Βροντερό το «όχι» των γιατρών στον Άδωνι για τα κενά του ΕΣΥ στα νησιά
Ανάστατη είναι ολόκληρη η ιατρική κοινότητα και αντιδρά στις προσπάθειες της κυβέρνησης να δώσει προσωρινή λύση στις ελλείψεις στελέχωσης του ΕΣΥ, με μπαλώματα και επιτάξεις, προειδοποιώντας πως αν η υπό συζήτηση διάταξη ενεργοποιηθεί θα επέλθει το απόλυτο μπλακ άουτ.
Οι προσπάθειες για κάλυψη έκτακτων εφημεριών με μετακινήσεις γιατρών εντός του ΕΣΥ και με ιδιώτες γιατρούς με μπλοκάκι, οι οποίοι αν αρνηθούν θα «μπλοκάρονται» από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, βρίσκουν αντίθετους νοσοκομειακούς και ιδιώτες γιατρούς.
Στο πλευρό του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) που χαρακτηρίζει επαίσχυντη τη ρύθμιση, βρίσκονται παράλληλα η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ, ο Σύλλογος Παθολόγων, η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία κλπ.
Το πρόβλημα της υποστελέχωσης των δομών υγείας αφορά 12 μήνες και όχι 3
Με τον ΠΙΣ να προτρέπει τους γιατρούς να μην συνταγογραφούν ηλεκτρονικά από την ερχόμενη Παρασκευή 26 Ιουλίου, ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, επανήλθε προκαταλαμβάνοντας για την αποτυχία της κινητοποίησης, ενώ αναγνώρισε ότι η παράκαμψη της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης ισοδυναμεί με εκβιασμό εκατομμυρίων ασθενών – εφόσον εφαρμοστεί από τους ιδιώτες γιατρούς.
Ο υπουργός έκανε λόγο για δήλωση συμμετοχής γιατρών από Ξάνθη, Δράμα και Σπάρτη για ομαλή εξέλιξη των εφημεριών, ενώ δήλωσε ότι βρίσκεται σε αναμονή απαντήσεων από τους ιατρικούς συλλόγους Κιλκίς, Ρεθύμνου και Κω. Εξέφρασε μάλιστα την πεποίθηση ότι δεν θα χρειαστεί να εφαρμοστεί η υποχρεωτική ρύθμιση, αφού τελικά θα μετακινηθούν οι γιατροί «ώστε να καλύψουμε την τρίμηνη, τετράμηνη το πολύ αυτή περίοδο, έως ότου γίνουν νέες προσκλήσεις με τα νέα κίνητρα και τα νέα μισθολογικά που έχουμε ήδη θεσπίσει στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο».
Αναφερόμενος στο επίδομα νησιωτικότητας και τα οικονομικά κίνητρα για τις άγονες περιοχές, εκτίμησε ότι δεν θα χρειαστεί να εφαρμοστεί ή έκτακτη ρύθμιση, και κατέληξε λέγοντας:
«Δεν υπάρχει λόγος, λοιπόν, τόσο μεγάλης σύγκρουσης. Πιστεύω ότι οι γιατροί, τους οποίους σέβομαι πραγματικά, του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου και των κατά τόπους συλλόγων θα συναισθανθούν τις ευθύνες τους έναντι των ασθενών και δεν θα προχωρήσουν σε αυτή την κινητοποίηση».
Στην επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων
Ο πρόεδρος του ΠΙΣ Αθανάσιος Εξαδάκτυλος μιλώντας με τη σειρά του στην επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, είπε ότι το υπουργείο στα προφορικά πάει πολύ καλά, αλλά στην πράξη, όχι, δίνοντας ως παράδειγμα τις συζητήσεις για το clawback των γιατρών.
Ειδικά για το συγκεκριμένο άρθρο της εξαίρεσης από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση των γιατρών που δεν θα δεχθούν να κάνουν εφημερίες, είπε ότι είναι επικίνδυνο, και ζήτησε από τον υπουργό να πει ποια νοσοκομεία έχουν ανάγκη, τώρα. (Σημειώνουμε ότι με ανακοίνωσή του ο ΠΙΣ αναγνωρίζει ότι οι κενές θέσεις στο ΕΣΥ είναι περίπου 6.000).
Πρόσθεσε ότι οι διατάξεις καθιστούν τις περιοχές ακόμα λιγότερο ελκυστικές – δημιουργώντας αντικίνητρα ακόμα και για τον ιδιωτικό τομέα. Πρόσθεσε ότι αποτελεί επίσης μείζον αντικίνητρο για τις ειδικότητες σε έλλειψη, ενώ κάνει ακόμη λιγότερο ελκυστικές τις συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ και του προσωπικού γιατρού.
Μπλακ άουτ
Απευθύνοντας ύστατη έκκληση, τόνισε ότι αν η διάταξη ενεργοποιηθεί, τότε θα γίνει το απόλυτο μπλακ άουτ.
Υπογράμμισε μάλιστα, ότι «το πρόβλημα αφορά 12 μήνες και όχι 3» και πρόσθεσε πως «Με αυτή τη διάταξη θέλει να πει ότι δεν θα κάνει τίποτα. Όπως δεν έβγαλε ΚΥΑ για επίδομα αγόνου. Έχουμε καταθέσει προτάσεις από τον Ιανουάριο και περιμένουμε ακόμα».
Ο τσάμπας πέθανε
Οι δηλώσεις του Άδωνι Γεωργιάδη τις προηγούμενες ημέρες, προκάλεσαν επίσης την αντίδραση των γιατρών του ΕΟΠΥΥ.
Ο υπουργός, αναφερόμενος στους γιατρούς, δήλωνε στις 22 Ιουλίου ότι «Το Κράτος τους σπούδασε, τσάμπα. Το Κράτος τους έδωσε το δικαίωμα να συνταγογραφούν, τσάμπα. Το Κράτος τους δίνει το δικαίωμα να γράφουν εξετάσεις στους ασθενείς τους, τσάμπα».
Σε απάντηση προς τις δηλώσεις αυτές, η ΕΝΙ – ΕΟΠΥΥ σημείωσε ότι:
«Όχι κ.Υπουργέ, τσάμπα δε σπούδασε κανείς!
Όχι κ.Υπουργέ, η συνταγογράφηση είναι παροχή προς τον ασφαλισμένο.
Όχι κ.Υπουργέ, οι ασφαλισμένοι πληρώνουν από την τσέπη τους ασφαλιστικές εισφορές για να έχουν πρόσβαση σε δωρεάν υπηρεσίες».
Η πρόεδρος της ΕΝΙ – ΕΟΠΥΥ Άννα Μαστοράκου τόνισε ότι ζούμε πραγματικά ιστορικές στιγμές σε ένα κράτος που έχει κατακλέψει το εισόδημα των ιατρών της χώρας, δίνοντας παράλληλα τον ιατρό βορά στην κοινωνία! Τον ιατρό της πανδημίας! Αυτόν που ξενύχτησε μέρα νύχτα στα νοσοκομεία και την ΠΦΥ για τη δημόσια υγεία της χώρας!
Ο σημερινός Υπουργός Υγείας απέλυσε τους ιατρούς του πρώην ΙΚΑ το 2013 με το εκβιαστικό δίλλημα «μέσα ή έξω», εφάρμοσε το clawback την ίδια χρονιά, υποχρεώνοντας τον εργαστηριακό ιατρό του ΕΟΠΥΥ να πληρώνει για τις εξετάσεις των ασφαλισμένων της χώρας, οδηγώντας τον στη σημερινή χρεοκοπία (#τσάμπα# για το κράτος)
Η επόμενη κυβέρνηση κατήργησε εκβιαστικά τη σύμβαση των παθολόγων, γενικών ιατρών και παιδιάτρων του ΕΟΠΥΥ το 2018, εν μία νυκτί, για την εφαρμογή του «οικογενειακού» ιατρού.
Η πολιτεία διαχρονικά αρνείται να αποζημιώσει τους ιατρούς του ΕΣΥ, με το νόμιμο ειδικό μισθολόγιο στα προ του μνημονίου επίπεδα, παρά τις δικαστικές αποφάσεις (#τσάμπα# για το κράτος).
Κατά την ίδια μέθοδο, η πολιτεία πληρώνει το εξευτελιστικό ποσό των 10 ευρώ μικτά (#τσάμπα# για το κράτος) τους ειδικούς ιατρούς του ΕΟΠΥΥ, εδώ και 12 χρόνια, «ξεχνώντας» την επαναφορά της αποζημίωσης των 20 ευρώ ανά επίσκεψη, προ των μνημονίων.
Τους ιατρούς του ΕΣΥ τους βγάζει έξω στον ιδιωτικό τομέα και επιστρατεύει τους ελευθεροεπαγγελματίες για να καλύψει τα κενά του ΕΣΥ, δημιουργώντας ένα χαοτικό μείγμα πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας φροντίδας υγείας!
Και για άλλη μία φορά, χρησιμοποιεί ως δεκανίκι την «πολύτιμη» σύμβαση του ΕΟΠΥΥ, που δεν αποφέρει πλέον τίποτα στον ιατρό, παρά μόνο οργή και απογοήτευση από τους απλήρωτους λογαριασμούς.
Τώρα αφαιρεί και την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, ως οπλοστάσιο επιστράτευσης.
Και οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ καταλήγουν: «Όχι κ.Υπουργέ, φτάσαμε στα όρια μας! Δε φοβόμαστε καμία απειλή! Έχουμε (και έχετε) πιάσει πάτο! Υπάρχουν άλλες χώρες στις οποίες θα αισθανόμαστε ιατροί με αναγνωρισμένο κοινωνικό έργο και σεβασμό από την κοινωνία αλλά και το κράτος!
#Ο τσάμπας πέθανε#».
Οι παθολόγοι
Αντίθετοι στη «πυροσβεστική» στελέχωση των νοσοκομείων του ΕΣΥ είναι και οι παθολόγοι, με την Επαγγελματική Ένωση Παθολόγων Ελλάδος να τονίζει ότι οι παθολόγοι αρνούνται να συνεργαστούν με το υπουργείο και να βάλουν πλάτη στην ανευθυνότητα και προχειρότητα.
Όπως σημείωσε η Ένωση, τα ζητήματα έλλειψης προσωπικού άρχισαν να γίνονται εντονότερα από την εποχή των μνημονίων με την μείωση των προσλήψεων και εν συνεχεία με τις μαζικές συνταξιοδοτήσεις των ιατρών που είχαν στελεχώσει το ΕΣΥ στις αρχές του 1980. Αυτό δημιούργησε ασφυκτικές συνθήκες εργασίας σε πολλά περιφερειακά νοσοκομεία και πυροδότησε επιπλέον κύμα παραιτήσεων.
Θεωρούν προφανές, από τον θόρυβο που γίνεται τώρα, ότι η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή, και φαίνεται ότι το ΕΣΥ στην περιφέρεια είναι πλέον στα όρια της κατάρρευσης. Η κατάσταση άρχισε να αποκτά χαρακτηριστικά κρίσης από διετίας περίπου, όταν οι Παθολογικές κλινικές Ξάνθης – Δράμας – Κεφαλλονιάς – Κέρκυρας – Σπάρτης και Κω άρχισαν να αντιμετωπίζουν σοβαρά ζητήματα στελέχωσης και κατ’ επέκταση ασφαλούς λειτουργίας.
Μέχρι τώρα το υπουργείο μετακινούσε ιατρούς – με εντολή και χωρίς να τους ρωτήσει – από κεντρικά νοσοκομεία των αστικών κέντρων.
Όμως τώρα έχει εξαντλήσει την δυνατότητα εσωτερικών μετακινήσεων και στρέφεται στους ιδιώτες παθολόγους, γιατί δεν έχει άλλη ομάδα επαγγελματιών να αντλήσει προσωπικό.
«Ο γιατρός δεν έχει κάποια ηθικό χρέος περισσότερο από τους υπόλοιπους πολίτες. Ειδικά όταν η επίκληση στην ηθική ευθύνη προέρχεται ακριβώς από αυτούς που άργησαν ή δεν αντιλήφθηκαν ποτέ την δική τους ηθική και πολιτική ευθύνη»
Όμως οι ιδιώτες Παθολόγοι έχουν επιλέξει να ζουν και να εργάζονται εκτός νοσοκομείων, λόγω των δύσκολων συνθηκών εργασίας και των πολλαπλών εφημεριών. Επιπλέον, μετά από πολύχρονη αποχή από την νοσοκομειακή πρακτική νιώθουν ανασφαλείς να εργαστούν σε νοσοκομειακό περιβάλλον και επίσης αντιλαμβάνονται ότι δεν πρόκειται για προσωρινό μέτρο.
Οι παθολόγοι επισημαίνουν πως ο κ. Γεωργιάδης επιχειρεί να δημιουργήσει συνθήκες επαγγελματικής ανασφάλειας με μέτρα όπως διακοπή πρόσβασης στην συνταγογράφηση ώστε να τους αναγκάσει να υποταχθούν στην βούληση του.
Τονίζουν πως ακόμη και μια μεγαλύτερη αποζημίωση δεν θα ήταν επαρκής, γιατί το βασικό ζήτημα είναι η εργασιακή ασφάλεια. Η εφημερία αποτελεί μια επίπονη ψυχική δοκιμασία διότι υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα στην διεξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων περί των περιστατικών που αντιμετωπίζει ο ιατρός λόγω ποικίλων ελλείψεων οργάνωσης και προσωπικού, άρα και κατά συνέπεια ασφαλούς διαχείρισης των περιστατικών.
Απαντώντας στην υποχρέωση των γιατρών απέναντι στην Πολιτεία, οι παθολόγοι απάντησαν ότι «ο γιατρός δεν έχει κάποια ηθικό χρέος περισσότερο από τους υπόλοιπους πολίτες όσο αναφορά την κοινωνική του ευθύνη. Ειδικά όταν η επίκληση στην ηθική ευθύνη για να καλυφτούν τα κενά προέρχεται ακριβώς από αυτούς που άργησαν ή δεν αντιλήφθηκαν ποτέ την δική τους ηθική και πολιτική ευθύνη».
Καταλήγοντας, πρότειναν εξασφάλιση αστικής ευθύνης ή κάλυψη εξόδων αστικής ευθύνης, οικονομικά κίνητρα, πρόσληψη μόνιμου προσωπικού με διαδικασίες fast track, άμεσα, αλλά και διάλογο με τον ΠΙΣ για μακροχρόνιες λύσεις με βελτίωση των συνθηκών εργασίας, βελτίωση της ειδικότητας της παθολογίας για να είναι ελκυστική σε νέους γιατρούς.
Οι καρδιολόγοι
Στην συνεργασία των τοπικών φορέων υγείας και της τοπικής αυτοδιοίκησης για την εξεύρεση συναινετικών, προσωρινών λύσεων, βλέπει η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία τον άμεσο τρόπο κάλυψης των ελλείψεων στις απομακρυσμένες περιοχές, ενώ θέτει θέμα θέσπισης πραγματικών οικονομικών και άλλων κινήτρων για την πρόσληψη ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού για τη μακρόχρονη επίλυση του ζητήματος που έχει καταστεί πλέον χρόνιο.
Η ΕΚΕ εξέφρασε τον προβληματισμό της στην προσπάθεια στελέχωσης των δομών υγείας της περιφέρειας μέσω επιβολής κυρώσεων στους ιδιώτες ιατρούς.
Ταυτόχρονα, εξέφρασε τη διαφωνία της για τον έλεγχο της ιατρικής συνταγογράφησης διαγνωστικών εξετάσεων και ιατροτεχνολογικών προϊόντων η οποία δε στηρίζεται στην εφαρμογή και τήρηση επίσημων διαγνωστικών και θεραπευτικών πρωτοκόλλων και δε λαμβάνει αντικειμενικά υπόψη την παροχή ιατρικών υπηρεσιών και την εξυπηρέτηση των ασθενών ανά περιοχή, αλλά χρησιμοποιεί στατιστικά κριτήρια αμφιβόλου επιστημονικής αξίας που μπορεί να οδηγήσουν σε αυθαίρετη και άδικη επιβολή ποινών.
Καταλήγοντας, η ΕΚΕ κάλεσε την Πολιτεία να αναζητήσει την εξεύρεση συναινετικών και κοινά αποδεκτών λύσεων στα τρέχοντα προβλήματα και να στηρίξει ουσιαστικά το ΕΣΥ με την αύξηση των διαθέσιμων κονδυλίων, την προσέλκυση επαρκούς ιατρονοσηλευτικού προσωπικού και την παροχή καλύτερων επαγγελματικών συνθηκών μεσοπρόθεσμα.
αδωνις γεωργιάδης,νοσοκομεία,σύστημα υγείας