Κυτταρικός άτλας αποκαλύπτει τα μυστικά του εγκεφάλου
Μια διεθνής ερευνητική ομάδα με ελβετική συμμετοχή δημιούργησε έναν κυτταρικό άτλαντα των αιμοφόρων αγγείων του ανθρώπινου εγκεφάλου. Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτό παρέχει μια μοναδική, άνευ προηγουμένου εικόνα της κυτταρικής και μοριακής αρχιτεκτονικής του ανθρώπινου εγκεφαλικού αγγειακού συστήματος. Αυτό ρίχνει νέο φως σε διάφορες ασθένειες του εγκεφάλου.
“Στο μέλλον, θα μπορούσαν να βρεθούν νέες θεραπείες για ορισμένες εγκεφαλικές ασθένειες με βάση αυτόν τον άτλαντα αγγειακών κυττάρων του εγκεφάλου υψηλής ανάλυσης”, δήλωσε ο Thomas Wälchli από τα πανεπιστήμια και τα πανεπιστημιακά νοσοκομεία του Τορόντο και της Ζυρίχης. Ο ερευνητής εγκεφάλου είναι ο πρώτος συγγραφέας της μελέτης για τον άτλα που παρουσιάστηκε στο περιοδικό “Nature”,
“Τα αιμοφόρα αγγεία στον εγκέφαλο, για παράδειγμα, παίζουν σημαντικό ρόλο σε όγκους του εγκεφάλου, όπως το γλοιοβλάστωμα -ένας από τους χειρότερους τύπους καρκίνου που υπάρχουν- ή σε εγκεφαλικές μεταστάσεις”, εξήγησε ο Wälchli.
Ο νέος άτλαντας καλύπτει κύτταρα, γονίδια και σηματοδοτικές οδούς στον ανθρώπινο εγκέφαλο. Οι ερευνητές απομόνωσαν και ανέλυσαν περισσότερα από 600.000 κύτταρα από αιμοφόρα αγγεία σε εγκεφάλους που κυμαίνονται από την πρώιμη ανάπτυξη του εγκεφάλου έως την ενηλικίωση και σε διάφορα στάδια ασθενειών, όπως οι όγκοι του εγκεφάλου και οι αγγειακές δυσπλασίες.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα ενδοθηλιακά κύτταρα – τα κύτταρα που επενδύουν τα αιμοφόρα αγγεία – συμπεριφέρονται διαφορετικά σε διαφορετικά στάδια της ανάπτυξης του εγκεφάλου και σε ασθένειες.
“Σε έναν ενήλικο, υγιή εγκέφαλο, τα αιμοφόρα αγγεία πρακτικά σταματούν να αναπτύσσονται”, εξήγησε ο Wälchli.
Στους εγκεφάλους των ανθρώπων με όγκους, ωστόσο, τα πράγματα είναι διαφορετικά: εκεί, η ανάπτυξη των αιμοφόρων αγγείων επανενεργοποιείται, παρόμοια με ό,τι συμβαίνει στα έμβρυα. “Αν και αυτό έχει ήδη υποτεθεί, δεν έχει ακόμη αποδειχθεί”, δήλωσε ο Wälchli.
Στο μέλλον, αυτός ο άτλας αναμένεται να αποκαλύψει πολλά ακόμη μυστικά του εγκεφάλου. Ωστόσο, σύμφωνα με τον ερευνητή, θα περάσουν χρόνια μέχρι να μπορέσουν να αναπτυχθούν θεραπείες από αυτόν.
Πηγές:
Αυστριακό-Ελβετικό Πρακτορείο Ειδήσεων
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Διαβήτης: Πώς συνδέεται ο ύπνος με τη μικροαγγειακή νόσο [μελέτη]
18 ιατρικοί σύλλογοι της χώρας αντιδρούν στον Άδωνι Γεωργιάδη
Σοφία Μπάκα: Πώς λειτουργεί το θεραπευτικό εμβόλιο για τον καρκίνο του πνεύμονα