«Σε κόκκινο συναγερμό η Αθήνα», «Βιβλική καταστροφή», «Μια φωτιά που εξαπλώνεται με ταχύτητα αστραπής», «Ελλάδα, ένα hot spot της κλιματικής αλλαγής»: αυτοί ήταν μερικοί από τους τίτλους στα διεθνή ΜΜΕ χθες, που σταμάτησαν τα αφιερώματα στον τουρισμό και τις ατέλειωτες γαλάζιες παραλίες των ελληνικών νησιών για να καλύψουν κι αυτά την πύρινη τραγωδία της Αττικής. Μαζί με τους δημοσιογράφους και τα social media, ειδικά οι ξένοι ταξιδιώτες στη χώρα μας που έκαναν σοκαρισμένοι αναρτήσεις στο TikTok και το Instagram με φωτογραφίες και βίντεο από τους καπνούς που έβλεπαν στο αεροδρόμιο, στις βόλτες τους στην πόλη, στα beach bar της Αττικής. Εχουμε, άλλωστε, γίνει όλοι, πια, Ελληνες και ξένοι, θεατές στο ίδιο έργο που επαναλαμβάνεται αδιαλείπτως κάθε καλοκαίρι, διαλύοντας τις ψευδαισθήσεις μας ότι η ζωή μπορεί να παραμείνει το ίδιο ανέμελη ενώ η κλιματική αλλαγή μας δείχνει πλέον τα αποτελέσματά της.
Και είναι να απορεί κανείς αν θα καταφέρουμε ποτέ να συνεννοηθούμε για το ότι πρέπει να αλλάξουν πάρα πολλά, από τον τρόπο ζωής και τον σχεδιασμό μας για τις υποδομές, τον πρωτογενή τομέα, τη διαχείριση χώρων και δασών κ.λπ., μέχρι και τους μηχανισμούς της Πολιτικής Προστασίας, υλικούς και ανθρώπινους.
Ολα δικά της τα θέλει η Τουρκία διπλωματικά. Αυτό σκεφτόμουν για άλλη μια φορά διαβάζοντας τη συνέντευξη του Γιασάρ Γκιουλέρ στο Reuters, που δήλωσε πως η Αγκυρα θέλει να συσφίγξει τις σχέσεις της με χώρες της Ανατολής και να βελτιώσει τους δεσμούς της με τον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης, έχοντας όμως παράλληλα ως προτεραιότητά της να εκπληρώσει τις ευθύνες της έναντι του ΝΑΤΟ ως «σημαντικού συμμάχου». Το λες και κάτι παραπάνω από «σημαντικό» βέβαια αφού η Τουρκία είναι ένα μέλος του ΝΑΤΟ, αλλά αυτή είναι η μαγική «συνταγή» που θέλει να εκτελέσει ο Ερντογάν, αξιοποιώντας τη μοναδική θέση της χώρας του για να παίζει μπάλα σε όσα γήπεδα επιθυμεί. Υποπτεύομαι δε ότι η πιθανότητα επαναφοράς του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο δημιουργεί σκέψεις και στην Αγκυρα για το πώς θα εξελιχθεί η μελλοντική σχέση της με την Ουάσιγκτον. Το σημειώνω γιατί ο Γκιουλέρ, ερωτηθείς για το ενδεχόμενο επιστροφής στο πρόγραμμα προμήθειας των stealth μαχητικών F-35, απάντησε στο Reuters ότι η αμερικανοτουρκική προσέγγιση «παραμένει αμετάβλητη, ωστόσο συνεχίζονται οι συνομιλίες», αφήνοντας να εννοηθεί ότι το θέμα είναι στάσιμο μεν αλλά δεν έχει τελειώσει. Εξάλλου, η συμφωνία τους για την προμήθεια των F-16 Block-70 προχωράει κανονικά.
Σε ό,τι αφορά, πάντως, τον στόλο της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας, ο τούρκος υπουργός Αμυνας επιβεβαίωσε αυτό που σας είχαμε γράψει από την πρώτη στιγμή. Οτι η Αγκυρα εξακολουθεί να ενδιαφέρεται να προμηθευτεί τα ευρωπαϊκά μαχητικά Eurofighter και ότι η συζήτηση αυτή παραμένει ανοιχτή, παρότι δεν υπάρχει ακόμη συγκεκριμένη εξέλιξη. Θυμίζω ότι τα μαχητικά κατασκευάζονται από κονσόρτσιουμ της Βρετανίας, της Ισπανίας και της Γερμανίας. Η Τουρκία έχει από τον Νοέμβριο εκδηλώσει επίσημα το ενδιαφέρον της για αγορά 40 Eurofighter. Και παρότι οι Αγγλοι και οι Ισπανοί είναι θετικοί, οι Γερμανοί έχουν βάλει μπλόκο. Και από ό,τι φαίνεται δεν έχουν αλλάξει γνώμη, παρά την προσωπική κρούση που έκανε ο Ερντογάν στον Ολαφ Σολτς.
Εδώ ο κόσμος καίγεται (κυριολεκτικά) αλλά στην Κρήτη κινδυνεύουν να κάνουν Δεκαπενταύγουστο χωρίς πιλάφι κι αντικριστό λόγω του τεράστιου θέματος με την πανώλη των αιγοπροβάτων. Για να καταλάβετε τι εννοώ, στην Κρήτη μόνο είχαν πάνω από 17.000 αρνιά έτοιμα προς σφαγή για τα πανηγύρια, τους γάμους και τις εκδηλώσεις των επόμενων ημερών και, βεβαίως, για τα ξενοδοχεία που θα ετοίμαζαν παραδοσιακά τραπέζια για τους τουρίστες. Εξού κι ο Παύλος Πολάκης έκανε ένα διάλειμμα από τους συνήθεις καβγάδες του για να στρέψει στα βέλη του προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τον Κώστα Τσιάρα που τον κατηγορεί, με το γνωστό έξαλλο ύφος του, ότι καταστρέφει τον κόσμο με την απόφαση για λουκέτο στα σφαγεία του νησιού. Διόλου τυχαία χθες έκανε έκτακτη σύσκεψη στην Περιφέρεια Κρήτης ο Σταύρος Αρναουτάκης, στην οποία εμφανίστηκαν και ο Πολάκης και δύο κρητικοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ο Φραγκίσκος Παρασύρης κι ο Μανόλης Χνάρης, ζητώντας όλοι τους να επαναλειτουργήσουν τα σφαγεία στην Κρήτη εντός της εβδομάδας, έπειτα από ελέγχους σε δείγματα που βγήκαν αρνητικά. Διακινδυνεύει, άλλωστε, κανείς τις ψήφους του στο νησί;
Σχόλια του WBB News
Ο κόσμος βιώνει την πλήρη εμβρόντητη της κλιματικής αλλαγής, καθώς παρατηρούμε την αυξανόμενη συχνότητα και ένταση των φυσικών καταστροφών. Η φωτιά στην Αττική είναι μια από τις πολλές τραγωδίες που χτυπούν τον πλανήτη μας, ενώ οι εικόνες της καταστροφής και του πόνου φωτογραφίζονται και διαδίδονται μέσω των social media. Η αλλαγή του κλίματος δεν αγνοεί πια κανείς, και όλοι πρέπει να συνειδητοποιήσουμε τη σοβαρότητα του προβλήματος.
Η διπλωματία της Τουρκίας αναδεικνύει την επιθυμία της χώρας να αναδιοργανώσει τις σχέσεις της στο διεθνές πεδίο, κάνοντας συγκεκριμένες επιλογές συνεργασίας και επιρροής. Οι δηλώσεις του Γιασάρ Γκιουλέρ αναδεικνύουν τις στρατηγικές κινήσεις της Τουρκίας και τις αντικρουόμενες σχέσεις της με τα συμμαχικά της κράτη. Το ενδιαφέρον της Τουρκίας για προμήθεια νέων μαχητικών αεροσκαφών αναδεικνύει τη στρατιωτική επιρροή που επιδιώκει να ασκήσει στην περιοχή.
Τέλος, οι εσωτερικές πολιτικές συγκρούσεις στην Ελλάδα αντικατοπτρίζουν την κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα, από την πανδημία μέχρι τις φυσικές καταστροφές. Η ανάγκη για εύστοχες και αποτελεσματικές αποφάσεις είναι επιτακτική, προκειμένου να αντιμετωπιστοϋν οι προκλήσεις και να διασφαλιστεί η ασφάλεια και η ευημερία των πολιτών.