Ποια είναι η σχέση τους
Όταν κάνετε οποιαδήποτε σωματική δραστηριότητα, το σώμα σας ανταποκρίνεται κάνοντας την καρδιά σας να χτυπά πιο γρήγορα και διευρύνοντας τα αιμοφόρα αγγεία σας, ώστε να μπορεί να ρέει περισσότερο αίμα. Οι μύες σας χρειάζονται περισσότερο οξυγόνο κατά τη διάρκεια της άσκησης και αυτή η απόκριση τούς το παρέχει μέσω της κυκλοφορίας του αίματος. Αυτή η διαδικασία σημαίνει ότι η άσκηση αυξάνει προσωρινά την αρτηριακή πίεση. Συνεπώς έχει νόημα που κάποιοι ασθενείς με υπέρταση φοβούνται να γυμναστούν;
Η τακτική άσκηση, και ιδιαίτερα η αερόβια άσκηση, είναι γνωστό ότι μειώνει συνολικά τις μετρήσεις της συνολικά. Ένα από τα πολλά οφέλη για την υγεία της τακτικής άσκησης είναι ο καλύτερος έλεγχος της αρτηριακής πίεσης. Ακόμα κι αν η αρτηριακή σας πίεση είναι σε υγιή επίπεδα, η άσκηση είναι ένα από τα κλειδιά για να την κρατήσετε εκεί.
Μια προσωρινή αύξηση της αρτηριακής πίεσης από την άσκηση είναι διαφορετικό από τη μακροχρόνια φθορά και δεν προκαλεί την ίδια βλάβη. Αντίθετα, μια μικρή πίεση στο καρδιαγγειακό σύστημα ενισχύει τα αιμοφόρα αγγεία, παρόμοια με τον τρόπο που η άρση μεγάλων βαρών δημιουργεί στρες και φλεγμονή στους μύες σας κατά τη διάρκεια της προπόνησης, αλλά δημιουργεί μεγαλύτερη δύναμη μακροπρόθεσμα.
Αρτηριακή πίεση μετά την άσκηση
Αν πάσχετε από υπέρταση, η παρακολούθηση της αρτηριακής σας πίεσης κατά τη διάρκεια της άσκησης είναι κάτι που πρέπει να κάνετε, αλλά είναι επίσης σημαντικό να παρακολουθείτε πόσο γρήγορα η πίεσή σας επιστρέφει στο φυσιολογικό μετά την προπόνηση, και να παρακολουθείτε επίσης τακτικά την πίεσή σας σε κατάσταση ηρεμίας, ώστε να έχετε και μια ιδέα για την πρόοδο που κάνετε. Οι ειδικοί συστήνουν να περιμένετε 30 λεπτά μετά την άσκηση για να μετρήσετε την πίεσή σας, αλλά μπορεί να χρειαστούν και ώρες για να επανέλθετε.
Άσκηση με υψηλή αρτηριακή πίεση
Ενώ η προπόνηση φέρνει πολλά οφέλη, αν έχετε υπέρταση, δεν είναι καλή ιδέα να γυμνάζεστε χωρίς να έχετε συμβουλευτεί πρώτα τον γιατρό σας, όπως και κάποιον εξειδικευμένο γυμναστή. Αν ο γιατρός σας κρίνει ότι ο έλεγχος της αρτηριακής πίεσης είναι μεγαλύτερη προτεραιότητα, τότε θα πρέπει να ακολουθήσετε τις συμβουλές του και να γυμναστείτε όταν σας το προτείνει εκείνος. Μάλιστα, με την είσοδο της γυμναστικής στην καθημερινότητά σας, είναι πιο πιθανό ο γιατρός σας να σας ζητήσει να μειώσετε την δόση αν παίρνετε φάρμακα για την πίεση – ή και το πρόβλημα να αντιμετωπιστεί σε βαθμό που να μην χρειάζεστε φάρμακα. Παρ’ όλα αυτά, η έντονη άσκηση εξακολουθεί να είναι κάτι με το οποίο πρέπει να είστε προσεκτικοί.
Αν είστε νέοι στην άσκηση ή έχει περάσει καιρός από την τελευταία φορά, η σταδιακή πρόοδος είναι ο στόχος. Ξεκινήστε με χαμηλή ένταση και στη συνέχεια αυξήστε την αργά, όσο νιώθετε το σώμα σας να γίνεται πιο δυνατό και ανθεκτικό.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Επιτυχές το πρώτο εμφύτευμα τσιπ στον εγκέφαλο
Η διαβάθμιση του κινδύνου σωτήρια για τον καρκίνο του δέρματος [μελέτη]
Πόσα νοσοκομειακά κρεβάτια λειτουργούν στην Ελλάδα – Σύγκριση με την Ευρώπη [πίνακας]