Ο φόβος για την εμφάνιση της νόσου Αλτσχάιμερ έχει μειωθεί με την πάροδο των ετών. Ωστόσο, ο αριθμός των περιπτώσεων άνοιας αυξάνεται σταθερά, προειδοποιεί η οργάνωση βοήθειας για το Alzheimer “MAS” σε πρόσφατη έρευνα.
Οι Αυστριακοί φοβούνται περισσότερο τον καρκίνο (39%), το εγκεφαλικό επεισόδιο (14%) και την καρδιακή προσβολή (10%). Το Αλτσχάιμερ ακολουθεί στην τέταρτη θέση με 9%, από την τρίτη θέση στην ίδια έρευνα πριν από δύο χρόνια και τη δεύτερη θέση πίσω από τον καρκίνο πριν από έξι χρόνια.
Με ποσοστό 43%, ένας σχετικά μεγάλος αριθμός ανθρώπων θα περίμενε στο πρώτο σημάδι προβλημάτων μνήμης αντί να συμβουλευτεί γιατρό.
Στις προηγούμενες έρευνες το 2018 και το 2024, το ποσοστό ήταν 44% και τα δύο έτη.
Η άνοια αποτελεί συχνά ακόμη θέμα ταμπού και οι πάσχοντες προσπαθούν να αποκρύψουν τα συμπτώματα ή τα πρώτα σημάδια της για όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο.
Ωστόσο, η αποσιώπηση της νόσου είναι η λάθος προσέγγιση, δήλωσε στο Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων η MAS – Alzheimerhilfe.
“Ακόμη και αν η άνοια δεν είναι (ακόμη) θεραπεύσιμη, η έγκαιρη ιατρική διάγνωση και θεραπεία, καθώς και τα ψυχοκοινωνικά μέτρα μπορούν να βοηθήσουν στην εξεύρεση ενός βιώσιμου τρόπου αντιμετώπισης της άνοιας και στην επιβράδυνση της εξέλιξης της νόσου”, δήλωσε ο Gerald Kienesberger, διευθύνων σύμβουλος της MAS “Υπάρχει μια καλή ζωή με την άνοια”, τόνισε.
Η συντριπτική πλειονότητα των 1.008 ατόμων που συμμετείχαν στην έρευνα της Spectra Market Research, η οποία είναι αντιπροσωπευτική του αυστριακού πληθυσμού ηλικίας 15 ετών και άνω, εξακολουθεί να επιθυμεί να ενημερωθεί ανοιχτά/ειλικρινά για τη διάγνωσή του από τον γιατρό του (87%).
Σύμφωνα με την έρευνα, το πρώτο σημείο επαφής για ενδείξεις προβλημάτων μνήμης εξακολουθεί να είναι ο οικογενειακός γιατρός (68%). Ακολουθεί ο νευρολόγος με 25%, ένα νευρολογικό εξωτερικό ιατρείο με 8% και ένα εξωτερικό ιατρείο μνήμης ή μια υπηρεσία συμβουλευτικής άνοιας με 7% το καθένα.
Ενώ το 23% εξακολουθούσε να αισθάνεται πολύ καλά ή καλά ενημερωμένο για τη νόσο Αλτσχάιμερ το 2022, το ποσοστό αυτό είχε μειωθεί στο 15% το 2024.
Συνολικά, ο μέσος όρος ικανοποίησης από την προσφερόμενη ενημέρωση έχει μειωθεί ελαφρώς σε μια κλίμακα από το ένα (πολύ καλή) έως το πέντε.
Ωστόσο, η επιθυμία για ενημέρωση σχετικά με τη νόσο Αλτσχάιμερ μειώνεται επίσης. “Η γνώση για την άνοια δίνει στους ανθρώπους αυτοπεποίθηση στην αντιμετώπιση των ατόμων που πάσχουν”, τόνισε ο Kienesberger.
“Το κύριο βάρος της φροντίδας και της νοσηλείας αναλαμβάνουν συχνά οι συγγενείς, κυρίως οι γυναίκες στην κοινωνία μας: ως σύζυγοι ή κόρες, νύφες ή αδελφές.
Αυτή η μεγάλη πρόκληση μπορεί να εκτείνεται για πολλά χρόνια”, εξήγησε ο διευθύνων σύμβουλος της MAS Alzheimerhilfe.
Η καταστολή της νόσου σημαίνει επίσης ότι η πλειονότητα των πασχόντων και των οικογενειών τους δεν λαμβάνουν την υποστήριξη που χρειάζονται σε διαφορετικό βαθμό ανάλογα με το στάδιο της νόσου.
Η έγκαιρη διάγνωση είναι επομένως σημαντική.
Πηγές:
Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων
Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΙΣΑ: Τι να προσέχουν οι γονείς για την ασφάλεια των παιδιών στις διακοπές
Κοινή δήλωση συμφωνίας ευρωπαϊκών αρχών για τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα
Mακροπρόθεσμες συνέπειες από την χρήση ναρκωτικών στην πανδημία [μελέτη]
Σχόλια του WBB News
Η άνοια αποτελεί μια σοβαρή παθολογική κατάσταση που επηρεάζει τους πάσχοντες και τις οικογένειές τους έντονα. Είναι σημαντικό να αντιμετωπίζεται με εγκατεργασία και να λαμβάνεται η αναγκαία υποστήριξη, τόσο ψυχοκοινωνική όσο και ιατρική. Η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία μπορούν να βοηθήσουν στην αναχαίτιση της νόσου και στην καλύτερη διαχείρισή της.
Ο φόβος και η άγνοια γύρω από τη νόσο Αλτσχάιμερ μπορεί να αντιμετωπιστούν με ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού. Η στήριξη των οικογενειών και η προώθηση της ανοικτής συζήτησης μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του ταμπού γύρω από τη νόσο.
Σε κάθε περίπτωση, η ανθρώπινη αξιοπρέπεια και η ποιότητα ζωής των ατόμων που πάσχουν από άνοια πρέπει να τύχουν σεβασμού και φροντίδας. Η κοινωνία ως σύνολο πρέπει να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που εγείρει η νόσος με αλληλεγγύη και συνειδητοποίηση.
Είναι σημαντικό όλοι μας, ως άνθρωποι και μέλη μιας κοινωνίας, να ενημερωθούμε και να υιοθετήσουμε μια ανοιχτή και συμπορευματική στάση έναντι της νόσου Αλτσχάιμερ και των παθολογικών καταστάσεων γενικότερα. Μόνο με ενωμένες προσπάθειες μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον όπου η ανθρώπινη αξιοπρέπεια και η φροντίδα θα είναι προτεραιότητα για όλους.