Κινητοποιήσεις κατά του νομοσχεδίου για την Ψυχική Υγεία
Να μείνει στα χαρτιά το νομοσχέδιο για την ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης που εισήχθη την Τρίτη για επεξεργασία στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή, ζήτησαν εκπρόσωποι φορέων και σωματείων εργαζόμενων σε δομές ψυχικής υγείας και απεξάρτησης. Παράλληλα, ανακοίνωσαν σειρά κινητοποιήσεων, με κορύφωση την ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου.
Σύμφωνα με τον Στέλιο Γκιουζέπα, προεδρεύοντα του Συλλόγου Εργαζομένων του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης και επιστημονικά υπεύθυνο του προγράμματος “Αργώ”, το νομοσχέδιο καταργεί όλη τη συζήτηση για την δημιουργία κοινοτικών δομών ψυχικής υγείας και την αντιμετώπιση του προβλήματος εκεί που πρέπει να γίνει, δηλαδή στην τοπική κοινωνία και όχι με έναν ασυλικό τρόπο. Παράλληλα, εξισώνει τα ιδιωτικές δομές και ΜΚΟ με τους δημόσιους οργανισμούς και τους εντάσσει, με την επίφαση της εποπτείας και του ελέγχου, στο ενιαίο Εθνικό Δίκτυο Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας (ΕΠΥΨΥ), γεγονός που θα οδηγήσει, σύμφωνα με τον ίδιο, σε μια εκτροπή όλων των υπηρεσιών προς τον ιδιωτικό τομέα.
Στην απεξάρτηση
Στον τομέα της απεξάρτησης, προβλέπει την κατάργηση όλων των αναγνωρισμένων εκ του νόμου 4139/2013 υπηρεσιών (ΟΚΑΝΑ, ΚΕΘΕΑ, υπηρεσίες απεξάρτησης του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, Αττικής, Χατζηκώστα στα Ιωάννινα και Κέρκυρας) και τις συνενώνει σε ένα 9μελές διοικητικό συμβούλιο οριζόμενο από τον υπουργό Υγείας και ένα 9μελές επιστημονικό συμβούλιο.
“Αν μας ρωτήσετε τι θα συμβεί αύριο, εμείς οφείλουμε να σας πούμε ότι δεν γνωρίζουμε. Καταργούμενος οργανισμός σημαίνει ότι οι διευθυντές των αντίστοιχων υπηρεσιών, οι εργαζόμενοι, οι σφραγίδες, οι φορείς, οι κινήσεις οι νομικές και οι διοικητικές παύουν να υπάρχουν”, είπε ο κ. Γκιουζέπας, προσθέτοντας πως η εξέλιξη, ταυτόχρονα, θα σημάνει την απώλεια της φυσιογνωμίας, της ιδεολογίας, της φιλοσοφίας και της μεθοδολογίας της απεξάρτησης.
“Ένας εξαρτημένος είχε μέχρι σήμερα τη δυνατότητα να επιλέξει ανάμεσα σε μια σειρά θεραπευτικών προτάσεων. Θεραπευτικές κοινότητες, πιθανόν με πιο αυστηρή και κάθετη ιδεολογία, θεραπευτικά προγράμματα σε ψυχιατρεία πιο φιλελεύθερης πιθανόν αντίληψης, μονάδες σωματικής αποτοξίνωσης, μονάδες αποκατάστασης. Όλα αυτά πλέον συνενώνονται υπό ένα ΔΣ και μια Επιστημονική Επιτροπή, η οποία θα εγκρίνει ό,τι νέο προκύψει στο μέλλον”, σημείωσε. Σχολιάζοντας σχετική ανάρτηση του πρωθυπουργού, που κάνει λόγο για διασφάλιση της ιδεολογίας και της φιλοσοφίας των προγραμμάτων απεξάρτησης, ο κ. Γκιουζέπας κάλεσε τους αρμόδιους να του υποδείξουν πού είναι γραμμένο αυτό, γιατί δεν υπάρχει στο νομοσχέδιο.
Πρώτα θύματα τα “στεγνά” προγράμματα
Για “συνειδητή συρρίκνωση και στρατηγικό πετσόκομα της δημόσιας υγείας”, με υπηρεσίες “που θα διαρκούν λίγο, από λίγους και για λίγους”, έκανε λόγο η ψυχίατρος Ρούλα Γεωργιάδου, μέλος του ΔΣ της ΕΝΙΘ και του Σωματείου του ΨΝΘ.
“Τα προγράμματα 18 Άνω, Μέθεξις, Αργώ, Ιανός, Διάπλους, αποσπώνται από τα αντίστοιχα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία και εντάσσονται σε αυτό το Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, ενώ δεν υπάρχει πουθενά ουσιαστική αναφορά για το ρόλο και το μέλλον των 73 κέντρων πρόληψης”, είπε, ενώ διερωτήθηκε αν ένας εξαρτημένος που χρειάζεται παραπάνω από μία προσπάθειες σε ένα «στεγνό» πρόγραμμα θα έχει αυτή την ευκαιρία, ή θα στέλνεται ουσιαστικά στην αγκαλιά των υποκατάστατων, ακριβώς επειδή θα είναι επιζήμιο το να ακολουθεί ένα στεγνό πρόγραμμα ξανά και ξανά.
Ως “άλμα στο κενό, που ρυθμίζει διοικητικά θέματα και δεν μπαίνει στην ουσία της απεξάρτησης”, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ο Αλέξανδρος Τάντος, εκπρόσωπος του Σωματείου Εργαζομένων του ΚΕΘΕΑ και ζήτησε από την κυβέρνηση να δεχτεί το πλαίσιο στο οποίο έχουν καταλήξει οι αρμόδιοι φορείς από το Νοέμβριο του 2023, που προβλέπει απόσυρση του νομοσχεδίου και έναρξη διαλόγου από την αρχή με τους επιστημονικούς φορείς, τις δομές, τους φορείς, τους γονείς και τα μέλη.
Στήριξη από τους γονείς εξαρτημένων
Εκπροσωπώντας τους γονείς των παιδιών που βρίσκονται σε απεξάρτηση, η Κική Ευστρατουδάκη, πρόεδρος του Συλλόγου Οικογένειας ΚΕΘΕΑ Ιθάκη και φίλων, στήριξε την προσπάθεια των φορέων για την κατάργηση του νομοσχεδίου. “Αυτή τη στιγμή το δικό μου το παιδί βρίσκεται στη θεραπευτική κοινότητα της Ιθάκης. Είμαι περήφανη για αυτό, γιατί ξέρω ότι εκεί μέσα θα ξεδιπλώσει τον εαυτό του, θα ξεθάψει τα συναισθήματά του, θα γίνει ένας άνθρωπος σωστός στην κοινωνία, θα γίνει ένας χρήσιμος άνθρωπος. Βρήκα στο πρόγραμμα τις ισορροπίες του σπιτιού μου και τη γαλήνη”, είπε.
Το προφίλ των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με την εξάρτηση αλλάζει τα τελευταία χρόνια και κάθε χρόνο καταγράφεται ρεκόρ από νέες ουσίες, συνθετικές και άλλες, είπε ο Ανδρέας Τσούνης, ψυχολόγος στα Κέντρα Πρόληψης. “Ο πλουραλισμός και τα στεγνά προγράμματα πρέπει να διατηρηθούν με κάθε τρόπο και θα είναι τα πρώτα θύματα αυτού του ενιαίου φορέα”, τόνισε.
Στο ίδιο πλαίσιο, η Νάσια Παλάντζα, μέλος του ΔΣ του Εθνικού Συμβουλίου Κατά των Ναρκωτικών, παράρτημα Θεσσαλονίκης, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ως χτύπημα κατά κύριο λόγο στα στεγνά θεραπευτικά προγράμματα και ζήτησε την απόρριψή του από το σύνολο της κοινωνίας.
Κινητοποιήσεις
Στη διάρκεια συνέντευξης τύπου, που παρέθεσαν εντός των εγκαταστάσεων του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, οι εκπρόσωποι των σωματείων και φορέων Ψυχικής Υγείας κατήγγειλαν προσπάθεια παρεμπόδισης των δράσεών τους από τους υπεύθυνους του ιδρύματος, που κάλεσαν την αστυνομία με την επίκληση της ελεγχόμενης πρόσβασης στον χώρο.
Οι κινητοποιήσεις συνεχίζονται την Τετάρτη, με δύο συγκεντρώσεις: Το μεσημέρι έξω από το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης και το απόγευμα με πολύμορφη εκδήλωση στις Ομπρέλες του Ζογγολόπουλου, στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης.
Παράλληλα, καλούν τις ομοσπονδίες στον χώρο της Υγείας (ΟΕΝΓΕ, ΠΟΕΔΗΝ και ΑΔΕΔΥ) να καλέσουν σε μεγάλη πανελλαδική απεργία την Δευτέρα, 29 Ιουλίου, ημέρα κατάθεσης του νομοσχεδίου στην ολομέλεια της Βουλής, όπως και την ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου. Σε αυτό το πλαίσιο, καλούν σε μεσημεριανή συγκέντρωση και σε απογευματινό συλλαλητήριο την ίδια μέρα στο Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εγκρίθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση σκεύασμα για την πολλαπλή σκλήρυνση
Ιατροτεχνολογικά προϊόντα: Μετά την εξαΰλωση των κερδών 15ετίας, έρχεται και το αιφνιδιαστικό rebate
Στο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Υγείας στη Βουδαπέστη ο Μάριος Θεμιστοκλέους