O πληθωρισμός στέλνει τους Τούρκους στην Ελλάδα
Μπορεί να μην έχει από όλους αντιληπτό, αλλά η Τουρκία προτιμά την… Ελλάδα για τις διακοπές της.
Το invezz έχει τίτλο «Τούρκοι τουρίστες κατακλύζουν την Ελλάδα εν μέσω ραγδαίας πληθωρισμού στη χώρα τους» και εξηγεί ότι «πολλοί τουρίστες από την Τουρκία επισκέπτονται την Ελλάδα λόγω της οικονομικής κατάστασης στη χώρα τους. Ειδικότερα, η Τουρκία αντιμετωπίζει έναν υψηλό πληθωρισμό που έχει οδηγήσει σε μεγάλη αύξηση των τιμών και μείωση της αγοραστικής δύναμης των πολιτών της.
Ποιοι είναι οι λόγοι για τους οποίους οι Τούρκοι επιλέγουν την Ελλάδα:
Οικονομική Προσιτότητα: Παρά τον πληθωρισμό στην Τουρκία, η Ελλάδα προσφέρει συγκριτικά οικονομικές επιλογές για διακοπές, με χαμηλότερες τιμές σε διάφορα είδη και υπηρεσίες που προσελκύουν τους Τούρκους τουρίστες.
Γειτνίαση και Ευκολία Πρόσβασης: Η γεωγραφική εγγύτητα των δύο χωρών καθιστά την Ελλάδα έναν εύκολο και προσιτό προορισμό για τους Τούρκους τουρίστες. Η διαθεσιμότητα αεροπορικών και ακτοπλοϊκών συνδέσεων διευκολύνει τη μετακίνηση.
Τουριστική Ανάπτυξη της Ελλάδας: Η Ελλάδα σε έναν βαθμό έχει καταφέρει να ανακάμψει από την οικονομική κρίση και έχει βελτιώσει σημαντικά τις τουριστικές της υποδομές, προσφέροντας ποιοτικές υπηρεσίες και ελκυστικούς προορισμούς για τους τουρίστες.
Αναλυτικότερα, τους τελευταίους μήνες, η Τουρκία γνώρισε θεαματική άνοδο του πληθωρισμού, φτάνοντας το ανησυχητικό 75,4% τον Μάιο.
Αυτή η απότομη αύξηση, που οφείλεται κυρίως στην αύξηση του κόστους σε ξενοδοχεία, καφετέριες και εστιατόρια, έχει κάνει τα εσωτερικά ταξίδια όλο και πιο δυσβάσταχτα για πολλούς Τούρκους πολίτες.
Ως αποτέλεσμα, ένας αυξανόμενος αριθμός Τούρκων τουριστών επιλέγει διεθνή ταξίδια, ιδιαίτερα στη γειτονική Ελλάδα, όπου τα έξοδα ταξιδιού είναι σχετικά χαμηλότερα.
Η σημαντική αύξηση του πληθωρισμού στην Τουρκία χρονολογείται από πέρυσι, όταν η κυβέρνηση εφάρμοσε μέτρα για τον περιορισμό του συναλλάγματος.
Αυτά τα μέτρα οδήγησαν στην υπερτίμηση της τουρκικής λίρας σε ένα πληθωριστικό περιβάλλον, με αποτέλεσμα να εκτοξεύονται οι εγχώριες τιμές ταξιδιού. Ο Kıvanç Meriç, πρόεδρος του περιφερειακού αντιπροσωπευτικού συμβουλίου της Σμύρνης της Ένωσης Τουρκικών Ταξιδιωτικών Γραφείων (TÜRSAB), εξηγεί ότι έχει γίνει φθηνότερο για τους Τούρκους πολίτες να ταξιδεύουν στο εξωτερικό παρά να κάνουν διακοπές εντός της χώρας.
Ο Meriç τονίζει ότι το υψηλό κόστος δεν οφείλεται στο ότι οι ξενοδόχοι αυξάνουν τις τιμές για να έχουν υψηλότερα κέρδη, αλλά μάλλον είναι αποτέλεσμα υψηλότερων λειτουργικών εξόδων.
Αυτή η πληθωριστική πίεση έχει επίσης επηρεάσει αρνητικά την ικανότητα της Τουρκίας να προσελκύει ξένους τουρίστες.
Η Τουρκία, κάποτε κορυφαίος προορισμός στην Ευρώπη, ειδικά στην περιοχή της Μεσογείου, έχει χάσει το πλεονέκτημά της λόγω του τρέχοντος μειονεκτήματος της τιμής.
Τα κύρια θέρετρα της Τουρκίας, τα οποία παραδοσιακά έχουν υψηλά ποσοστά πληρότητας κατά τους μήνες αιχμής τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, έχουν σημειώσει σημαντική πτώση στις κρατήσεις ξενοδοχείων φέτος.
Δημοφιλείς προορισμοί κατά μήκος των ακτών του Αιγαίου και της Μεσογείου, που συνήθως διαθέτουν ποσοστά πληρότητας από 90 έως 95%, δυσκολεύονται να φτάσουν ακόμη και το 80% πληρότητα.
Ο τουρκικός τουριστικός τομέας βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην περίοδο αιχμής, από τα μέσα Ιουνίου έως τα μέσα Σεπτεμβρίου, για τη δημιουργία εσόδων.
Εποχές high season όπως Απρίλιος, Μάιος, Σεπτέμβριος και Οκτώβριος δεν συμβάλλουν σημαντικά στα κέρδη του κλάδου. Παρά τα μέσα Ιουλίου, πολλά ξενοδοχεία δεν έχουν φτάσει ακόμη στα επιθυμητά επίπεδα πληρότητας.
Αυξάνεται επίσης το κόστος του πολιτιστικού και αρχαιολογικού τουρισμού. Τα τέλη εισόδου σε αυτές τις τοποθεσίες υπολογίζονται σε ευρώ, επιβαρύνοντας περαιτέρω το κόστος για τους εγχώριους τουρίστες.
Για παράδειγμα, η είσοδος στην αρχαία πόλη της Εφέσου, που στο παρελθόν κόστιζε 15€, τώρα κοστίζει 40€. Αυτή η αύξηση στα τέλη εισόδου είχε αρνητικές επιπτώσεις στον πολιτιστικό τουρισμό στην Τουρκία.
Οι ταξιδιώτες, ειδικά εκείνοι από μακρινές περιοχές, επιλέγουν πλέον εναλλακτικούς προορισμούς όπως η Αίγυπτος.
Αυτή η αλλαγή έχει προκαλέσει μείωση του αριθμού των τουριστών που συμμετέχουν σε πολιτιστικές εκδρομές εντός της Τουρκίας.
Η Ελλάδα και τα Βαλκάνια ως προτιμώμενοι προορισμοί
Με το κόστος εσωτερικού ταξιδιού να αυξάνεται, οι Τούρκοι τουρίστες αναζητούν όλο και περισσότερο την Ελλάδα και τις βαλκανικές χώρες ως πιο προσιτές εναλλακτικές λύσεις.
Το ελληνικό νησί της Σάμου, που βρίσκεται μόλις 1,6 χιλιόμετρα από τις τουρκικές ακτές, έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλές στους Τούρκους ταξιδιώτες.
Πέρυσι, από 35.000 έως 40.000 Τούρκοι τουρίστες επισκέφτηκαν τη Σάμο, φέτος όμως ο αριθμός αναμένεται να φτάσει τις 100.000 έως τις 150.000.
Ομοίως, το νησί της Λέσβου, έχει επίσης αύξηση στους Τούρκους τουρίστες.
Το νέο σύστημα βίζας διευκολύνει τα ταξίδια στα ελληνικά νησιά: Ένας από τους βασικούς παράγοντες που οδήγησαν στην αύξηση των Τούρκων τουριστών στην Ελλάδα είναι ένα νέο σύστημα θεωρήσεων που εισήχθη τον Απρίλιο. Αυτό το σύστημα επιτρέπει στους κατόχους τουρκικών διαβατηρίων να επισκέπτονται 10 ελληνικά νησιά για έως και μια εβδομάδα χωρίς να χρειάζονται πλήρη βίζα Σένγκεν.
Τα νησιά που περιλαμβάνονται σε αυτό το πρόγραμμα είναι η Λέσβος, η Λήμνος, η Χίος, η Σάμος, η Λέρος, η Κάλυμνος, η Κως, η Ρόδος, η Σύμη και το Καστελλόριζο.
Προηγουμένως, οι Τούρκοι επισκέπτες έπρεπε να περάσουν από μια μακρά διαδικασία αίτησης βίζας μέσω του ελληνικού προξενείου στη Σμύρνη.
Η νέα βίζα, που χορηγείται στα συμμετέχοντα ελληνικά λιμάνια, κοστίζει 60 ευρώ ανά ταξιδιώτη και περιλαμβάνει επαλήθευση διαβατηρίου και εγγραφή δακτυλικών αποτυπωμάτων.
Αυτή η απλοποιημένη διαδικασία έχει κάνει πιο βολικό για τους Τούρκους τουρίστες να επισκέπτονται αυτά τα ελληνικά νησιά, γεγονός που συνέβαλε περαιτέρω στην αύξηση των ταξιδιών».
ελλάδα,πληθωρισμός,τουρκία