Στα θέματα του διεισδυτικού στρεπτόκοκκου, με αφορμή τα τελευταία γεγονότα στην Ηλεία, αλλά και της παραλλαγής mpox της ευλογιάς των πιθήκων ο καθηγητής Μικροβιολογίας και πρόεδρος της Επιτροπής Κοιμώξεων στο νοσοκομείο «Αττικόν» Σπύρος Πουρνάρας.
Για τον στρεπτόκοκκο ο Σπύρος Πουρνάρας επισήμανε μεταξύ άλλων πως «θέλει ψυχραιμία στην αντιμετώπιση των καταστάσεων όταν δεν έχουμε τα δεδομένα. Ο στρεπτόκοκκος είναι κάτι πάρα πολύ συχνό. Ο στρεπτόκοκκος σε ένα ποσοστό μικρό εκκρίνει κάποιες τοξίνες οι οποίες είναι θανατηφόρες. Δυστυχώς αυτό είναι συχνό σε πολλές χώρες. Στην Ελλάδα τα προηγούμενα χρόνια δεν ήταν συχνό. Έχουμε την τελευταία τριετία μια αύξηση, βλέπουμε θανάτους αλλά δεν είναι κάτι το αξιοσημείωτο».
«Ο στρεπτόκοκκος υπάρχει και θα υπάρχει»
Πρόσθεσε ότι σε πολλές χώρες με αναπτυγμένο υγειονομικό σύστημα προχωράει το θέμα του εμβολίου κατά του στρεπτόκοκκου. Όπως είπε, «ο στρεπτόκοκκος είναι ένα καθημερινό μικρόβιο, προσπαθεί η επιστημονική κοινότητα να παράξει εμβόλιο ώστε να μειωθούν αυτά τα περιστατικά. Ελπίζουμε στο σύντομο μέλλον να έχουν περιοριστεί».
Σύμφωνα με τον ίδιο, «ο στρεπτόκοκκος υπάρχει και θα υπάρχει, προκαλεί αμυγδαλίτιδα, προκαλεί λοιμώξεις του δέρματος, σε ένα μικρό ποσοστό εκκρίνει τόσες πολλές τοξίνες που κάνει μαζική εικόνα σήψης». Υπογράμμισε πως «αυτό χρειάζεται γρήγορα αντιβίωση. Μια λοίμωξη από στρεπτόκοκκο προκαλεί υψηλό πυρετό. Όταν έχουμε έντονη κακουχία, υψηλό πυρετό, πρέπει να πάμε γρήγορα στον γιατρό. Μια εξέταση αίματος, μια καλή κλινική εξέταση, είναι εύκολο να ανιχνευθεί ο στρεπτόκοκκος. Είναι κρίμα να πάνε χαμένοι άνθρωποι έτσι».
«Τόσο μεγάλη μετάδοση σαν αυτή του covid δεν μπορεί να έχει και δεν θα έχει»
Καταληκτικά ο καθηγητής Μικροβιολογίας επισήμανε ότι τεστ για στρεπτόκκοκο υπάρχουν και μια γενική αίματος θα δείξει ότι τα λευκά αιμοσφαίρια είναι αυξημένα.
Για την ευλογιά των πιθήκων – mpox
Συνεχίζοντας ο κ. Πουρνάρας υπογράμμισε για τη mpox πως «τη νόσο των πιθήκων, τη μάθαμε στην Ευρώπη το 2022. Ήταν σποραδική νόσος, το 1970 πρώτο περιγράφτηκε στην Κεντρική Αφρική. Ήταν σποραδικά και δεν είχαν σχέση με το σεξ».
Τόνισε ότι «το 2022 αρχίσαμε να έχουμε πολλά περιστατικά που είχαν σχέση με σεξουαλική μετάδοση. Η Ευρώπη και οι ΗΠΑ το περιόρισαν το 2023. Κηρύχθηκε λήξη του συναγερμού ήταν όμως μια άλλη παραλλαγή του ιού».
Ωστόσο, όπως ανέφερε, «τον τελευταίο χρόνο έχουμε μια μεγάλη αύξηση κυρίως στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό. Έχουμε πολύ μεγάλη αύξηση των περιστατικών από την παραλλαγή τύπου 1Β που είναι διαφορετική από την ευρωπαϊκή παραλλαγή και αυτή μεταδίδεται σεξουαλικά, αυτό είναι το ανησυχητικό. Τα λέγαμε και πρόπερσι, τελικά είχαμε εκατοντάδες κρούσματα στην Ελλάδα. Θα έρθει, δεν μπορεί να μην έρθει εφόσον μεταδίδεται με τους ανθρώπους κυρίως με τις ερωτικές συνευρέσεις. Είναι κάτι που δεν έχει σύνορα».
Ανέφερε πως «τόσο μεγάλη μετάδοση σαν αυτή του covid δεν μπορεί να έχει και δεν θα έχει», λέγοντας ότι «το εμβόλιο είναι πολύ αποτελεσματικό, έχει πολύ λίγες παρενέργειες, δεν είναι για τον γενικό πληθυσμό. Οι άνθρωποι που έχουν παράγοντες κινδύνου πρέπει να εμβολιάζονται».
Παράλληλα ο κ. Πουρνάρας, τόνισε ότι βρίσκεται σε έξαρση ο κορονοϊός με περίπου 35 θανάτους την εβδομάδα για πολλές συνεχόμενες εβδομάδες.
Σχόλια του WBB News
Ο καθηγητής Μικροβιολογίας και πρόεδρος της Επιτροπής Κοιμώξεων στο νοσοκομείο «Αττικόν», Σπύρος Πουρνάρας, αναφέρθηκε στα θέματα του διεισδυτικού στρεπτόκοκκου και της παραλλαγής mpox της ευλογιάς των πιθήκων. Σε ό,τι αφορά τον στρεπτόκοκκο, εξέφρασε την ανάγκη για ψυχραιμία στην αντιμετώπιση των καταστάσεων και υπογράμμισε τη σημασία του εμβολιασμού για τη μείωση των κρουσμάτων. Όσον αφορά την mpox, ανέφερε την αύξηση των περιστατικών και τη σεξουαλική μετάδοση της παραλλαγής 1Β. Τέλος, επεσήμανε τη σημασία του εμβολίου κατά του κορονοϊού και την ανάγκη για εμβολιασμό των ατόμων με παράγοντες κινδύνου. Η πρόληψη και η ενημέρωση είναι ουσιαστικές σε τέτοιες περιπτώσεις.