Μείωση clawback και rebate κατά 300-400 εκατ. ευρώ το 2024
Συνάντηση με εκπροσώπους της φαρμακοβιομηχανίας θα έχει την ερχόμενη εβδομάδα ο υπουργός Υγείας. Σκοπός είναι να αξιολογηθεί η πορεία των υποχρεωτικών επιστροφών (clawback) για το 2024 και να αναζητηθούν τρόποι για τη μείωσή τους.
Αυτό ανέφερε, μεταξύ άλλων, την Παρασκευή ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης στο Φόρουμ των Δελφών, σημειώνοντας πως στόχος του υπουργείου είναι να περιοριστούν το clawback και οι υποχρεωτικές εκπτώσεις (rebates) κατά 300 έως 400 εκατομμύρια ευρώ το 2024.
Περιέγραψε τις επιβαρύνσεις αυτές ως “ελέφαντα στο δωμάτιο”, σε μία φάση κατά την οποία η Ελλάδα επιδιώκει να προσελκύσει επενδύσεις από μεγάλες πολυεθνικές φαρμακευτικές επιχειρήσεις.
Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρθηκε στη συζήτηση με διευθύνοντες συμβούλους μεγάλων πολυεθνικών του φαρμάκου. Όπως είπε, η συνάντηση διήρκεσε δύο ώρες και τα θέματα που αναλύθηκαν ήταν η νέα ευρωπαϊκή φαρμακευτική νομοθεσία, που θεωρείται σημαντική για το μέλλον της καινοτομία και οι τρόποι προσέλκυσης επενδύσεων στην Ελλάδα.
Ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε στην ελληνική φαρμακοβιομηχανία, λέγοντας πως, αν και είμαστε μικρή χώρα με το 2% του ευρωπαϊκού πληθυσμού, έχουμε δημιουργήσει μία σημαντική βιομηχανία, η οποία παράγει το 10% των προϊόντων, κυρίως γενόσημα.
“Είμαστε χώρα με το σωστό περιβάλλον για παραγωγή φαρμάκων”, σχολίασε ο υπουργός Υγείας, αναφερόμενος χαρακτηριστικά στο εργοστάσιο της Boehringer που λειτουργεί από το 1970 στο Κορωπί.
Σημείωσε πως, χάρη στο αναπτυξιακό clawback, η εταιρεία επέκτεινε το εργοστάσιό της, το οποίο έκανε εξαγωγές 200 εκατομμυρίων ευρώ το 2019 και 1,3 δισ. ευρώ μετά τη νέα επένδυση. Η εταιρεία προχωρεί στη δημιουργία νέας μονάδας, με την οποία οι εξαγωγές θα φτάσουν τα 2 δισ. ευρώ.
“Αν μία τέτοια εταιρεία μπορεί να το κάνει, γιατί όχι οι περισσότερες επιχειρήσεις;”, διερωτήθηκε, σχολιάζοντας πως, εκτός από τη δημιουργία εργοστασίου, μπορούν να προχωρήσουν και σε συνεργασία με ελληνικές εταιρείες.
Ο κ. Γεωργιάδης είπε πως υπάρχουν πρόοδοι στις κλινικές δοκιμές και ότι η χώρα έχει το κατάλληλο περιβάλλον και τους επιστήμονες.
ΠΗΓΗ: iatronet.gr
Γεωργιάδης,υπουργείο Υγείας,clawback,rebate