Ποιους προορισμούς-έκπληξη επιλέγουν οι Ελληνες για το Πάσχα
Ενισχυμένη σε σχέση με πέρυσι εκτιμάται ότι θα είναι η κίνηση του Πάσχα βάσει των προκρατήσεων σε ξενοδοχεία και καταλύματα τύπου Airbnb, με τα τουριστικά γραφεία να καταγράφουν μεγαλύτερη ζήτηση για οργανωμένα πακέτα σε ποσοστό άνω του 10% συγκριτικά με το Πάσχα του 2023.
Σταθερές… αξίες παραμένουν οι δημοφιλείς πασχαλινοί προορισμοί του εσωτερικού, όπως η Κέρκυρα, η Πάρος και η Σύρος, ενώ την τιμητική τους έχουν φέτος και τα μακρινά, εκτός Ευρώπης, ταξίδια, με την Ιαπωνία, τις ΗΠΑ και τη Νέα Ζηλανδία να προσελκύουν το ενδιαφέρον των Ελλήνων ταξιδιωτών.
Σημαντικό ρόλο στην αυξημένη σε σχέση με πέρυσι κίνηση, η οποία πλέον σταθεροποιείται στα προ πανδημίας επίπεδα, διαδραματίζει ο εορτασμός του Πάσχα αργότερα μέσα στην άνοιξη.
Και μπορεί μέχρι στιγμής να μην έχουν ανοίξει όλα τα ξενοδοχεία για τη θερινή περίοδο, καθώς η πλειονότητα αναμένεται να λειτουργήσει σταδιακά μέχρι και το α’ 15νθήμερο του Μαΐου, ωστόσο, αυτά που θα είναι ανοιχτά εκτιμάται ότι θα σημειώσουν πληρότητα άνω του 70%, δεδομένου ότι οι κρατήσεις ανεβάζουν σταδιακά ταχύτητα λίγες ημέρες πριν από τη Μεγάλη Εβδομάδα.
Οι προορισμοί
Ψηλά στις προτιμήσεις των Ελλήνων ταξιδιωτών παραμένουν σταθερά παραδοσιακοί πασχαλινοί προορισμοί της χώρας, με τη Κέρκυρα, την Πάρο, την Τήνο και την Πελοπόννησο να φιγουράρουν στις πρώτες θέσεις της ζήτησης και τους επιχειρηματίες να κάνουν πρόβα τζενεράλε πριν την έναρξη της περιόδου αιχμής του καλοκαιριού.
Σύμφωνα, μάλιστα, με τα στοιχεία της Ομοσπονδίας των Ελληνικών Συνδέσμων Γραφείων Ταξιδίων και Τουρισμού (FedHATTA), στην Πελοπόννησο αναμένεται μεγάλη επισκεψιμότητα, με τη Μονεμβασιά, τη Στούπα, την Καρδαμύλη, την Καλαμάτα, το Ξυλόκαστρο και το Ναύπλιο να ξεχωρίζουν. Έντονη κινητικότητα διαπιστώνεται επίσης για την Κρήτη, τη Ρόδο και τη Ζάκυνθο, ενώ αναιμική είναι η ζήτηση για τους δύο premium νησιωτικούς προορισμούς της χώρας, τη Σαντορίνη και τη Μύκονο.
Ευχάριστη «έκπληξη» αποτελούν, σύμφωνα με τα στοιχεία που προέρχονται από τον μεγαλύτερο εγχώριο αερομεταφορέα, την Aegean, η Ικαρία και η Σητεία λόγω των υψηλών πληροτήτων στις πτήσεις.
Στον αντίποδα, πόντους κερδίζουν φέτος προορισμοί της βόρειας Ελλάδας, με τα οργανωμένα πακέτα -και όχι μόνο- για την Ξάνθη, την Κομοτηνή και την Αλεξανδρούπολη να συγκεντρώνουν ισχυρό ενδιαφέρον.
Σε ό,τι αφορά το κόστος, οι τιμές για ένα δίκλινο δωμάτιο με πρωινό ποικίλουν από περιοχή σε περιοχή και ανά κατηγορία ξενοδοχείου ξεκινώντας από τα 60 – 70 ευρώ. Σχετικά με τα οργανωμένα πακέτα, οι τιμές ξεκινούν από τα 340 ευρώ περίπου για μία εκδρομή 4 διανυκτερεύσεων στην ηπειρωτική χώρα και ξεπερνούν τα 1.000 ευρώ για ένα ταξίδι 6 διανυκτερεύσεων σε 5άστερο ξενοδοχείο στην Κέρκυρα.
Σε ό,τι αφορά την αεροπορική κίνηση, στο δίκτυο του εσωτερικού από τη βάση της Aegean στην Αθήνα, οι πτήσεις από τις 26 Απριλίου έως και το Μεγάλο Σάββατο καταγράφουν πληρότητα που ξεπερνά το 80%, ενώ η κίνηση της επιστροφής καταγράφει ήδη πληρότητες που ξεπερνούν το 90% και κορυφώνεται την Τρίτη 7 Μαΐου. Αντίστοιχη είναι και η εξέλιξη της κίνησης από τη δεύτερη μεγαλύτερη βάση της εταιρείας στη Θεσσαλονίκη, όπου στο δίκτυο του εσωτερικού οι πληρότητες είναι αυξημένες, αγγίζοντας το 90% με τις πτήσεις της επιστροφής να είναι ήδη γεμάτες.
Αυξημένη η ζήτηση για το εξωτερικό
Ανοδικά κινείται και η ζήτηση για προορισμούς του εξωτερικού, με τους Έλληνες εκδρομείς να επιλέγουν φέτος σε μεγάλο ποσοστό μακρινά ταξίδια, το υψηλό κόστος των οποίων δεν φαίνεται να λειτουργεί αποτρεπτικά.
Εκτός από τους προορισμούς που παραδοσιακά αποτελούν μαγνήτη για τους Έλληνες, όπως η Γαλλία, η Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Τουρκία, με αιχμή την Κωνσταντινούπολη, την τιμητική τους έχουν φέτος σε ό,τι αφορά τα ταξίδια εντός της Ευρώπης και οι σκανδιναβικές χώρες. «Φέτος διαπιστώνουμε ισχυρή ζήτηση για προορισμούς εντός και εκτός Ευρώπης που συγκαταλέγονται στους “ακριβούς” προορισμούς. Η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων φαίνεται ότι έχει ενισχυθεί», επισημαίνει στο Euro2day.gr στέλεχος μεγάλου ταξιδιωτικού γραφείου.
Σε ό,τι αφορά τα εκτός Γηραιάς ηπείρου ταξίδια, οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία, η Νέα Ζηλανδία, το Μαρόκο και η Σρι Λάνκα συγκεντρώνουν την υψηλότερη ζήτηση, με το Ντουμπάι και την Ιορδανία να υστερούν σε σχέση με προηγούμενες χρονιές.
«Το κόστος για ένα ταξίδι στις σκανδιναβικές χώρες ξεκινά από 2.500 ευρώ το άτομο, ενώ το αντίστοιχο ποσό για ένα οργανωμένο ταξίδια στην Ιαπωνία διαμορφώνεται στα 4.000 ευρώ περίπου», προσθέτει η ίδια πηγή.
Υψηλή πληρότητα στα Airbnb
Υψηλές πληρότητες που προσεγγίζουν ακόμη και το 100% σημειώνονται, την ίδια στιγμή, και στα καταλύματα που μισθώνονται μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας τύπου Airbnb και βρίσκονται τόσο σε νησιωτικούς προορισμούς, όσο και σε προορισμούς της ηπειρωτικής χώρας.
Βέβαια, όπως και τα ξενοδοχεία, πολλά καταλύματα της αγοράς των βραχυχρόνιων μισθώσεων δεν είναι σήμερα διαθέσιμα και ενεργοποιούνται σταδιακά μέρα με τη μέρα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει το πανελλαδικό δίκτυο κτηματομεσιτών E-Real Estates, τα «ενεργά» ακίνητα σε πολλούς προορισμούς δεν ξεπερνούν το 50% – 60% της συνολικής δυναμικότητας της περιοχής.
Ενδεικτικά, Ύδρα και Σπέτσες, τα δύο κοσμοπολίτικα νησιά του Αργοσαρωνικού, καταγράφουν πληρότητα 97% και 62% αντίστοιχα για το τριήμερο του Πάσχα, με το κόστος μίσθωσης στην Ύδρα να διαμορφώνεται στα 1.055 ευρώ για 3 διανυκτερεύσεις σε μια κατοικία 50 τ.μ., ενώ στις Σπέτσες το αντίστοιχο ποσό ξεκινά από τα 1.185 ευρώ για κατοικία 60 τ.μ.
Στην Τήνο, όπου η πληρότητα φτάνει 85%, το κόστος διαμονής ξεκινά από 305 ευρώ για 3 διανυκτερεύσεις σε μια κατοικία 50 τ.μ. στην περιοχή του Αγίου Ιωάννη.
Στην Ερμούπολη της Σύρου, η τιμή ενοικίασης μιας κατοικίας 100 τ.μ. για 3 διανυκτερεύσεις ξεκινά από τα 928 ευρώ, ενώ η πληρότητα αγγίζει το 82%. Βέβαια, τα διαθέσιμα καταλύματα αντιστοιχούν στο 40% της συνολικής δυναμικής του κλάδου στο νησί.
Στη Χίο η πληρότητα βρίσκεται στο 78% και το κόστος διαμονής ξεκινά από 632 ευρώ για 3 διανυκτερεύσεις σε κάποιο κατάλυμα που βρίσκεται στην πόλη, ενώ στην Πάτμο, το κόστος ενοικίασης για μία κατοικία 82 τ.μ. ξεκινά από τα 425 ευρώ για 3 διανυκτερεύσεις. Η πληρότητα στο νησί της Αποκάλυψης φτάνει το 65%, ωστόσο τα «ενεργά» καταλύματα δεν ξεπερνούν το 40% της δυναμικής του κλάδου στο νησί.
Σε επίπεδα χαμηλότερα του αναμενόμενου βάσει της τιμολογιακής πολιτικής που έχει διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια κινείται το κόστος μίσθωσης μιας κατοικίας στη Μύκονο και στη Σαντορίνη. Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, η τιμή ενοικίασης ενός καταλύματος 60 τ.μ. στην περιοχή Φτελιά της Μυκόνου ξεκινά από 392 ευρώ για 3 διανυκτερεύσεις, με την πληρότητα να διαμορφώνεται στο 79%. Αντίστοιχα, το κόστος μίσθωσης στη Σαντορίνη ξεκινά από τα 272 ευρώ για μία κατοικία 40 τ.μ. στην περιοχή Περίβολος, ενώ η πληρότητα αγγίζει το 65% στα «ενεργά» προς μίσθωση ακίνητα του νησιού.
Υψηλή πληρότητα, άνω του 90%, καταγράφουν και οι δημοφιλείς προορισμοί της ηπειρωτικής χώρας, με αιχμή την Πελοπόννησο, η οποία λόγω της εγγύτητάς της με την Αθήνα παραμένει «σταθερή αξία» για τους Έλληνες ταξιδιώτες. Το κόστος μίσθωσης στους συγκεκριμένους προορισμούς κινείται σε γενικές γραμμές σε πιο χαμηλά επίπεδα σε σχέση με τα νησιά, ξεκινώντας από 360 ευρώ για 3 διανυκτερεύσεις.
H έναρξη της σεζόν
Το Πάσχα θεωρείται «πρόβα τζενεράλε» πριν από την επίσημη έναρξη της σεζόν, με τις κρατήσεις να διατηρούν τον υψηλό ρυθμό τους, παρά την έκρυθμη κατάσταση στη Μέση Ανατολή, και τη συντριπτική πλειονότητα των ξενοδοχείων να αναμένεται να ξεκινήσει τη λειτουργία της μέσα στις επόμενες τρεις εβδομάδες.
Οι προκρατήσεις από τις βασικές πηγές τουριστών της Ελλάδας σε ό,τι αφορά το μοντέλο «ήλιος-θάλασσα» κινούνται ανοδικά, με την αύξησή τους να διαμορφώνεται γύρω στο 10% σε σχέση με το 2023. Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Πολωνία και οι χώρες της σκανδιναβικής χερσονήσου επιδεικνύουν ισχυρή δυναμική που αποτυπώνεται και στον αριθμό των προγραμματισμένων αεροπορικών θέσεων σε διεθνείς πτήσεις με προορισμό τα ελληνικά αεροδρόμια.
Αναιμική χαρακτηρίζεται, πάντως, από τους επιχειρηματίες του κλάδου η περίοδος χαμηλής ζήτησης του Μαΐου, με τα ξενοδοχεία της υψηλότερης κατηγορίας να αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα λόγω του ισχυρού ανταγωνισμού που διαπιστώνεται στην περιοχή της Μεσογείου.
Τουρισμός,Πάσχα,Ελλάδα