Όπως και πέρσι για τον Έβρο και την Πάρνηθα, «έτσι και φέτος, ως είδος εθίμου πλέον(!)», πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό για τη δρομολόγηση μέτρων και δράσεων για τις πυρόπληκτες περιοχές της Αττικής, σημειώνει δηκτικά το ΠΑΣΟΚ, για την χθεσινή σύσκεψη στην Πεντέλη.
Και φέτος, υπογραμμίζει, «η σύσκεψη αυτή κατέληξε και πάλι στο αυτονόητο συμπέρασμα: ότι πρέπει να εφαρμοστούν τα προβλεπόμενα εδώ και δεκαετίες από τη σχετική νομοθεσία για την εφαρμογή της διαχείρισης δασών και δασικών εκτάσεων από τη Δασική Υπηρεσία και άλλες συναρμόδιες υπηρεσίες και φορείς».
Μάλιστα, αυτή τη φορά, σημειώνουν χαρακτηριστικά, με κοινή δήλωσή τους, ο Μανώλης Χριστοδουλάκης, υπεύθυνους Κ.Τ.Ε. Περιβάλλοντος και ο Παναγιώτης Δημόπουλος, γραμματέας Τομέα Περιβάλλοντος του ΠΑΣΟΚ, «ο επικοινωνιακός προσανατολισμός ξέφυγε από την ‘κακή’ κλιματική αλλαγή και στράφηκε από τη μία πλευρά στην ατομική ευθύνη, όπως φάνηκε και με τον ανεφάρμοστο, ανερμάτιστο και πρόχειρα σχεδιασμένο Κανονισμό Πυροπροστασίας, και από την άλλη, στην ‘ικανότητα’ της κυβέρνησης να διαχειρίζεται και να κατανέμει κονδύλια αποζημιώσεων».
«Η υποστελεχωμένη Δασική Υπηρεσία δεν έχει και πάλι τον κύριο λόγο»
«Ταυτόχρονα, υποσχέθηκε μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου να υπάρχουν ολοκληρωμένες μελέτες για την ανάταξη των δασών και ρεμάτων της Αττικής! Και το ερώτημα που ανακύπτει είναι το προφανές: πώς τόσο πολυσύνθετες μελέτες θα ολοκληρωθούν μέσα σε ένα μήνα; Και αφού ήταν τόσο απλή η διαδικασία, τότε γιατί και με την ευθύνη τίνος, αυτή δεν έχει ήδη ολοκληρωθεί; Δυστυχώς όλα καταδεικνύουν, ότι στο βωμό της επικοινωνιακής τους επιβίωσης, θα προτιμήσουν οι μελέτες αυτές να δρομολογηθούν με δεδομένα αρχείου, χωρίς νέες καταγραφές στο πεδίο και διαβούλευση για μια νέα αξιολόγηση των τρεχουσών συνθηκών», υποστηρίζουν τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ.
Παράλληλα, επισημαίνουν πως «οι αντιπυρικές μελέτες ολοκληρώνονται με υπερβολική καθυστέρηση, αναμένουμε την άμεση χρηματοδότηση και υλοποίηση των δράσεων που θα προκύψουν, αλλά κυρίως με ποιον τρόπο θα προλάβουμε νέες καταστροφές μέχρι την ολοκλήρωση τους».
«Η Δασική Υπηρεσία, μια από τις νευραλγικότερες υπηρεσίες από τη σύσταση του ελληνικού κράτους, με αποστολή την εφαρμογή του Συντάγματος σε πολλές και διαφορετικές πτυχές δραστηριοτήτων για το φυσικό κεφάλαιο της χώρας, δεν έχει και πάλι τον κύριο λόγο. Και πώς να τον έχει, αφού είναι υποστελεχωμένη – όπως έχουμε αναδείξει ως ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής κατά τη διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου – ιδιαίτερα σε αποκεντρωμένα, κρίσιμα Δασαρχεία και Διευθύνσεις Δασών», σημειώνουν χαρακτηριστικά.
«Φταίμε εμείς, γιατί κατ’ αυτούς δεν φταίνε ποτέ οι ίδιοι»
«Και ξαναρωτάμε όπως και πέρσι: με ποιο επιστημονικό και τεχνικό προσωπικό θα υλοποιηθεί ο άμεσος έλεγχος και η έγκριση των μελετών που προηγούνται της υλοποίησης των έργων, όπως προβλέπεται από το νόμο;», αναφέρουν.
Όπως τονίζουν χαρακτηριστικά, μάλιστα, «μετά από μια χρονιά απραξίας και επανεφεύρεσης του τροχού, δεν περιμέναμε κάτι διαφορετικό από αυτή τη σύσκεψη. Παρά μόνο επισημάνθηκε και όχι τυχαία, ως τελευταία διαπίστωση-μέτρο ότι φταίμε – και θα φταίμε στο μέλλον – όλοι εμείς, ο καθένας χωριστά, και θα ελεγχόμαστε, μάλιστα, με τα πιο σύγχρονα μέσα».
«Δεν θα τους ‘ξεφύγει’ κανείς μας. Θα τρέχουμε για τις υποχρεώσεις της ατομικής μας ευθύνης, μη προλαβαίνοντας να δούμε τα καλοθρεμένα ‘τέρατα’ που θα περνούν δίπλα μας, πάντα βέβαια για να μας σώσουν, πάντα για το καλό μας. Φταίμε εμείς, γιατί κατ’ αυτούς δεν φταίνε ποτέ οι ίδιοι», σημειώνουν τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ.
Σχόλια του WBB News
Η σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε για την αντιμετώπιση των πυρόπληκτων περιοχών της Αττικής στην Πεντέλη προκάλεσε αναμφίβολα αντιδράσεις από το ΠΑΣΟΚ. Το κόμμα υπογραμμίζει την υποστελέχωση της Δασικής Υπηρεσίας και εκφράζει τις ανησυχίες του για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Παράλληλα, αναρωτιέται για την αποτελεσματικότητα των μέτρων που θα ληφθούν και επισημαίνει την έλλειψη επιστημονικού και τεχνικού προσωπικού για τον έλεγχο και την έγκριση των μελετών. Τέλος, αναδείκνυε την ατομική ευθύνη του καθενός στο θέμα αυτό, αποδίδοντας τις ευθύνες σε όλους και τονίζοντας τη σημασία της πρόληψης για την αποτροπή μελλοντικών καταστροφών.