Νέα έρευνα έδειξε ότι έντονα συμπτώματα εμμηνόπαυσης, όπως εξάψεις και κατάθλιψη, μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τη γνωστική λειτουργία σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες
Τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στο Menopause.
Πρόσφατες έρευνες εστίασαν στη σημασία της οιστραδιόλης στη νοητική γήρανση της γυναίκας. Επειδή η εμμηνόπαυση χαρακτηρίζεται από μείωση οιστρογόνων, γυναίκες μετά από αυτήν έχουν αυξημένο κίνδυνο άνοιας.
Η έρευνα σε 1.300 μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες από 9 χώρες της Λατινικής Αμερικής υποδεικνύει ότι έντονα συμπτώματα, όπως εξάψεις, διαταραχές ύπνου και διάθεσης συνδέονται με νοητική εξασθένηση.
Δεν είναι γνωστό αν η αποτελεσματική θεραπεία των εξάψεων με ορμονική θεραπεία ή άλλες εγκεκριμένες θεραπείες μπορούν να συμβάλλουν στη βελτίωση της νοητικής λειτουργίας –μνήμη, γλώσσα, προσοχή και εκτελεστική λειτουργία.
Με βάση αυτή την έρευνα επιστήμονες κατέληξαν ότι υπάρχει αλληλεπίδραση μεταξύ τρόπου ζωής, ορμονών και κοινωνικο-δημογραφικών παραγόντων στη γνωστική υγεία.
Η Dr. Stephanie Faubion, της Menopause Society, δήλωσε ότι η συγκεκριμένη έρευνα έδειξε πιθανή σχέση μεταξύ σοβαρών συμπτωμάτων εμμηνόπαυσης και νοητικής εξασθένησης σε μεσήλικες γυναίκες. Τα αποτελέσματα επίσης υποδεικνύουν προστατευτική επίδραση του χαμηλότερου ΔΜΣ, υψηλότερης εκπαίδευσης, άσκησης, χρήσης ορμονοθεραπείας και σεξουαλικής δραστηριότητας στη γνωστική λειτουργία υπογραμμίζοντας την πιθανότητα στοχευμένες παρεμβάσεις να προστατεύουν τη νοητική λειτουργία σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.
Πηγές:
Menopause.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο υγιεινός τρόπος ζωής μειώνει τον κίνδυνο post covid επιπλοκών [μελέτη]
Γονείς που χρησιμοποιούν χιούμορ έχουν καλύτερη σχέση με τα παιδιά τους [μελέτη]
‘Ερπης ζωστήρας και γνωστική εξασθένηση [μελέτη]
Σχόλια του WBB News
Η πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Menopause αναδεικνύει την επίδραση των έντονων συμπτωμάτων εμμηνόπαυσης στη νοητική λειτουργία των μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών. Συγκεκριμένα, εξάψεις, διαταραχές ύπνου και διάθεσης σχετίζονται με νοητική εξασθένηση, ενώ ο ρόλος της οιστρογόνης είναι κρίσιμος στη νοητική υγεία των γυναικών μετά την εμμηνόπαυση.
Οι επιστημονικές εξελίξεις υπογραμμίζουν την ανάγκη για στοχευμένες παρεμβάσεις, όπως η ορμονική θεραπεία, η άσκηση και ο υγιεινός τρρόπος ζωής, προκειμένου να προστατευθεί η νοητική λειτουργία των μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών. Οι προσπάθειες αυτές μπορούν να οδηγήσουν σε βελτίωση στους τομείς της μνήμης, της γλώσσας, της προσοχής και της εκτελεστικής λειτουργίας.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι παράγοντες του τρόπου ζωής, οι ορμόνες και οι κοινωνικο-δημογραφικοί παράγοντες αλληλεπιδρούν με τη νοητική υγεία, επιβεβαιώνοντας την πολυπλοκότητα του θέματος. Προτείνεται η συνεχής έρευνα σε αυτόν τον τομέα προκειμένου να αναπτυχθούν ακόμη πιο αποτελεσματικές θεραπευτικές προσεγγίσεις.