Η ακρόαση κλασικής μουσικής κάνει κάποιον να αισθάνεται θαυμάσια.
Νέα μελέτη υποδεικνύει ότι ενδεχομένως υπάρχει επιστημονική εξήγηση. Ερευνητές ανακάλυψαν ότι η μουσική ανεβάζει τη διάθεση βελτιώνοντας συνδέσεις μεταξύ περιοχών του εγκεφάλου που σχετίζονται με τον ήχο και την ικανοποίηση.
Η μουσική συγχρονίζει εγκεφαλικά κύματα μεταξύ ακουστικού φλοιού, που επεξεργάζεται τον ήχο και του κυκλώματος ανταμοιβής που επεξεργάζεται συναισθηματικές πληροφορίες αναφέρει έρευνα στο Cell Reports.
Η μελέτη εστίασε σε εγκεφαλικό κύκλωμα που συνδέει 2 περιοχές του εγκεφάλου (BNST και NAc).
Ομάδα 13 ασθενών με κατάθλιψη ανθεκτική στην αγωγή ήδη είχαν εμφυτευμένα ηλεκτρόδια σε αυτό το κύκλωμα για εν τω βάθει εγεφαλική διέγερση.
Ο Dr. Bomin Sun, του Shanghai Jiao Tong University δήλωσε ότι το κύκλωμα BNST-NAc υπογράμμιζε τη στενή σχέση μεταξύ αυτού και της αμυγδαλής η οποία εμπλέκεται στην επεξεργασία των συναισθηματικών πληροφοριών.
Στη μελέτη ασθενείς άκουσαν μέρος από την 7η συμφωνία του Μπετόβεν που αντιπροσωπεύει τη χαρά και τον ενθουσιασμό.
Ηλεκτρόδια έδειξαν ότι η μουσική ενίσχυσε τη ροη των εγκεφαλικών κυμάτων μέσω αυτού του κυκλώματος.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ότι η ελαφρά αλλαγή της μουσικής θα μπορούσε να βελτιώσει την απόκριση των ασθενών σε αυτή.
Για παράδειγμα, η εισαγωγή ήχου κυμάτων θήτα χαμηλής συχνότητας στη μουσική αύξησε τη χαρά του ασθενούς.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Υπ. Υγείας: Μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας σε περίπτωση φυσικών καταστροφών, όπως οι πυρκαγιές
Ποιες παθήσεις μιμούνται συμπτώματα του άγχους
Επηρεάζει το φύλο τον κίνδυνο δημιουργίας κήλης;
Σχόλια του WBB News
Η μελέτη που αναφέρει τη θετική επίδραση της κλασικής μουσικής στη διάθεση των ατόμων μέσω της συγχρονισμένης λειτουργίας του εγκεφάλου είναι ενθαρρυντική. Η ανάλυση του κυκλώματος BNST-NAc και η δυνατότητα της μουσικής να ενισχύσει αυτές τις συνδέσεις ανοίγει νέες προοπτικές για θεραπευτικές εφαρμογές. Η δυνατότητα να προσαρμόσουμε τη μουσική για να βελτιώσουμε την ανταπόκριση ατόμων που υποφέρουν από κατάθλιψη είναι σημαντική εξέλιξη. Έτσι, η μουσική μπορεί να γίνει ένα ακόμα εργαλείο στον αγώνα ενάντια στις ψυχικές διαταραχές και για τη βελτίωση της ψυχικής υγείας γενικότερα.
Είναι σημαντικό να συνεχιστούν οι έρευνες σε αυτό το πεδίο, προκειμένου να κατανοήσουμε περαιτέρω τον τρόπο με τον οποίο η μουσική επηρεάζει τον εγκέφαλο και την ψυχολογική κατάσταση των ατόμων. Με την ανάπτυξη πιο εξατομικευμένων μουσικών θεραπειών, μπορούμε να προσφέρουμε ακόμα μεγαλύτερη στήριξη σε όσους αντιμετωπίζουν ψυχικές προκλήσεις. Ας ελπίσουμε ότι η επιστημονική κοινότητα θα συνεχίσει να επενδύει σε τέτοιες έρευνες προκειμένου να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των ανθρώπων με ψυχικά προβλήματα.