Ο γαλαντόμος Ορμπαν κι ένα δάνειο 500 εκατ. ευρώ στα Σκόπια
Ο Βίκτορ Ορμπαν δεν τεντώνει τα νεύρα μόνον στις Βρυξέλλες, αποφασίζοντας ως προεδρεύων της ΕΕ για το τρέχον εξάμηνο να φτάσει στη Μόσχα και το Πεκίνο, αλλά μάλλον έχει αποφασίσει να βρεθεί σε τροχιά σύγκρουσης και με την Αθήνα. Το επισημαίνω γιατί ο ούγγρος πρωθυπουργός συναντήθηκε χθες στο περιθώριο της επετειακής Συνόδου του ΝΑΤΟ, στην Ουάσιγκτον, με τον νέο πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, και όχι μόνον δεν εμφανίστηκε να ζητεί τήρηση των διεθνών συμφωνιών, αλλά είναι έτοιμος να δανειοδοτήσει χαμηλότοκα τα Σκόπια με 500 εκατ. ευρώ, εγκαινιάζοντας όπως λένε και στη Βουδαπέστη μια ειδική οικονομική σχέση.
Ο γαλαντόμος Ορμπαν, μάλιστα, προσφέρει στον Μίτσκοσκι και τριετή περίοδο χάριτος για να ξεκινήσει η αποπληρωμή, ενώ είναι πρόθυμος να εγκρίνει και πρόσθετη δανειοδότηση για τη χρηματοπιστωτική στήριξη της οικονομίας της Βόρειας Μακεδονίας. Κάπως έτσι, ο Μίτσκοσκι εμφανίστηκε περιχαρής: «Αυτό σημαίνει ότι στο μέλλον, όταν υπάρχει ανάγκη, θα μπορούμε να απευθυνθούμε ξανά στον ειδικό οικονομικό μας εταίρο, που είναι η ουγγρική κυβέρνηση, και να ζητήσουμε πρόσθετη στήριξη που θα είναι απαραίτητη για τη μακεδονική οικονομία. Αγαπάμε τη Μακεδονία με πράξεις…», δήλωσε. Με ενδιαφέρον αναμένω τις αντιδράσεις των Βρυξελλών.
Και με τα λεφτά του Ορμπαν, ο οποίος με σύμμαχο και τη Λεπέν προσπαθεί να χτίσει το δικό του δίκτυο στην Ευρώπη, η κυβέρνηση Μίτσκοσκι το πιθανότερο είναι ότι θα συνεχίσει στον δρόμο των προκλήσεων. Προς επίρρωση καταγράφω την παρέμβαση του ΥΠΕΞ της Βόρειας Μακεδονίας, Τίμτσο Μουτσούνσκι, ο οποίος επίσης από την Ουάσιγκτον ισχυρίστηκε ότι «η χρησιμοποίηση του όρου “Μακεδονία” σε δημόσιες ομιλίες εντός της χώρας δεν συνιστά παραβίαση της Συμφωνίας των Πρεσπών». Η μόνη αντίδραση που κατέγραψα χθες ήταν από τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Αθήνα. «Η Συμφωνία είναι σε ισχύ και πρέπει να τηρηθεί», είπε (ΕΡΤ) ο Τζορτζ Τσούνης, προσθέτοντας ότι η μη τήρησή της θα οδηγούσε σε «περιττές εντάσεις». Δεν είμαι βέβαιος ότι αρκεί.
Εντός της ημέρας αναμένεται η απόφαση των αλβανικών Αρχών για την πενθήμερη άδεια που έχει ζητήσει ο Φρέντι Μπελέρης (για το διάστημα 15 έως 20 Ιουλίου) προκειμένου να μπορέσει να παραστεί στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο και να αναλάβει και επίσημα τα καθήκοντά του. Παράλληλα, κι ενώ παρασκηνιακά έχουν αναμειχθεί υψηλόβαθμοι ευρωπαίοι αξιωματούχοι ώστε να καταστεί εφικτό να δοθεί η άδεια στον ευρωβουλευτή της ΝΔ, έχει ήδη ξεκινήσει ο νέος πόλεμος καθ’ οδόν προς τις επαναληπτικές εκλογές που έχουν προκηρυχθεί στον Δήμο Χειμάρρας για τις 4 Αυγούστου. Υποψήφιοι αντίπαλοι για το αξίωμα θα είναι ο Πέτρος Γκικουρίας από την «Ομόνοια» και το ΚΕΑΔ – ομογενής από το χωριό Δρυμάδες στη Χειμάρρα, που δραστηριοποιείται στον χώρο της εστίασης στις ΗΠΑ και συγκεντρώνει την αποδοχή και των κομμάτων της αλβανικής αντιπολίτευσης – και ο Βαγγέλης Ταβός, υποψήφιος του Σοσιαλιστικού Κόμματος, έλληνας μειονοτικός από τη Δρόπολη, πρώην υπουργός και βουλευτής.
Στη δυτική πλευρά των Βαλκανίων μπορεί να πράγματα να φαίνονται θολωμένα, αλλά στα ανατολικά η συνεργασία δείχνει αγαστή. Το επισημαίνω επειδή χθες υπογράφηκαν δύο συμφωνίες που φέρνουν πιο κοντά την Ελλάδα με τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία. Για την πρώτη σας έχω ενημερώσει εγκαίρως – είναι αυτή που συνυπέγραψαν (επιστολή προθέσεων) στην Ουάσιγκτον ο υπουργός Αμυνας, Νίκος Δένδιας, με τον βούλγαρο και τον ρουμάνο ομόλογό του, για τη δημιουργία διαδρόμου στρατιωτικής κινητικότητας μεταξύ των τριών χωρών, στο πλαίσιο του κοινού δικτύου υποστήριξης Διοικητικής Μέριμνας του ΝΑΤΟ. Η προκαταρκτική συμφωνία προβλέπει την αναβάθμιση των υποδομών και των δικτύων (οδικών και σιδηροδρομικών) που συνδέουν τις τρεις χώρες, αρχής γενομένης από τη Θεσσαλονίκη και την Αλεξανδρούπολη.
Η δεύτερη συμφωνία, με ουσιαστική συμμετοχή του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρου Σκυλακάκη, έχει προσωρινό χαρακτήρα και αντιμετωπίζει έως το τέλος Σεπτεμβρίου τις αρδευτικές ανάγκες στο βόρειο τμήμα του Εβρου, συνεχίζοντας την παροχή ύδατος από τον ποταμό Αρδα. Η 60ετής συμφωνία που υπήρχε με τη Βουλγαρία για τη χρήση των νερών του Αρδα έληξε στις 9 Ιουλίου και βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις για νέα μακροχρόνια συμφωνία για τον διαμοιρασμό των υδάτων του ποταμού, το 95% του οποίου βρίσκεται σε βουλγαρικό έδαφος.
Βαλκάνια,Βίκτορ Ορμπαν,Βόρεια Μακεδονία,Φρέντι Μπελέρης,Χρίστιαν Μιτσκόσκι