Τι σημαίνει το ντιλ Attica Bank – Παγκρήτιας Τράπεζας
Την Πέμπτη υπογράφηκε η συμφωνία για τους όρους συγχώνευσης της Attica Bank και της Παγκρήτιας Τράπεζας, με το ΤΧΣ και την Thrivest Holding να δίνουν τα χέρια για τη δημιουργία του πέμπτου πόλου του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Τι σημαίνει όμως επί της ουσίας η δημιουργία μιας νέας τράπεζας και πώς αλλάζει το οικονομικό περιβάλλον της χώρας;
«Συνενώνοντας τις δυνάμεις της με την Παγκρήτια Τράπεζα, [η Attica Bank] θα καταστεί ένας ισχυρός πυλώνας στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, ενισχύοντας τον ανταγωνισμό στην εγχώρια τραπεζική αγορά» δήλωσε στην ετήσια γενική συνέλευση της Attica Bank η υποδιοικήτρια της ΤτΕ Χριστίνα Παπακωνσταντίνου. Η ενίσχυση του ανταγωνισμού στην εγχώρια τραπεζική αγορά θεωρείται κομβικό σημείο, καθώς οι τέσσερις συστημικές τράπεζες κατέχουν το 96% του συνολικού ενεργητικού του τραπεζικού τομέα. Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΚΤ, η ελληνική τραπεζική αγορά παρουσιάζει τη μεγαλύτερη υπερσυγκέντρωση μεταξύ των αντίστοιχων της ευρωζώνης. Επιπλέον, όπως προκύπτει από τις έρευνες τραπεζικών χορηγήσεων, στη χώρα μας υπάρχει ζήτημα όσον αφορά τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οι οποίες έχουν εν πολλοίς μείνει αποκλεισμένες από τον τραπεζικό δανεισμό. Αυτό συμβαίνει λόγω του αυξημένου ρίσκου που παρουσιάζει ο δανεισμός τους, την ώρα που οι ελληνικές τράπεζες αντιμετώπιζαν επί σειρά ετών πρόβλημα με τα μη εξυπηρετούμενά ανοίγματά (ΜΕΑ) τους.
Το κενό αυτό έρχεται να γεμίσει ο πέμπτος πόλος του τραπεζικού συστήματος, με την τράπεζα που θα προκύψει από τη συγχώνευση Attica Bank και Παγκρήτιας Τράπεζας να αναμένεται να επικεντρωθεί στη χρηματοδότηση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, που αποτελεί άλλωστε τον πυρήνα της ελληνικής οικονομίας. Ειδική μνεία σε αυτόν τον στόχο έκανε η ανακοίνωση της Παγκρήτιας Τράπεζας μετά την υπογραφή της συμφωνίας: «Η νέα Τράπεζα θα δώσει όλο της το βάρος στην ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας και στη στήριξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας».
Ωστόσο, όπως τονίζεται σε κάθε ευκαιρία από τα εμπλεκόμενα μέρη, η νέα τράπεζα θα δείξει ιδιαίτερη προσοχή στο ρίσκο του δανεισμού, καθώς η τραυματική εμπειρία των ετών της κρίσης έχει αφήσει βαρύ αποτύπωμα στους ισολογισμούς των υπό συγχώνευση τραπεζών, που έχουν δείκτη ΜΕΑ πέριξ του 55% έκαστη, με τον συνολικό τους όγκο να ανέρχεται σε 3,68 δισ. ευρώ (2,3 δισ. αυτά της Attica Bank και 1,38 δισ. αυτά της Παγκρήτιας).
Ο δείκτης ΜΕΑ της νέας τράπεζας θα διαμορφωθεί σε 3% μετά την ολοκλήρωση της υπαγωγής κόκκινων δανείων στο πρόγραμμα «Ηρακλής ΙΙΙ» και στόχος είναι να μην ξεφύγει από αυτό το επίπεδο. Ετσι, η νέα τράπεζα – που θα έχει νέο όνομα και εταιρική ταυτότητα – θα μπορέσει να παίξει σημαντικό ρόλο στη χρηματοδότηση της εγχώριας οικονομίας. Η ενίσχυση του ανταγωνισμού στον κλάδο, άλλωστε, αναμένεται να οδηγήσει και σε μείωση του κόστους δανεισμού για επιχειρήσεις και νοικοκυριά, ειδικά στο υπό διαμόρφωση περιβάλλον χαμηλότερων επιτοκίων.
Οι όροι. Οι βασικοί όροι της συμφωνίας ΤΧΣ και Thrivest για τη δημιουργία της νέας τράπεζας είναι οι εξής:
1 Δέσμευση για κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών της Attica Bank για την υπαγωγή των κόκκινων δανείων της στο «Ηρακλής ΙΙΙ», που αναμένεται να επιφέρει ζημιές ύψους 400 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με την αξιολόγηση της DBRS.
2 Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 675,1 εκατ. ευρώ από ΤΧΣ (475,1 εκατ. ευρώ) και Thrivest (200 εκατ. ευρώ) στις αρχές του δ’ τριμήνου του 2024.
3 Εκδοση warrants μαζί με την ΑΜΚ. Από τη συνολική κεφαλαιακή ενίσχυση (ΑΜΚ + warrants) θα αντληθούν έως και 735 εκατ. ευρώ.
4 Μετοχική σύνθεση νέας τράπεζας: Thrivest (50%+1 έως 58,5% των μετοχών), ΤΧΣ (περίπου 35% των μετοχών) και μικρότεροι επενδυτές (e-ΕΦΚΑ).
5 Διατήρηση του Δ.Σ. της Attica Bank ως έχει, τουλάχιστον μέχρι την ολοκλήρωση της κεφαλαιακής ενίσχυσης.
6 Υποστήριξη της συμφωνίας από τους μετόχους μέσω των ψήφων τους στα όργανα των υπό συγχώνευση τραπεζών.
Τα Νέα,Πολιτική, Οικονομία,Εφημερίδα, Πρωτοσέλιδο Σήμερα, Επικαιρότητα, Κόσμος, Ειδήσεις, Νέα, Πολιτισμός