Τουρισμός: Ποιες αγορές «ψηφίζουν» Αθήνα
Τις υψηλότερες επιδόσεις στην ιστορία του καταγράφει o Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών (ΔΑΑ) «Ελευθέριος Βενιζέλος», με τη βρετανική αγορά, τη γερμανική και την αμερικανική να συμβάλλουν αισθητά το α’ τρίμηνο του έτους στην απογείωση των μεγεθών του μεγαλύτερου αεροδρομίου της χώρας, το οποίο για πρώτη φορά τον Μάρτιο ξεπέρασε σε επίπεδο επιβατικής κίνησης τα 2 εκατ. επιβάτες.
Σταθερά τις δύο πρώτες θέσεις των ευρωπαϊκών αγορών που τροφοδοτούν το «Ελευθέριος Βενιζέλος» κατέλαβαν τους πρώτους τρεις μήνες του έτους η βρετανική και η γερμανική. Στην κορυφή της λίστας με τους ξένους ταξιδιώτες που προσγειώνονται στο αεροδρόμιο της Αθήνας βρίσκονται οι Βρετανοί, με την επιβατική κίνηση από το Ηνωμένο Βασίλειο να έχει ενισχυθεί σε ποσοστό 15% σε σύγκριση με πέρυσι.
Ακόμη μεγαλύτερη ποσοστιαία θετική μεταβολή σε σύγκριση με το 2023 καταγράφει η Γερμανία, σημειώνοντας άνοδο 71%, με την αμερικανική να αναδεικνύεται σταθερά ως η μεγαλύτερη αγορά εκτός Ευρώπης για το «Ελευθέριος Βενιζέλος». Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, οι Αμερικανοί το α’ τρίμηνο είναι αυξημένοι κατά 19%, με την κυπριακή αγορά να ακολουθεί στο συν 33%. Την πεντάδα συμπληρώνει η Ιταλία, από την οποία προέρχεται και ο μεγαλύτερος αριθμός προγραμματισμένων θέσεων σε διεθνείς πτήσεις για την Αθήνα, με άνοδο 14% σε σχέση με το αντίστοιχο α’ τρίμηνο του 2023.
Σημαντική ώθηση στα νούμερα του ΔΑΑ δίνει η ολλανδική αγορά, με άνοδο 68%, ενώ ακολουθούν οι Γάλλοι με αύξηση της επιβατικής κίνησης σε ποσοστό 16% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Στην όγδοη θέση έπεται η ισραηλινή αγορά, η οποία ωστόσο καταγράφει μικρή μείωση της τάξης του 8% συγκριτικά με πέρυσι, ενώ τη δυναμική της επιδεικνύει η πολωνική αγορά, η οποία αναρριχόμενη 4 θέσεις, καταλαμβάνει την 9η θέση των top αγορών του «Ελευθέριος Βενιζέλος» με αύξηση 33%. Τη δεκάδα συμπληρώνει η Ισπανία με μικρή άνοδο 3%. Εκτός 10άδας, αλλά με σημαντική αύξηση που φτάνει το 70%, την 11η θέση καταλαμβάνει η τουρκική αγορά.
Στις αγορές που καταγράφουν υστέρηση περιλαμβάνονται η Ελβετία με πτώση 11%, το Βέλγιο με οριακή μείωση 1%, η Δανία στο μείον 18%, η Ρουμανία με απώλειες 47% και η Σερβία, απ’ όπου οι αφίξεις έχουν αρνητικό πρόσημο στο μείον 24% σε σύγκριση με το 2023.
Ο προγραμματισμός για το 2024
Σημειώνεται ότι για το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας φέτος από τα τέλη Μαρτίου έως τα τέλη Οκτωβρίου έχουν προγραμματιστεί περισσότερες από 9,2 εκατ. αεροπορικές θέσεις σε εισερχόμενες διεθνείς πτήσεις, αριθμός αυξημένος κατά 13,6% σε σχέση με το 2023, σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν κατόπιν επεξεργασίας από το Ινστιτούτο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ). Ο μεγαλύτερος όγκος των συγκεκριμένων θέσεων προέρχεται από την Ιταλία, απ’ όπου καταγράφεται αύξηση 23% συγκριτικά με πέρυσι, ακολουθεί η Γερμανία και τρίτο έπεται το Ηνωμένο Βασίλειο, με οριακή άνοδο 0,2%. Την πεντάδα συμπληρώνουν η Γαλλία (11,2%) και οι ΗΠΑ (28,4%), ενώ πτώση, τουλάχιστον στις top 10 αγορές, σε ποσοστό 7,9% σημειώνεται ως προς τις θέσεις που έχουν προγραμματιστεί από το Ισραήλ.
Για το 2024 το «Ελευθέριος Βενιζέλος» μετρά 5 νέους προορισμούς (Σαγκάη, Βρέστη, Ανκόνα, Σεράγεβο και Σάρτζα) και 7 νέες αεροπορικές που προσγειώνονται για πρώτη φορά σε αυτό. Η Air Arabia πετάει από τον ΔΑΑ προς τη Σάρτζα των Ηνωμένων Αραβικών Εμριάτων, η Asiana πραγματοποιεί πτήσεις τσάρτερ προς τη Σεούλ, η Juneyao Airlines συνδέει το «Ελευθέριος Βενιζέλος» με τη Σαγκάη και η LOT με τη Βαρσοβία. Στην ίδια λογική, η Norse εκτελεί πτήσεις προς τη Νέα Υόρκη, η SmartWings προς την Πράγα και η Universal Air προς τη Μάλτα. Σε ό,τι αφορά τα δρομολόγια, έχουν προστεθεί 18 από 10 αεροπορικές εταιρείες σε υπάρχουσες γραμμές.
Ως προς τις επιδόσεις του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, το α’ τρίμηνο του έτους η επιβατική κίνηση κατέγραψε άνοδο 16,5% σε σχέση με το διάστημα Ιανουαρίου – Μαρτίου του 2023. Αντίστοιχα, οι πτήσεις στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» σημείωσαν αύξηση 12,8% συγκριτικά με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.
Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας έχει αναπτύξει ένα δίκτυο με 102 προορισμούς στην Ευρώπη, 12 στη Μέση Ανατολή, 9 στην Αμερική, 7 στην Αφρική και 2 στην Ασία. Σε ό,τι αφορά το δίκτυο εσωτερικού, το «Ελευθέριος Βενιζέλος» συνδέεται με 33 προορισμούς ανά την Ελλάδα.
Αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, επιβατική κίνηση,αεροπορικές θέσεις