάδα των πολύ ικανοποιημένων εργαζομένων (28,88%) σε σύγκριση με το διοικητικό – τεχνικό (42,31%) και το ιατρικό προσωπικό (38,78%), γεγονός που δείχνει ότι οι νοσηλευτές ήταν λιγότερο ικανοποιημένοι και παρακινημένοι από άλλους επαγγελματίες.
Τα περισσότερα διευθυντικά στελέχη δήλωσαν ιδιαίτερα ικανοποιημένα (65,12%), ενώ τα περισσότερα μη διευθυντικά στελέχη είναι είτε δυσαρεστημένοι-μη αφοσιωμένοι (33,13%) ή κάπως ικανοποιημένοι (36,56%).
Παρεμβάσεις
Οι επιστήμονες επισημαίνουν πως η διοίκηση του ελληνικού ΕΣΥ παραμένει συγκεντρωτική και υπόκειται σε κυβερνητικές παρεμβάσεις. Αυτό περιορίζει την αυτονομία των διευθυντών και των διοικητικών συμβουλίων των νοσοκομείων, εμποδίζοντας την ικανότητά τους να αναπτύσσουν και να εφαρμόζουν αποτελεσματικά επιχειρηματικά σχέδια.
Το ΕΣΥ επηρεάστηκε σοβαρά από την οικονομική κρίση που ακολούθησε την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008. Τα μέτρα λιτότητας και οι πολιτικές αναδιάρθρωσης οδήγησαν σε περικοπές μισθών έως και 40%, μειώσεις προσωπικού μεταξύ 10% και 40% και μείωση 30% στους προϋπολογισμούς.
Τα μέτρα απέτυχαν να αντιμετωπίσουν τις υποκείμενες διαρθρωτικές ελλείψεις, επιδεινώνοντας τον αρνητικό αντίκτυπο στις συνθήκες εργασίας του προσωπικού.
Οι οικονομικοί περιορισμοί παρέμειναν ακόμη και μετά το επίσημο τέλος της κρίσης, συνεχίζοντας να επηρεάζουν μετά την πανδημία, με σοβαρή έλλειψη νοσηλευτών και ειδικών, όπως ακτινολόγων, αναισθησιολόγων και εντατικολόγων.
Η συντακτική ομάδα υπογραμμίζει σχολιάζει πως ανάγκη περαιτέρω αντιμετώπισης του χαμηλού ποσοστού νοσηλευτών στην Ελλάδα σε σύγκριση με τους γιατρούς.
Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία μετά την πανδημία, η οποία έπληξε την ικανότητα των εργαζομένων να διαχειριστούν αποτελεσματικά καθημερινές εργασίες, αλλά και την κρίση της Δημόσιας Υγείας, η οποία επιβαρύνει το ΕΣΥ από το πρώτο τρίμηνο του 2020.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Famar: Οι περιπέτειες από την εποχή Μαρινόπουλου και ο νέος ιδιοκτήτης
Εκστρατεία ενημέρωσης της Εθνικής Δράσης κατά της Παιδικής Παχυσαρκίας
Τα πρώτα “ναι” ιδιωτών παθολόγων για εφημερίες στο ΕΣΥ