Η Ουκρανία και η Ρωσία επρόκειτο να στείλουν αντιπροσωπείες στη Ντόχα του Κατάρ αυτό το μήνα, για να διαπραγματευτούν μια συμφωνία-ορόσημο που θα σταματούσε τα χτυπήματα στις υποδομές ενέργειας και στις δύο πλευρές, δήλωσαν διπλωμάτες και αξιωματούχοι που γνωρίζουν τις συζητήσεις, κάτι που θα ισοδυναμούσε με μερική κατάπαυση του πυρός και θα προσέφερε μια ανάσα και για τις δύο χώρες.
Αλλά οι έμμεσες συνομιλίες, όπως σημειώνει η Washington Post, με τους Καταριανούς να λειτουργούν ως διαμεσολαβητές και να συναντώνται χωριστά με την ουκρανική και τη ρωσική αντιπροσωπεία, «εκτροχιάστηκαν» από την αιφνιδιαστική εισβολή της Ουκρανίας στη δυτική περιοχή Κουρσκ της Ρωσίας την περασμένη εβδομάδα.
Για περισσότερο από ένα χρόνο, η Ρωσία σφυροκοπά το ηλεκτρικό δίκτυο της Ουκρανίας με ένα μπαράζ πυραύλων Κρουζ και πλήγματα μη επανδρωμένων αεροσκαφών, προκαλώντας ανεπανόρθωτες ζημιές σε σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και κυλιόμενες διακοπές ρεύματος σε ολόκληρη τη χώρα.
Εν τω μεταξύ, η Ουκρανία έχει πλήξει τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Ρωσίας, με επιθέσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών μεγάλου βεληνεκούς, που έχουν βάλει φωτιά σε διυλιστήρια, αποθήκες και δεξαμενές, μειώνοντας τη διύλιση πετρελαίου της Μόσχας κατά περίπου 15% και αυξάνοντας τις τιμές του φυσικού αερίου σε όλο τον κόσμο.
Ήλπιζαν σε συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου
Οι εμπλεκόμενοι στις διαπραγματεύσεις ήλπιζαν ότι θα μπορούσαν να καταλήξουν σε μια πιο ολοκληρωμένη συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου, σύμφωνα με τους αξιωματούχους, οι οποίοι, όπως και άλλοι, μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας.
Η προθυμία για συμμετοχή στις συνομιλίες σηματοδότησε μια αλλαγή και για τις δύο χώρες, τουλάχιστον για μια περιορισμένη κατάπαυση του πυρός.
Αν και η Ουκρανία ήθελε να στείλει την αντιπροσωπεία της στη Ντόχα ούτως ή άλλως, το Κατάρ αρνήθηκε επειδή δεν θεώρησε ωφέλιμη μια μονόπλευρη συνάντηση
Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε ότι το Κίεβο θα εξέταζε το ενδεχόμενο πλήρους κατάπαυσης του πυρός μόνο εάν η Ρωσία απέσυρε πρώτα όλα τα στρατεύματά της από τα ουκρανικά εδάφη, συμπεριλαμβανομένης της χερσονήσου της Κριμαίας, στην οποία η Ρωσία εισέβαλε το 2014 και την προσάρτησε.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, έχει απαιτήσει από την Ουκρανία να παραχωρήσει πρώτα τέσσερις ουκρανικές περιοχές – συμπεριλαμβανομένων και ορισμένων εδαφών που δεν κατέχουν οι ρωσικές δυνάμεις – τις οποίες το Κρεμλίνο έχει ανακηρύξει ως τμήμα της Ρωσίας.
Μετά το Κουρσκ, οι Ρώσοι έκαναν πίσω
Ουκρανοί και Ρώσοι αξιωματούχοι δεν έχουν συναντηθεί πρόσωπο με πρόσωπο για συνομιλίες από τους πρώτους μήνες του πολέμου, όταν αντιπροσωπείες και από τις δύο πλευρές βρέθηκαν για μυστικές συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη. Αυτές οι διαπραγματεύσεις τελικά κατέρρευσαν.
Αργότερα, οι δύο πλευρές κατέληξαν σε μια συμφωνία για τα σιτηρά, που οδήγησε την Ρωσία να άρει προσωρινά τον ναυτικό αποκλεισμό, επιτρέποντας στην Ουκρανία να μεταφέρει σιτηρά μέσω της Μαύρης Θάλασσας. Και αυτή η συμφωνία κατέρρευσε μήνες αργότερα, όταν η Ρωσία αποσύρθηκε από τη συμφωνία. Άλλες προσπάθειες για τη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων, επίσης, απέτυχαν σε μεγάλο βαθμό.
Ένας διπλωμάτης, που ενημερώθηκε για τις συνομιλίες, δήλωσε ότι Ρώσοι αξιωματούχοι ανέβαλαν τη συνάντησή τους με αξιωματούχους του Κατάρ μετά την εισβολή της Ουκρανίας στη δυτική Ρωσία. Η αντιπροσωπεία της Μόσχας την χαρακτήρισε ως «κλιμάκωση», είπε ο διπλωμάτης, προσθέτοντας πως το Κίεβο δεν προειδοποίησε τη Ντόχα για την επίθεσή του στο Κουρσκ.
Η Ρωσία «δεν ακύρωσε τις συνομιλίες, είπε ότι μας έδωσε χρόνο», τόνισε ο διπλωμάτης. Αν και η Ουκρανία ήθελε να στείλει την αντιπροσωπεία της στη Ντόχα ούτως ή άλλως, εξήγησε ο ίδιος, το Κατάρ αρνήθηκε επειδή δεν θεώρησε ωφέλιμη μια μονόπλευρη συνάντηση. Η μικρή αραβική χώρα έχει τοποθετηθεί ως ισχυρός διαμεσολαβητής τα τελευταία χρόνια και έχει φιλοξενήσει συνεχείς συνομιλίες, με στόχο τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα.
Στις 22 Αυγούστου με τηλεδιάσκεψη η σύνοδος, λέει το γραφείο Ζελένσκι
Απαντώντας σε ερωτήσεις της Washington Post, το γραφεία της Προεδρίας της Ουκρανίας ανέφερε ότι η σύνοδος κορυφής στη Ντόχα αναβλήθηκε «λόγω της κατάστασης στη Μέση Ανατολή», αλλά θα διεξαχθεί σε μορφή τηλεδιάσκεψης στις 22 Αυγούστου, μετά την οποία το Κίεβο θα διαβουλευθεί με τους εταίρους του για την εφαρμογή των όσων συζητήθηκαν.
Το Κρεμλίνο δεν απάντησε σε αιτήματα της αμερικανικής εφημερίδας για σχολιασμό. Και ο Λευκός Οίκος αρνήθηκε να σχολιάσει για το θέμα. Η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν έχει δηλώσει εδώ και καιρό ότι το χρονοδιάγραμμα και οι όροι μιας πιθανής συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός με την Ρωσία εναπόκεινται στην Ουκρανία και μόνο.
Σχόλια του WBB News
Η απόπειρα να επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας για μια περιορισμένη κατάπαυση του πυρός αποτέλεσε σημαντικό ορόσημο στην πολύπλοκη και συρραφή κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή. Οι εξελίξεις αυτές δείχνουν τη σημασία της διπλωματίας και της διπλωματικής λύσης σε τέτοιες διενέξεις. Ωστόσο, οι αντιπροσωπείες απέτυχαν να συναντηθούν λόγω της αιφνίδιας επίθεσης της Ουκρανίας στη δυτική περιοχή Κουρσκ της Ρωσίας.
Η αναβολή της συνόδου κορυφής στη Ντόχα και η αποφυγή της μονόπλευρης συνάντησης αντικατοπτρίζει τη δυσκολία και την πολυπλοκότητα της κατάστασης. Οι προσπάθειες για συμφωνία εμπλέκουν πολλά πεδία ανταλλαγών και απαιτούν συντονισμένη δράση από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.
Η τηλεδιάσκεψη που προγραμματίζεται για τις 22 Αυγούστου αναμένεται να φέρει νέες εξελίξεις στην κατάσταση και να δώσει νέα ώθηση στις διαπραγματεύσεις. Είναι ελπιδοφόρο να δούμε περαιτέρω προσπάθειες για την επίτευξη ενός βιώσιμου και ειρηνικού διακανονισμού που θα θέσει τέλος στη σύγκρουση μεταξύ των δύο χωρών.