Παγκόσμια πρωτιά Τουρκίας – Εκτίναξη του πλούτου κατά 157%
Πρώτη παγκοσμίως κατάφερε να αναδειχτεί η Τουρκία του Ταγίπ Ερντογάν, στην αύξηση του πλούτου, σύμφωνα με έκθεση της ελβετικής τράπεζας UBS.
Για μια χώρα που βιώνει ραγδαία αύξηση του πληθωρισμού και κρίση συναλλάγματος, η Τουρκία κατέλαβε εξαιρετικά υψηλή θέση στη νέα ετήσια κατάταξη για την αύξηση του παγκόσμιου πλούτου, που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη 17 Ιουλίου.
Η Τουρκία των 85 εκατομμυρίων «ξεχώρισε μια εκπληκτική αύξηση πάνω από 157% στον πλούτο μεταξύ 2022 και 2023, αφήνοντας όλα τα κράτη πολύ πίσω», έγραψε η ελβετική τράπεζα UBS στην Έκθεση Παγκόσμιαου Πλούτου 2024.
Η έκθεση ορίζει την καθαρή θέση ή τον «πλούτο» ως «την αξία των χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων συν τα πραγματικά περιουσιακά στοιχεία (κυρίως κατοικίες) που ανήκουν σε νοικοκυριά, μείον τα χρέη τους».
Σημειώνεται ότι 157% είναι σε λίρες, ενώ σε όρους δολαρίων, η ανάπτυξη ανήλθε στο 63%, ανέφερε η έκθεση.
Ακολουθούν η Ρωσία και το Κατάρ με σχεδόν 20% και η Νότια Αφρική με λίγο περισσότερο από 16%. Στις ΗΠΑ, ο μέσος πλούτος ανά ενήλικα αυξήθηκε μόλις κατά σχεδόν 2,5%.
Πρόκειται για ένα εκπληκτικό ποσοστό, δεδομένου ότι ο πληθωρισμός στην Τουρκία βρίσκεται σχεδόν στο 72%, ένα εντυπωσιακό ποσοστό για τα 85 εκατ. κατοίκους της χώρας, πολλοί από τους οποίους έχουν δει δραματική πτώση στην αγοραστική τους δύναμη τα τελευταία χρόνια.
Ειδικά την τελευταία πενταετία, η τουρκική λίρα έχει χάσει σχεδόν το 83% της αξίας του έναντι του δολαρίου, αλλά για τους Τούρκους που διαθέτουν περιουσιακά στοιχεία όπως σπίτια, ο πλούτος έχει αυξηθεί, καθώς ο πληθωρισμός αυξάνει το κόστος αυτών των περιουσιακών στοιχείων.
«Με ορισμένους τρόπους, ο υψηλός ρυθμός του πληθωρισμού βοηθά επίσης να εξηγηθεί γιατί ο πλούτος έχει αυξηθεί πολύ περισσότερο σε τοπικούς όρους, τουλάχιστον [περισσότερο] από ό,τι σε άλλες χώρες, επειδή αξίζει να έχουμε κατά νου ότι ο πλούτος μετριέται σε ονομαστικούς όρους», είπε ο Σάμιουελ Άνταμς, οικονομολόγος στην UBS Global Wealth Management,.
«Εάν ο πληθωρισμός είναι πολύ υψηλός, αυτό που τείνει να συμβεί είναι ότι εάν έχετε ένα πραγματικό περιουσιακό στοιχείο όπως η κατοικία, οι τιμές των κατοικιών τείνουν να αυξάνονται ανάλογα με τον πληθωρισμό, αν όχι ακόμη πιο γρήγορα», είπε. «Επομένως, όσοι έχουν σπίτι ή έχουν μετοχές, οι οποίες τείνουν επίσης να αποδίδουν αρκετά καλά σε αυτά τα περιβάλλοντα, τείνουν να βλέπουν τον πλούτο τους να συσσωρεύεται λίγο πιο γρήγορα.
«Φυσικά, δεν σημαίνει ότι όλοι ωφελούνται στον ίδιο βαθμό», πρόσθεσε ο Άνταμς. «Αν δεν έχετε αυτά τα περιουσιακά στοιχεία, εάν οι αυξήσεις των μισθών σας δεν συμβαδίζουν με τον πληθωρισμό, τότε, φυσικά, θα επηρεαστεί αρκετά αρνητικά».
«Η ήδη εξαιρετική ανάπτυξη της Τουρκίας πάνω από 63% σε δολάρια ΗΠΑ… υπερδιπλασιάζεται σε σχεδόν 158% σε τουρκικές λίρες», ανέφερε. Άλλα παραδείγματα στην έκθεση περιελάμβαναν την Ιαπωνία, η οποία σε όρους δολαρίου έχει σημειώσει λιγότερο από 2% μέση αύξηση του πλούτου ανά ενήλικα σε όρους δολαρίων ΗΠΑ μεταξύ 2022-23, αλλά σε τοπικό νόμισμα αυτή η ανάπτυξη ήταν 9%.
Με πληροφορίες από CNBC, Al-Monitor
ανάπτυξη,Πλούτος,Τουρκία,τουρκικη οικονομία