Μητσοτάκης – Ερντογάν: Η «πράσινη γραμμή» ανάμεσά τους
Η «πράσινη γραμμή» που χωρίζει τη Λευκωσία, τη μοναδική ευρωπαϊκή πρωτεύουσα που είναι διαιρεμένη, θα χωρίσει στις 20 Ιουλίου και τον Μητσοτάκη και τον Ερντογάν. Και οι δύο ηγέτες θα βρίσκονται στην Κύπρο, στην 50ή επέτειο της βάρβαρης εισβολής του Αττίλα στη Μεγαλόνησο, αλλά για διαφορετικούς λόγους ο καθένας.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να παραστεί στις αντικατοχικές εκδηλώσεις και στις τελετές μνήμης, ενώ ο Ερντογάν στους πανηγυρισμούς και στις παρελάσεις (στη Λεωφόρο Μεχμέτ Κουτσιούκ) του κατοχικού κράτους. Στην πραγματικότητα οι δύο ηγέτες θα βρίσκονται εκείνη την ημέρα μόλις 10 χιλιόμετρα μακριά ο ένας με τον άλλον, αλλά θα τους χωρίζουν οι πάνοπλοι στρατιώτες του Αττίλα, τα οδοφράγματα, η νεκρή ζώνη, οι γαλάζιοι μπερέδες της UNFICYP και τα συρματοπλέγματα.
Είναι η πρώτη φορά που έλληνας πρωθυπουργός παρίσταται στις αντικατοχικές εκδηλώσεις και καταδίκης της τουρκικής εισβολής στη Λευκωσία.
Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που ο Ερντογάν θα βρεθεί στα Κατεχόμενα, σχεδόν κάθε χρόνο την 20ή Ιουλίου δεν παραλείπει να κάνει και μια βόλτα στην κατεχόμενη Λευκωσία. Κάθε φορά μάλιστα κάτι εξαγγέλλει. Από την επέκταση του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου, την οικοδόμηση νέου «προεδρικού μεγάρου» για τον τουρκοκύπριο ηγέτη με έξοδα της τουρκικής κυβέρνησης, έως και το πιο προκλητικό, το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων. Κάθε φορά κάτι έχει να προσφέρει στους Τουρκοκύπριους (που αποτελούν πλέον οικονομική πληγή για την τουρκική οικονομία).
Συνέδεσε την ύδρευση και την ηλεκτροδότηση των Κατεχομένων με την Τουρκία, προσάρτησε την κυπριακή ΑΟΖ στην… τουρκική και το σημαντικότερο από το 1974 που έγινε η τουρκική εισβολή έως σήμερα, δεν απομάκρυνε ούτε έναν τούρκο στρατιώτη από τα Κατεχόμενα, παρά την ειρηνευτική επιχείρηση που… επαγγέλλεται.
Τριάντα οκτώ χιλιάδες στρατιώτες πραγματοποίησαν την εισβολή και ύστερα από 50 χρόνια τριάντα οκτώ χιλιάδες τούρκοι στρατιώτες παραμένουν στα Κατεχόμενα. Πολλοί απ’ αυτούς με δυτικής προέλευσης οπλισμό. Με την είδηση ότι στην Κυπριακή Δημοκρατία εκείνη την ημέρα θα βρίσκεται ο έλληνας Πρωθυπουργός, ο Ερσίν Τατάρ αναβάθμισε τις εκδηλώσεις και έδωσε εντολή να υπάρξουν «πανηγυρισμοί» και σε άλλες κατεχόμενες πόλεις, δηλαδή την Κερύνεια, τη Μόρφου και την Αμμόχωστο.
Η συμπλήρωση 50 ετών από την τουρκική εισβολή, με το Κυπριακό να παραμένει ανοιχτή πληγή στις ελληνοτουρκικές σχέσεις αναδεικνύει και υπενθυμίζει τη μεγάλη απόσταση που χωρίζει Ελλάδα και Τουρκία παρά την προσπάθεια επαναπροσέγγισης.
Υπάρχει ωστόσο και ένα θέμα. Οι ταυτόχρονες επισκέψεις των δύο ηγετών στην πολύπαθη Κύπρο, γίνονται την ώρα που ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν έβαλε στο κάδρο του πολέμου στη Γάζα και την Κύπρο, αλλά και την Κρήτη. Και όλα αυτά την ώρα που η Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά και οι Ηνωμένες Πολιτείες καταδίκαζαν τις ευθείες απειλές που εκτόξευσε ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Νασράλα εναντίον της Κύπρου για πιθανολογούμενη στήριξη του Ισραήλ σε μια επίθεση εναντίον των βάσεών της στον Λίβανο. Ο Φιντάν έσπευσε όχι μόνο να στοχοποιήσει την Κύπρο, αλλά να βάλει στο κάδρο και την Ελλάδα. Και το πιο προκλητικό; Επικαλέσθηκε δήθεν «στοιχεία» των μυστικών υπηρεσιών, ενώ δεν παρέλειψε για άλλη μια φορά να κατηγορήσει την Κύπρο.
Κύπρος,Κυριάκος Μητσοτάκης,Ταγίπ Ερντογάν