Δημήτρης Λάλος – Μαριλίτα Λαμπροπούλου: Αναβιώνουν έναν θρυλικό γαλλικό έρωτα στο Ηρώδειο
Ο θυελλώδης ερωτάς των δυο δημιουργών, που έμεινε στην ιστορία και ενέπνευσε διανοούμενους και απλούς ανθρώπους, θα ξεδιπλωθεί επί σκηνής μέσα από αριστουργηματικά μουσικά έργα και προσωπικές επιστολές που αντάλλαξαν, τόσο μεταξύ τους όσο και με τους επιστήθιους φίλους τους Φρανς Λιστ και Ευγένιου Ντελακρουά.
Η George Sand, Βαρόνη Ντυντεβάν, υπήρξε η πρώτη γυναίκα που πήρε διαζύγιο, κάπνισε, φόρεσε αντρικά ρούχα, συναναστράφηκε με τους κύκλους των διανοουμένων στο Παρίσι, συνέγραψε λογοτεχνικά έργα και διεκδίκησε την επαγγελματική ιδιότητα της συγγραφέως για μια γυναίκα, κάτι αδιανόητο για την εποχή. Μια δυναμική και θυελλώδης γυναίκα, επιστήθια φίλη του Φρανς Λιστ, ένα βράδυ σε ένα «σουαρέ» συνάντησε τον Φρέντερικ Σοπέν…
«Τον πρωτοείδα στο σκοτάδι να αυτοσχεδιάζει στο πιάνο… τον ερωτεύτηκα. Δεν μπορώ να συνέλθω από τον θαυμασμό…» θα γράψει. «Ο κόσμος δεν τον γνώριζε και ακόμα και τώρα δεν τον γνωρίζει. Επί 8 χρόνια, που έζησα κοντά του και μυήθηκα μέρα με τη μέρα στα μυστικά της έμπνευσής του… Ο Chopin κατόρθωσε να κάνει ένα μουσικό όργανο να μιλά τη γλώσσα του απείρου …αρχίζω να σκέφτομαι ότι υπάρχουν άγγελοι μεταμορφωμένοι σε άνδρες…Ο Frédéric έχει κατακτήσει την καρδιά μου… αλλά, κι όλο το Παρίσι με την θεία μουσική του…»
Η Σάνδη αναγνωρίζεται ως μία από τις πιο αξιόλογες συγγραφείς και εκπροσώπους του Ρομαντισμού στην Ευρώπη, με περισσότερα από 70 έργα, μυθιστορήματα, δοκίμια, θεατρικά κα, φιλέλλην και λάτρης του ελληνικού πολιτισμού, γεγονός που φαίνεται και από το ψευδώνυμο το οποίο υιοθέτησε, «Γεωργία». Δραματοποιημένα αποσπάσματα από τα λογοτεχνικά έργα της θα παρουσιαστούν επι σκηνής και θα αναδείξουν τον έρωτα αλλά και την βαθιά πνευματική σχέση που δημιουργήθηκε μεταξύ τους και αποτέλεσε έμπνευση για τα παγκόσμια μουσικά αριστουργήματα του Σοπέν.
Η μουσικοθεατρική παράσταση με τίτλο «Ζωρζ & Φρέντρικ: Ποιητές του Ονείρου » είναι ένας ύμνος στον άνθρωπο, το συναίσθημα και την πνευματική δημιουργία, αναδεικνύει την νοσταλγία του συνθέτη για την κατακτημένη από τους Ρώσους πατρίδα του, τον ταραχώδη έρωτά του με την ποιήτρια Γεωργία Σάνδη και τον κύκλο διανοουμένων στο Παρίσι τον 19ο αιώνα, τα μουσικά αριστουργήματα που δημιουργήθηκαν την εποχή του Ρομαντισμού. Το έργο αποθεώνει τα συναισθήματα της αγάπης και του έρωτα. Κάθε νότα του Σοπέν ακουμπάει την καρδιά, κάθε μελωδία του είναι ένα ποίημα.
Δημήτρης Λάλος, Μαριλίτα Λαμπροπούλου, Ηρώδειο, Πολιτισμός, Ειδήσεις