Δέσμευση ΝΑΤΟ στην ευρωατλαντική ενσωμάτωση της Ουκρανίας
Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ θα δεσμευτούν να στηρίξουν την Ουκρανία σε μια «μη αναστρέψιμη πορεία» προς την ευρωατλαντική ενσωμάτωση, σύμφωνα με προσχέδιο του ανακοινωθέντος της συνόδου της αμυντικής συμμαχίας που έχει δει το Reuters.
Το κοινό ανακοινωθέν προσθέτει ότι το ΝΑΤΟ «θα είναι σε θέση να απευθύνει πρόσκληση στην Ουκρανία για ένταξη στη Συμμαχία όταν συμφωνήσουν οι Σύμμαχοι και εκπληρωθούν οι όροι», σύμφωνα με την πηγή.
Εν τω μεταξύ, περίπου 20 μέλη του ΝΑΤΟ θα δεσμευτούν επίσης αυτή την εβδομάδα να επιταχύνουν τις προσπάθειες για την ενίσχυση των στρατιωτικών και αμυντικών δυνατοτήτων της Ουκρανίας.
Οι χώρες, στις οποίες περιλαμβάνονται οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία και η Γερμανία, θα δεσμευτούν να συναντηθούν μέσα στους επόμενους έξι μήνες για να συμφωνήσουν σε έναν οδικό χάρτη για την ανάπτυξη των δυνάμεων της Ουκρανίας έως το 2027 και να συνεχίσουν να τις ενισχύουν μέχρι τη δεκαετία του 2030, σύμφωνα με προσχέδιο ανακοινωθέντος που έχει δει το Bloomberg.
Ο γενικότερος στόχος του λεγόμενου Συμφώνου της Ουκρανίας είναι να υποστηρίξει τις άμεσες ανάγκες άμυνας και ασφάλειας του Κιέβου, καθώς και να διασφαλίσει ότι μπορεί να αποτρέψει μελλοντικές επιθετικές ενέργειες από τη Ρωσία μόλις τελειώσει ο τρέχων πόλεμος.
Στη συμφωνία συμμετέχουν σύμμαχοι που έχουν υπογράψει τους τελευταίους μήνες και εβδομάδες διμερείς συμφωνίες ασφαλείας με το Κίεβο, συμπεριλαμβανομένων της Ιταλίας, του Καναδά, της Ισπανίας και των τριών χωρών της Βαλτικής.
«Το ΝΑΤΟ είναι καλό για την Ευρώπη, αλλά είναι επίσης καλό για τις ΗΠΑ», δήλωσε την Τετάρτη ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ. «Κάνει τις ΗΠΑ ισχυρότερες και ασφαλέστερες, γιατί στο ΝΑΤΟ οι ΗΠΑ έχουν κάτι που καμία άλλη μεγάλη δύναμη δεν έχει – δηλαδή περισσότερους από 30 φίλους και συμμάχους».
Τα μέλη του ΝΑΤΟ επιδιώκουν να δείξουν ότι είναι ενωμένα κατά την τριήμερη σύνοδο κορυφής καθώς ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν εντείνει τις επιθέσεις στην Ουκρανία. Οι σύμμαχοι δεσμεύτηκαν επίσης αυτή την εβδομάδα να παράσχουν περισσότερα συστήματα αεράμυνας.
Οι υπογράφοντες του Συμφώνου θα δεσμευτούν επίσης να συνεδριάσουν άμεσα «σε περίπτωση μελλοντικής ρωσικής ένοπλης επίθεσης κατά της Ουκρανίας μετά την ολοκλήρωση των τρεχουσών εχθροπραξιών» και θα παράσχουν στο Κίεβο διαρκή βοήθεια για την ασφάλεια και θα επιβάλλουν οικονομικό κόστος στη Ρωσία, σύμφωνα με το προσχέδιο του ανακοινωθέντος.
ΝΑΤΟ,Ουκρανία,συμμαχία