Αρνητικό σήμα για Ελλάδα από το Πάσχα των Καθολικών
Ουραγός στη ζήτηση για το Πάσχα των Καθολικών ήταν η Ελλάδα σε ό,τι αφορά την αγορά των βραχυχρόνιων μισθώσεων. Και αυτό παρότι το συγκεκριμένο διάστημα έδωσε σε πανευρωπαϊκό επίπεδο σημαντική ώθηση στα καταλύματα που ενοικιάζονται μέσω πλατφόρμας τύπου Airbnb, με την αύξηση της ζήτησης από το 14% που διαμορφωνόταν το τελευταίο εξάμηνο σε ετήσια βάση να ξεπερνά τον Μάρτιο το 32%. Οι σκανδιναβικές χώρες ήταν εκείνες που κέρδισαν τη μερίδα του λέοντος τον προηγούμενο μήνα, καθώς σε αυτές η άνοδος υπερέβη το 60%.
Πιο αναλυτικά, η Ελλάδα τον Μάρτιο κατέλαβε μία θέση μεταξύ των χωρών που σημείωσαν τη μικρότερη αύξηση ζήτησης. Παρά το γεγονός ότι την εβδομάδα του Πάσχα παρατηρήθηκε άνοδος σε επίπεδο κρατήσεων, η χώρα μας δεν κατάφερε να φτάσει τα μεγέθη άλλων ευρωπαϊκών κρατών.
Συγκεκριμένα, τον Μάρτιο η αύξηση της ζήτησης για βραχυχρόνιες μισθώσεις στην Ελλάδα, σύμφωνα με την εξειδικευμένη πλατφόρμα AirDNA, ανήλθε στο 17,7% σε ετήσια βάση, σε ελάχιστα υψηλότερα επίπεδα από την Ελβετία, όπου το σχετικό ποσοστό διαμορφώθηκε στο 17,6%. Την τελευταία θέση κατέλαβε η Κροατία στο 3,9%, ενώ μία θέση πάνω από την Ελλάδα τερμάτισε η Ιρλανδία, με την αύξηση της ζήτησης να ανέρχεται στο 20,2% σε ετήσια βάση.
Αντίθετα, καλύτερες επιδόσεις τον Μάρτιο κατέγραψαν οι σκανδιναβικές χώρες δίνοντας τον τόνο, με τη Νορβηγία να βρίσκεται στο συν 64,1%, τη Δανία να ακολουθεί με άνοδο 50% και τη Σουηδία να έπεται καταγράφοντας αύξηση 44,5%.
Μάλιστα, σε 11 από τις 20 υπό εξέταση χώρες (Γαλλία, Πολωνία, Αυστρία, Ελλάδα, Νορβηγία, Γερμανία, Βέλγιο, Ηνωμένο Βασίλειο, Σουηδία, Πορτογαλία, Ιταλία, Φινλανδία, Ελβετία, Ισπανία, Ουγγαρία, Ολλανδία, Ιρλανδία, Κροατία, Δανία, Τσεχία), η αύξηση της ζήτησης τον Μάρτιο ξεπέρασε το 30% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2023. Σημαντικά υψηλότερα δηλαδή από την Ελλάδα.
Η εβδομάδα του Πάσχα των Καθολικών
Ως προς τη ζήτηση την τελευταία εβδομάδα του Μαρτίου, εκείνη του Πάσχα των Καθολικών, καταγράφηκε αύξηση 55% σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, εν αντιθέσει με τις τρεις πρώτες του ίδιου μήνα, όταν η άνοδος ανήλθε στο 20% σε ετήσια βάση.
Στην Ελβετία και στην Ιρλανδία -τις δύο χώρες οι οποίες μαζί με την Ελλάδα κινήθηκαν στις χαμηλότερες θέσεις ολόκληρο τον Μάρτιο-, η αύξηση της ζήτησης την τελευταία εβδομάδα του Μαρτίου έφτασε το 40%, με την Κροατία και την Ελλάδα, όμως, να μένουν πολύ πίσω και το σχετικό ποσοστό να ανέρχεται στο 24,5% και στο 6,8%.
Στον αντίποδα, την τελευταία εβδομάδα του Μαρτίου η Νορβηγία σημείωσε μια εντυπωσιακή αύξηση 104,9% σε ετήσια βάση στις διανυκτερεύσεις, ενώ η Σουηδία σημείωσε αύξηση 95,6%. Σε αντίστοιχα επίπεδα διαμορφώθηκε ο αριθμός των διανυκτερεύσεων και στη Δανία, με την άνοδο να φτάνει το 86,1% σε σχέση με πέρυσι.
Οι πόλεις
Σε επίπεδο πόλεων, τώρα, η πληρότητα στις 50 υπό εξέταση περιοχές κινήθηκε γύρω στο 72% την εβδομάδα του Πάσχα των Καθολικών σε σύγκριση με το 61% τις πρώτες 3 εβδομάδες του Μαρτίου. Τις κορυφαίες επιδόσεις με πληρότητα άνω του 80% κατέγραψαν Φλωρεντία (86%), Άμστερνταμ (85%), Λισαβόνα (84%), Πράγα (84%) και Πόρτο (82%).
Και στις πέντε πόλεις, πάντως, οι κανονισμοί που έχουν υιοθετηθεί για την αγορά των βραχυχρόνιων μισθώσεων περιορίζουν τον αριθμό των διαθέσιμων καταλυμάτων, οδηγώντας σε υψηλή πληρότητα κατά τις περιόδους αιχμής της ζήτησης, όπως το Πάσχα των Καθολικών. Η Αθήνα, η μοναδική ελληνική πόλη μεταξύ των 50 υπό εξέταση, με πληρότητα στο 70% βρέθηκε στη μέση της σχετικής λίστας.
Τα πρώτα δείγματα για το καλοκαίρι
Με δεδομένο ότι μέρος της ζήτησης λόγω του εορτασμού του Πάσχα των Καθολικών μετατοπίστηκε για τον Μάρτιο, ο Απρίλιος εκτιμάται ότι θα είναι ένας αποδυναμωμένος μήνας για την αγορά των βραχυχρόνιων μισθώσεων. Μέχρι στιγμής η ζήτηση εμφανίζει υστέρηση κατά 6,3% σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, ωστόσο, τον Μάιο καταγράφεται άνοδος 27% σε επίπεδο προκρατήσεων συγκριτικά με πέρυσι.
Ανοδικά κινείται η ζήτηση και για το τρίμηνο Ιουνίου – Αυγούστου, καθώς φαίνεται να έχει ενισχυθεί σε ποσοστό 21% σε ετήσια βάση.
Όπως αναφέρεται, μάλιστα, οι Ολυμπιακοί Αγώνες και οι συναυλίες της Τέιλορ Σουίφτ έχουν ενισχύσει σημαντικά τη ζήτηση για το επόμενο χρονικό διάστημα σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Airbnb,τουρισμός,κρατήσεις