ΕΕ και Τουρκία εμβαθύνουν την πράσινη και ψηφιακή συνεργασία τους
Η Επίτροπος Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Νεολαίας Ιλιάνα Ιβάνοβα και ο Τούρκος Υπουργός Βιομηχανίας και Τεχνολογίας κ. Μεχμέτ Φατίχ Κατζίρ πραγματοποίησαν τον δεύτερο διάλογο υψηλού επιπέδου ΕΕ-Τουρκίας για την επιστήμη, την έρευνα, την τεχνολογία και την καινοτομία στην Κωνσταντινούπολη.
Ο διάλογος αυτός αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο για τη συνεργασία ΕΕ-Τουρκίας στην έρευνα και την καινοτομία, αναφέρει ανακοίνωση της Κομισιόν.
Η Επίτροπος κ. Ιβάνοβα και ο Υπουργός κ. Κατζίρ αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με τις πολιτικές της ΕΕ και της Τουρκίας για την επιστήμη, την τεχνολογία και την καινοτομία, εστιάζοντας στην κρίσιμη συμβολή του ειδικευμένου εργατικού δυναμικού στην καινοτομία και τη μεταφορά τεχνολογίας.
Επιβεβαίωσαν την προσήλωσή τους στην ενίσχυση της συνεργασίας στους παραπάνω τομείς, με στόχο τη στενότερη και βαθύτερη ενσωμάτωση της Τουρκίας στον Ευρωπαϊκό Χώρο Έρευνας, συμπεριλαμβανομένων των αποστολών της ΕΕ και των εταιρικών σχέσεων στο πλαίσιο του προγράμματος έρευνας και καινοτομίας «Ορίζων Ευρώπη».
Οι δύο πλευρές ανακοίνωσαν ότι τρία τουρκικά προγράμματα καινοτομίας πιστοποιήθηκαν για να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα Plug-in του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Καινοτομίας (ΕΣΚ), ώστε να μπορούν να υποβάλλουν έργα του χαρτοφυλακίου τους απευθείας στο στάδιο υποβολής πλήρους αίτησης του μέσου Accelerator του ΕΣΚ.
Επιπλέον, το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Καινοτομίας και Τεχνολογίας (ΕΙΤ) θα δημιουργήσει έναν κοινοτικό κόμβο στην Τουρκία έως το τέλος του έτους. Πέραν τούτων, το Κοινό Κέντρο Ερευνών της Επιτροπής υποστηρίζει την κατάρτιση του αρχικού χάρτη πορείας της Τουρκίας για τη στήριξη του σχεδιασμού περιφερειακών στρατηγικών έξυπνης εξειδίκευσης.
Στη συνάντηση αξιολογήθηκε η εν εξελίξει συνεργασία σε κρίσιμους τομείς και συζητήθηκαν οι μελλοντικές ευκαιρίες συνεργασίας μεταξύ της ακαδημαϊκής κοινότητας και των επιχειρήσεων. Η ΕΕ και η Τουρκία συμφώνησαν ότι η ισχυρότερη ενσωμάτωση των ικανοτήτων έρευνας και καινοτομίας και των δραστηριοτήτων μεταφοράς τεχνολογίας, σε συνδυασμό με την ανάπτυξη του ανθρώπινου κεφαλαίου, είναι καίριας σημασίας για την επιτυχία της εν εξελίξει πράσινης και ψηφιακής μετάβασης.
ΕΕ,Κομισιόν,Τουρκία,πράσινη μετάβαση,ψηφιακή,έρευνα,καινοτομία,τεχνολογία