Ξεκινούν έξι νέες επενδύσεις άνω των 50 εκατ. ευρώ
Έξι επενδυτικά τουριστικά projects βρίσκονται στα σκαριά σε ολόκληρη την Ελλάδα, με στόχο την ενίσχυση των τουριστικών υποδομών της χώρας.
Ξενοδοχεία διαφορετικών κατηγοριών και ύφους, καθώς και μία μαρίνα για τον ελλιμενισμό μεγάλων σκαφών αναψυχής βρίσκονται στο στάδιο των απαιτούμενων αδειοδοτήσεων, τόσο σε δημοφιλείς προορισμούς της χώρας, όπως η Κως, όσο και σε προορισμούς που δεν είναι ευρέως γνωστοί στους ξένους ταξιδιώτες.
Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ), μόνο το 2023 επενδύθηκαν πάνω από 5 δισ. ευρώ στον ελληνικό τουρισμό για την κατασκευή νέων μονάδων, την ανακαίνιση υφιστάμενων, αλλά και την ανάπτυξη projects σε άλλους κλάδους του τουρισμού, όπως σε ενοικιαζόμενα δωμάτια, βίλες κ.λπ.
Στην Κω
Στην Κω, έναν από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς για τους ταξιδιώτες που επιλέγουν το μοντέλο «ήλιος-θάλασσα» για τις διακοπές τους, έχει δρομολογηθεί η ανάπτυξη νέας ξενοδοχειακής μονάδας 5 αστέρων, συνολικής δυναμικότητας 805 κλινών, ιδιοκτησίας της εταιρείας «Προοπτική Κως Α.Ε.». Το project, το οποίο βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 24 Απριλίου, προβλέπει τη δημιουργία ενός ξενοδοχείου στην περιοχή «Νέα Αλικαρνασσός».
Όπως αναφέρεται στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου, για την επένδυση των 25 εκατ. ευρώ, η μονάδα θα λειτουργεί μόνο κατά την καλοκαιρινή περίοδο και συγκεκριμένα από τον Μάιο έως και τον Οκτώβριο παρέχοντας υπηρεσίες φιλοξενίας, εστίασης και ψυχαγωγίας, ενώ θα απασχολούνται περίπου 80 άτομα κατά την περίοδο λειτουργίας.
Στην Καλαμπάκα
Στην ουρά για περιβαλλοντική αδειοδότηση βρίσκεται και μία ξενοδοχειακή μονάδα 4 αστέρων, δυναμικότητας 68 κλινών, που θα αναπτυχθεί στο Καστράκι της Καλαμπάκας από την εταιρεία Desiria Α.Ε. Σύμφωνα με τη σχετική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, εντός του τουριστικού καταλύματος πρόκειται να λειτουργήσει κατάστημα εστιατόριο, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων και κλειστή πισίνα.
Το κατάλυμα θα αποτελείται συνολικά από 6 ξεχωριστές κτιριακές μονάδες, με το κόστος της επένδυσης να υπερβαίνει τα 2,7 εκατ. ευρώ. Οι εργασίες κατασκευής του νέου ξενοδοχείου εκτιμάται ότι θα έχουν διάρκεια τουλάχιστον 10 – 18 μήνες έως ότου καταστεί πλήρως λειτουργικό.
«Βασικός στόχος της μελέτης είναι η δημιουργία ενός τουριστικού καταλύματος 4 αστέρων που θα συμβαδίζει με τις σύγχρονες προδιαγραφές ανέσεων και παρεχόμενων υπηρεσιών, καλύπτοντας όχι μόνο τις απαραίτητες προδιαγραφές, αλλά και διευρύνοντας αυτές ώστε να παρέχονται ανέσεις και υπηρεσίες υψηλού επιπέδου, ενώ ταυτόχρονα θα τηρούνται οι απαραίτητοι μορφολογικοί κανόνες για την πλήρη ένταξη των κτιρίων στην ευρύτερη περιοχή», επισημαίνεται χαρακτηριστικά.
Στην Αιτωλοακαρνανία
Στον Μύτικα της Αιτωλοακαρνανίας έχει δρομολογηθεί από την εταιρεία Αίθων Α.Ε. ένα ακόμη ξενοδοχειακό project υψηλών προδιαγραφών. Βάσει σχεδιασμού, αναμένεται να αναπτυχθεί ένα 5άστερο ξενοδοχείο, δυναμικότητας 155 κλινών, σε μία έκταση 28.825,27 τ.μ.
Όπως αναφέρεται, το έργο είναι ήδη αδειοδοτημένο, ενώ με τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση ζητείται η ανανέωση των περιβαλλοντικών όρων, με την προσθήκη συγκεκριμένων τροποποιήσεων που αφορούν, μεταξύ άλλων, την αύξηση της κατάταξης από 4 σε 5 αστέρια, η οποία με τη σειρά της σχετίζεται «αποκλειστικά και μόνο με την αλλαγή του συνεδριακού χώρου σε χώρο spa, χωρίς να μεταβάλλεται το περίγραμμα των κτιρίων, ούτε να αλλάζουν οι πολεοδομικοί συντελεστές της μονάδας και την αύξηση του αριθμού των κλινών από 154 σε 155».
Η περίοδος λειτουργίας του ξενοδοχείου θα είναι εποχιακή, διάρκειας 120 ημερών το έτος, από μέσα Μαΐου έως μέσα Σεπτεμβρίου. Εξαίρεση αποτελεί η κεντρική μονάδα και ενδεχομένως μερικά ακόμα μεμονωμένα κτίσματα, τα οποία θα λειτουργούν, κατά περιπτώσεις, και τον χειμώνα.
Στην Αλεξανδρούπολη
Ένα ακόμη ξενοδοχειακό κατάλυμα κατηγορίας 5 αστέρων, δυναμικότητας 60 κλινών, βρίσκεται στα σκαριά, αυτή τη φορά στην περιοχή του Αετοχωρίου στην Τραϊανούπολη της Αλεξανδρούπολης, με την Τουριστική Θερμαλιστική Έβρου Μονοπρόσωπη ΙΚΕ να είναι ο φορέας του έργου. Όπως αναφέρεται στη σχετική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, στο ξενοδοχείο θα απασχολούνται 34 άτομα και θα λειτουργεί καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, με τον προϋπολογισμό του project να προσεγγίζει τα 3 εκατ. ευρώ.
«Σκοπός είναι η πραγματοποίηση ενός έργου το οποίο θα παρέχει μία μεγάλη και υψηλού επιπέδου γκάμα υπηρεσιών προς τους επισκέπτες, και το οποίο θα έχει δυναμική παρουσία στην αγορά και θα συμβάλει στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής αλλά και της χώρας με όλα τα οικονομικά οφέλη που προκύπτουν από αυτήν σε τοπικό και εθνικό επίπεδο», επισημαίνεται χαρακτηριστικά.
Στη Σέριφο
Στη Σέριφο, και συγκεκριμένα στην περιοχή Γάνεμα, θα αναπτυχθεί το υπόσκαφο ξενοδοχείο 4 αστέρων και δυναμικότητας 93 κλινών από την εταιρεία Serifos Village του επιχειρηματία Χρυσόστομου Μαυρόπουλου, ο οποίος είναι γνωστός από τη δραστηριότητά του στον κλάδο των τροφίμων και το brand «Φρεσκούλης». Ο φάκελος του project αυτή την περίοδο βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση, με τον δήμο του νησιού να αναμένει παράλληλα τις λεπτομέρειες για την υδροδότηση του πεντάστερου ξενοδοχείου προκειμένου να γνωμοδοτήσει υπέρ της επένδυσης ύψους 5 εκατ. ευρώ.
To νέο υπόσκαφο ξενοδοχείο θα κατασκευαστεί σε ιδιόκτητη έκταση 20.186 τ.μ σε θέση εκτός σχεδίου και εκτός ορίων οικισμού και θα διαθέτει, μεταξύ άλλων, πισίνες, επίγειο τελεφερίκ και υπαίθριους χώρους αναψυχής. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της προτεινόμενης επένδυσης, η φάση κατασκευής του έργου αναμένεται να διαρκέσει 12 μήνες, με το νέο ξενοδοχείο να λειτουργεί σε εποχιακή βάση, την περίοδο Μαΐου – Σεπτεμβρίου.
Στην Πάτρα
Σε δημόσια διαβούλευση βρίσκεται μέχρι και τις 26 Απριλίου το έργο για την ανάπτυξη νέας μαρίνας μεγάλων σκαφών αναψυχής στην Πάτρα από τον Οργανισμό Λιμένος Πατρών. Η επένδυση προβλέπει την κατασκευή νέας λιμενικής εγκατάστασης με δυναμικότητα ελλιμενισμού 212 σκαφών διαφόρων μεγεθών. Μεταξύ άλλων, αναμένεται να εγκατασταθούν τρεις πλωτές προβλήτες, μήκους 160 μέτρων έκαστος, με τον συνολικό χρόνο κατασκευής των έργων του χερσαίου χώρου να εκτιμάται σε 18 μήνες, βάσει της σχετικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.
Σύμφωνα με τον φάκελο χωροθέτησης του έργου, το συνολικό ύψος της επένδυσης για την υλοποίηση το συνόλου των προβλεπόμενων έργων στη χερσαία και θαλάσσια Ζώνης της μαρίνας εκτιμάται σε 13 εκατ. ευρώ.
Η νέα μαρίνα χωροθετείται σε τμήμα εντός της χερσαίας ζώνης του Βόρειου Λιμένα Πατρών.
Τουρισμός,ξενοδοχεία,επενδύσεις