Το «bonus» στο ΧΑ από τα deals Entersoft και Epsilon Net
Με το επιχείρημα των ανοδικών προσδοκιών για τα οικονομικά αποτελέσματα της επόμενης τριετίας, αλλά και βασιζόμενοι στους δείκτες αποτίμησης μεγάλων deals που έλαβαν χώρα μέσα στο 2024, πολλοί είναι οι βασικοί μέτοχοι εισηγμένων Ομίλων Πληροφορικής οι οποίοι θεωρούν ως υποτιμημένες τις τρέχουσες τιμές των εταιρειών τους στο ταμπλό του ΧΑ.
Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα προέδρου «μικρομεσαίας» εισηγμένης εταιρείας Πληροφορικής, ο οποίος στο περιθώριο της φετινής ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης ανέφερε: «Γνωρίζω ότι η μετοχή της εταιρείας μου έχει αποδώσει σημαντικά κατά τα τελευταία χρόνια, ωστόσο βλέπω πως ιδιαίτερα σοβαροί επενδυτές αποτίμησαν σε deals γνωστούς Ομίλους του κλάδου σε σαφώς υψηλότερους δείκτες, από αυτούς που διαπραγματεύεται η δική μου εισηγμένη».
Ανάλογο μήνυμα είχε στείλει τόσο κατά την παρουσίαση της εταιρείας του στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών, όσο και κατά την ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων της Profile, ο πρόεδρός της Χαράλαμπος Στασινόπουλος, προσθέτοντας μάλιστα ότι σε πολύ πιο «ακριβούς» δείκτες δεν είχαμε deals μόνο στην εγχώρια, αλλά και στη διεθνή αγορά Πληροφορικής.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του παρατιθέμενου πίνακα (αποτιμήσεις εισηγμένων με βάση το κλείσιμο της της 17ης Ιουλίου, οικονομικές επιδόσεις 2023), στις πλείστες των περιπτώσεων, οι Όμιλοι Πληροφορικής του ΧΑ διαπραγματεύονται με πολύ πιο ελκυστικούς δείκτες σε σχέση με τα ποσά που κατέβαλαν οι νέοι επενδυτές σε Entersoft και Epsilon Net.
Ο δείκτης P/E προκύπτει από το πηλίκον της χρηματιστηριακής αξίας προς τα καθαρά κέρδη και ο EV/EBITDA από το πηλίκον της επιχειρηματικής αξίας (χρηματιστηριακή αξία συν καθαρός δανεισμός) προς τα EBITDA (κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων). Όσο πιο χαμηλές είναι οι τιμές των δεικτών αυτών, τόσο πιο «φτηνή» -θεωρητικά- είναι μια μετοχή, όταν όλοι οι άλλοι παράγοντες διατηρούνται σταθεροί.
Βέβαια, όπως είναι γνωστό, οι δείκτες δεν λένε πάντοτε «όλη την αλήθεια», καθώς στα αποτελέσματα του 2023 ορισμένες εταιρείες έχουν σημειώσει έκτακτα κέρδη (πχ Space Hellas) και κάποιες άλλες έκτακτες ζημίες (οι περισσότερες από την εφαρμογή του προτύπου για τα stock options, όπως για παράδειγμα η Profile, σε κάποιο βαθμό η Ίλυδα, κ.λπ.). Επίσης, θα πρέπει να τονιστεί πως όλες οι εταιρείες Πληροφορικής δεν μπορούν να μπουν «στο ίδιο τσουβάλι» (συνήθως κάθε μία αποτελεί μια ξεχωριστή περίπτωση), ενώ σε Ομίλους όπως η Quest και η Ideal η δραστηριότητα της πληροφορικής αποτελεί ένα μόνο ποσοστό των συνολικών εργασιών τους.
Επίσης, η τοποθέτηση των μετοχών του ΧΑ στις «υποτιμημένες» δεν προσκρούει μόνο στη σχετικότητα των δεικτών, αλλά και στο ενδεχόμενο που θέλει τους αγοραστές των deals σε εσωτερικό και εξωτερικό να έχουν προχωρήσει σε πολύ «γενναιόδωρες» προσφορές.
Οι προοπτικές
Την αισιοδοξία της για τις οικονομικές προοπτικές του ομίλου κατά τα επόμενα χρόνια έχει εκφράσει η διοίκηση της Quest Holdings, συμπληρώνοντας ότι παρά την υποχώρηση των κερδών κατά το πρώτο φετινό τρίμηνο, για το σύνολο της χρονιάς αναμένεται μια ήπια αύξηση σε επίπεδο πωλήσεων, EBITDA και κερδών πριν τη φορολογία.
Ο Λάμπρος Παπακωνσταντίνου, πρόεδρος της Ideal ανέφερε στο πλαίσιο της τακτικής γενικής συνέλευσης πως οι θυγατρικές της εισηγμένης συνεχίζουν μέχρι σήμερα την ανοδική πορεία που εμφανίστηκε στα φετινά τριμηνιαία οικονομικά αποτέλεσμα (καθαρά κέρδη από τα 4,1 στα 4,8 εκατ. ευρώ) και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι και στο σύνολο της χρονιάς τα πράγματα θα εξελιχθούν ικανοποιητικά.
Για φέτος η Prοfile αναμένει αύξηση του κύκλου εργασιών της από τα 30 στα 40 εκατ. ευρώ και για το 2026 στα 60 εκατ. ευρώ, με το περιθώριο EBITDA μέσα στα επόμενα χρόνια να προβλέπεται ότι θα ακολουθήσει ανοδική τάση.
Υψηλότερες οικονομικές επιδόσεις σε σχέση με πέρυσι αναμένεται να σημειώσει φέτος η Space Hellas με το πρώτο εξάμηνο να έχει ήδη τρέξει καλύτερα σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2023 σε όλα τα επίπεδα (κύκλος εργασιών, EBITDA, κέρδη). Πέραν αυτού, φέτος αναμένεται και η μείωση τόσο του δανεισμού, όσο και των χρηματοοικονομικών δαπανών.
Με την ίδια ανοδική τάση που καταγράφηκε κατά τα προηγούμενα χρόνια, συνεχίζει το 2024 η Performance Technology δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εισηγμένης εταιρείας Διονύσης Χιντζίδης.
Την εκτίμησή της ότι τόσο φέτος όσο και κατά τα αμέσως επόμενα έτη θα συνεχιστούν οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης που σημειώθηκαν κατά τη διετία 2022-2023 εκφράζει η διοίκηση της Real Consulting. Άλλωστε, οι προαπαιτούμενοι στόχοι του προγράμματος επιβράβευσης των στελεχών της εταιρείας με δωρεάν μετοχές (performance stock awards) μιλούν για επίτευξη EBITDA τουλάχιστον 6,5 εκατ. ευρώ για το 2024 (από 5,03 εκατ. ευρώ πέρυσι) και για άνω των οκτώ εκατ. ευρώ το 2025.
Ο Βασίλης Ανυφαντάκης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ίλυδας έχει εκφράσει την αισιοδοξία του για την πορεία των οικονομικών επιδόσεων της εταιρείας του τόσο για φέτος, όσο και για την επόμενη διετία. Ειδικότερα, ο Βασίλης Ανυφαντάκης αναφέρθηκε σε διψήφιο ποσοστό αύξησης του κύκλου εργασιών κατά το πρώτο φετινό εξάμηνο
Εταιρείες Πληροφορικής,αποτιμήσεις,προοπτικές