Εφιάλτες: Για ποια πάθηση μπορεί να μας προειδοποιούν τα άσχημα όνειρα;
Ένα μεγάλο κομμάτι της ζωής μας και της ημέρας μας είναι ο ύπνος! Μάλιστα ένα τρίτο της ζωής μας το αφιερώνουμε στον ύπνο και ένα τέταρτο από τις ώρες αυτές τις αφιερώνουμε στα όνειρα. Αν και τα όνειρα παίζουν μεγάλο ρόλο στη ζωή μας γνωρίζουμε ακόμη πολύ λίγα πράγματα για τον λόγο που ονειρευόμαστε, πώς ο εγκέφαλος δημιουργεί όνειρα και, κυρίως, ποια είναι η σημασία των ονείρων μας για την υγεία μας και ιδιαίτερα για την υγεία του εγκεφάλου μας.
Για αυτό και οποιεσδήποτε επιστημονικές πληροφορίες λαμβάνουμε σχετικές με τα όνειρα μας κινούν το ενδιαφέρον. Μια τέτοια έρευνα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό eClinicalMedicine του The Lancet και έδειξε ότι τα όνειρά μας μπορούν να αποκαλύψουν εκπληκτικά πολλές πληροφορίες για την υγεία του εγκεφάλου μας.
Πιο συγκεκριμένα, έδειξε ότι το να βλέπεις συχνά άσχημα όνειρα και εφιάλτες που σε κάνουν να πετάγεσαι στη μέση ή μεγαλύτερη ηλικία, μπορεί να συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας.
Στη μελέτη οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από τρεις μεγάλες αμερικανικές μελέτες για την υγεία και τη γήρανση. Σε αυτές συμμετείχαν πάνω από 600 άτομα ηλικίας 35 έως 64 ετών και 2.600 άτομα ηλικίας 79 ετών και άνω. Όλοι οι συμμετέχοντες δεν είχαν άνοια κατά την έναρξη της μελέτης και παρακολουθήθηκαν κατά μέσο όρο για εννέα χρόνια για την ομάδα των μεσήλικων και για πέντε χρόνια για τους ηλικιωμένους συμμετέχοντες.
Στην αρχή της μελέτης, οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν μια σειρά ερωτηματολογίων, μεταξύ των οποίων και ένα που ρωτούσε πόσο συχνά έβλεπαν άσχημα όνειρα και εφιάλτες.
Οι ερευνητές ανέλυσαν τα δεδομένα για να κατανοήσουν αν οι συμμετέχοντες που έβλεπαν πιο συχνά εφιάλτες στην αρχή της έρευνας ήταν πιο πιθανό να παρουσιάσουν ταχεία μείωση της μνήμης και των δεξιοτήτων σκέψης με την πάροδο του χρόνου και να διαγνωστούν με άνοια.
Εβδομαδιαίοι εφιάλτες και άσχημα όνειρα
Οι μεσήλικες συμμετέχοντες που έβλεπαν εβδομαδιαίως κάποιον εφιάλτη ήταν τέσσερις φορές πιο πιθανό να εμφανίσουν γνωστική μείωση, η οποία είναι ένα πρόωρο στάδιο της άνοιας, κατά την επόμενη δεκαετία, ενώ οι μεγαλύτεροι σε ηλικία συμμετέχοντες είχαν διπλάσιες πιθανότητες να διαγνωστούν με άνοια.
Τα αποτελέσματα αυτά υποδηλώνουν ότι οι συχνοί εφιάλτες μπορεί να είναι ένα από τα πρώτα σημάδια της άνοιας, η οποία μπορεί να προηγείται της ανάπτυξης προβλημάτων μνήμης και σκέψης κατά αρκετά χρόνια ή ακόμη και δεκαετίες.
Πώς μας βοηθούν αυτά τα ευρήματα
Τα καλά νέα είναι ότι οι επαναλαμβανόμενοι εφιάλτες είναι αντιμετωπίσιμοι και μάλιστα η ιατρική θεραπεία για τους εφιάλτες έχει ήδη αποδειχθεί ότι μειώνει τη συσσώρευση ανώμαλων πρωτεϊνών που συνδέονται με τη νόσο του Αλτσχάιμερ. Μετά τη θεραπεία για τους εφιάλτες μπορεί να παρουσιαστεί και βελτίωση στη μνήμη και τις γνωστικές δεξιότητες.
Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι η θεραπεία των εφιαλτών μπορεί να βοηθήσει στην επιβράδυνση της γνωστικής μείωσης και στην πρόληψη της ανάπτυξης άνοιας σε ορισμένους ανθρώπους. Αυτή είναι μια σημαντική οδός προς διερεύνηση σε μελλοντικές έρευνες.
Η έρευνα μπορεί όχι μόνο να βοηθήσει να φωτιστεί η σχέση μεταξύ της άνοιας και των ονείρων και να προσφέρει νέες ευκαιρίες για πιο έγκαιρη διάγνωση, και πιθανώς για πιο έγκαιρες παρεμβάσεις, αλλά μπορεί επίσης να ρίξει φως στη φύση και τη λειτουργία των ονείρων.
Πηγή: Vita
εφιάλτης,όνειρα,πάθηση,ύπνος