Ο 80χρονος εντατικολόγος, οι απειλές παραίτησης και η απάντησή του
Η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου Δράμας λειτουργεί με μόλις δύο εντατικολόγους, εκ των οποίων μάλιστα ο ένας τελεί υπό αποχώρηση. Η διοίκηση του νοσοκομείου εξέδωσε πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, αναζητώντας εντατικολόγους για την κάλυψη ορισμένου αριθμού 24ωρων εφημεριών το μήνα, με δελτίο παροχής υπηρεσιών. Στην πρόσκληση ανταποκρίθηκε μόνο ένας αναισθησιολόγος – εντατικολόγος, ο οποίος έχει εργαστεί στο παρελθόν στο νοσοκομείο, έχει συνταξιοδοτηθεί από το 2011 και σήμερα είναι 80 ετών. Ο πολύπειρος συνταξιούχος γιατρός επισκέφθηκε το νοσοκομείο και μίλησε με την διοικήτρια για το ενδεχόμενο συνεργασίας. Αυτό προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στο νοσηλευτικό ίδρυμα, με τον διευθυντή της ΜΕΘ να απειλεί με παραίτηση και το Σωματείο Εργαζόμενων να εκδίδει ανακοίνωση διαμαρτυρίας.
Όπως προκύπτει, πάντως, από το ρεπορτάζ του iatronet.gr, το ενδεχόμενο συνεργασίας απομακρύνεται, με πρωτοβουλία του ίδιου του συνταξιούχου εντατικολόγου, ο οποίος φέρεται πως επιλέγει να εργαστεί στον ιδιωτικό τομέα, και μάλιστα με πλήρη απασχόληση.
Η επίσκεψη και οι αντιδράσεις
Με ανακοίνωσή του πριν από λίγες μέρες, το Σωματείο Εργαζόμενων του Γενικού Νοσοκομείου Δράμας εξέφρασε «την έντονη ανησυχία του» για την πιθανότητα να εργαστεί στη ΜΕΘ του νοσοκομείου 80χρονος συνταξιούχος γιατρός.
«Η είδηση και μόνο έχει προκαλέσει έντονο προβληματισμό και δυσαρέσκεια στους εργαζόμενους. Ο Διευθυντής της ΜΕΘ αντέδρασε εκφράζοντας την πρόθεση του να παραιτηθεί αν προχωρήσει η διαδικασία πρόσληψης του υπερήλικα γιατρού», αναφέρεται στην ανακοίνωση, και προστίθεται: «Κανείς δεν αμφισβητεί τις ιατρικές ικανότητες, τις γνώσεις, την εμπειρία ή την καλή διάθεση του συγκεκριμένου γιατρού να βοηθήσει σε μια δύσκολη κατάσταση. Όταν όμως οι υπάλληλοι με τη συμπλήρωση του 67ου έτους της ηλικίας τους απολύονται αυτοδίκαια και συνταξιοδοτούνται, εύλογα γεννιέται το ερώτημα αν στα 80 τους μπορούν να επανέρχονται για να αναλάβουν εκ νέου καθήκοντα σε μια υπηρεσία υποστελεχωμένη με υπερεφημέρευση και εξοντωτικές συνθήκες εργασίας».
Μιλώντας στο iatronet.gr ο πρόεδρος του Σωματείου, Γιάννης Παπαδόπουλος, ανέφερε πως είχε συνάντηση για το θέμα με την διοικήτρια του νοσοκομείου, Θεσσαλονικιά Καρατζόγλου, η οποία άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο συνεργασίας. «Ο γιατρός ήρθε στο νοσοκομείο, ξεναγήθηκε στη ΜΕΘ, είδε πώς λειτουργούν τα μηχανήματα. Η διοικήτρια είπε πως δεν έχει λάβει την οριστική της απόφαση», είπε και πρόσθεσε: «Ο συγκεκριμένος γιατρός έχει δουλέψει στη Δράμα και στην Καβάλα στο παρελθόν, έχει εμπειρία και δεν αμφισβητούμε την επιστημοσύνη του, αλλά έχει 13 χρόνια που συνταξιοδοτήθηκε. Δεν ξέρουμε αν βιολογικά θα μπορούσε να ανταποκριθεί στην ανάγκη διασωλήνωσης ενός θύματος τροχαίου που θα διακομιστεί στις 2 τη νύχτα».
Σύμφωνα με τον ίδιο, σε περίπτωση παραίτησης του διευθυντή της ΜΕΘ (όπως έχει απειλήσει σε περίπτωση επιστροφής του συνταξιούχου), θα απειληθεί σοβαρά η βιωσιμότητα της Μονάδας. Έχουν μείνει μόνο δύο γιατροί, που κάνουν από 8 εφημερίες ο καθένας και οι υπόλοιπες καλύπτονται με μετακινήσεις από Αλεξανδρούπολη, Θεαγένειο, ΑΧΕΠΑ και άλλα νοσοκομεία. Την ίδια ώρα, ο δεύτερος γιατρός έχει κάνει τα χαρτιά του και περιμένει να διοριστεί στο νοσοκομείο Καβάλας», σημειώνει.
Επιλέγει τον ιδιωτικό τομέα
Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, η προοπτική συνεργασίας του συνταξιούχου εντατικολόγου με το νοσοκομείο της Δράμας απομακρύνεται. Ο ίδιος φέρεται να υπαναχωρεί, δυσαρεστημένος από τις αντιδράσεις, επιλέγοντας μάλιστα να εργαστεί στον ιδιωτικό τομέα, σε άλλη πόλη, αποδεχόμενος πρόταση συνεργασίας με πλήρη απασχόληση.
Μιλώντας στο iatronet.gr, ο διοικητής της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας – Θράκης, Δημήτρης Τσαλικάκης, επιβεβαιώνει τις επαφές με τον συγκεκριμένο γιατρό, αποδίδοντας τη μη συμφωνία στο μοντέλο συνεργασίας. «Η πρόσκληση αφορούσε έναν συγκεκριμένο αριθμό εφημεριών, 3 με 4 το μήνα, αλλά ο συγκεκριμένος ενδιαφερόμενος δεν ήθελε αυτό το μοντέλο. Προτιμούσε πλήρη απασχόληση, γι’ αυτό δεν έχει προκύψει συμφωνία. Η διαδικασία πρόσληψης ενός συνταξιούχου είναι μια άλλη διαδικασία, πολύ διαφορετική», διευκρινίζει ο κ.Τσαλικάκης.
Από την πλευρά της η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας, Όλγα Βασιλείου, αναφέρει πως το θέμα έχει λήξει, «μετά την αντίδραση την οποία είδε ο συνάδελφος από το νοσοκομείο, ενώ αρχικά του είχε ζητηθεί να συνδράμει».
«Είναι ένας αξιόλογος συνάδελφος, έχει στηρίξει τα νοσοκομεία Δράμας και Καβάλας, είναι εκείνος ο οποίος ουσιαστικά έχει βοηθήσει στο να υπάρχει αυτή τη στιγμή ΜΕΘ στα δύο αυτά νοσοκομεία, έχει εκπαιδεύσει γενιά αναισθησιολόγων, είναι αξιοπρεπέστατος και δεν πρέπει να μένουμε μόνο στην ηλικία. Ήταν κάτι που του ζήτησε το κράτος, δεν το έκανε από μόνος του», σημειώνει.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση συνδέεται με εμφάνιση ψωρίασης [μελέτη]
Η μεσογειακή διατροφή είναι ωφέλιμη για παιδιά και εφήβους [μελέτη]
Ακόμα και 10 λεπτά στη φύση βοηθούν ανθρώπους με προβλήματα ψυχικής υγείας [μελέτη]