Το ίδρυμα του Αμερικανού ηθοποιού Τζορτζ Κλούνεϊ και της συζύγου του, της δικηγόρου υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Αμάλ Κλούνεϊ, το οποίο αγωνίζεται κυρίως για τη δικαιοσύνη και την ισότητα, κηρύχθηκε “ανεπιθύμητη” οργάνωση και ως εκ τούτου απαγορεύτηκε η λειτουργία του στη Ρωσία, ανακοίνωσε σήμερα η ρωσική γενική εισαγγελία.
Το Ίδρυμα Κλούνεϊ για τη Δικαιοσύνη, αμερικανική μη κερδοσκοπική οργάνωση, “διεξάγει έργο σε χολιγουντιανή κλίμακα που αποσκοπεί στη δυσφήμηση της Ρωσίας, υποστηρίζει ενεργά ψεύτικους πατριώτες και μέλη απαγορευμένων εξτρεμιστικών και τρομοκρατικών οργανώσεων”, αναφέρει η εισαγγελία σε ανακοίνωσή της.
“Υπό το πρόσχημα των ανθρωπιστικών ιδεών, αυτοί οι ‘αγωνιστές για τη δικαιοσύνη’ (…) προωθούν πρωτοβουλίες για ποινικές διώξεις κατά των πλέον υψηλόβαθμων ρωσικών αρχών”, καταγγέλλει η ρωσική γενική εισαγγελία.
“Οι δραστηριότητες της μη κυβερνητικής οργάνωσης Clooney Foundation for Justice κηρύχθηκαν ανεπιθύμητες στο έδαφος της χώρας μας”, καταλήγει στην ανακοίνωσή της, η οποία φέρει τον τίτλο: “Η ρωσική γενική εισαγγελία εκτίμησε το υποκριτικό ταλέντο των ακτιβιστών του Χόλιγουντ”.
Οι ρωσικές αρχές δεν έχουν σταματήσει να ενισχύουν την καταστολή των αντιπολιτευόμενων φωνών από τον Φεβρουάριου του 2022 που οι ρωσικές δυνάμεις εισέβαλαν στην Ουκρανία.
Στις αρχές Αυγούστου το γραφείο του γενικού εισαγγελέα είχε κηρύξει “ανεπιθύμητο” το γερμανικό ίδρυμα Κόνραντ Αντενάουερ, το οποίο αποσκοπεί κυρίως στην προώθηση της δημοκρατίας. Τον Ιούλιο απαγορεύτηκε το ρωσικό μέσο ενημέρωσης The Moscow Times.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σχόλια του WBB News
Το άρθρο αναφέρει ότι το Ίδρυμα Κλούνεϊ για τη Δικαιοσύνη ανακηρύχθηκε “ανεπιθύμητη” οργάνωση στη Ρωσία και απαγορεύτηκε η λειτουργία του στη χώρα. Η ρωσική γενική εισαγγελία κατηγορεί το Ίδρυμα ότι προωθεί ψεύτικες πληροφορίες και υποστηρίζει εξτρεμιστικές οργανώσεις, με στόχο τη δυσφήμηση της Ρωσίας.
Η απόφαση αυτή εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο της ενίσχυσης της καταστολής των αντιπολιτευόμενων φωνών στη Ρωσία, μετά την εισβολή των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία. Υπάρχει επίσης αναφορά σε άλλα όργανα και μέσα που έχουν αντιμετωπίσει παρόμοια απαγόρευση στην Ρωσία.
Οι ενέργειες της ρωσικής κυβέρνησης αυτές αποτελούν σαφή ένδειξη της εξάρτησης του καθεστώτος από τον έλεγχο της πληροφόρησης και της διάχυσης αντίθετων απόψεων. Ο περιορισμός της ελευθερίας του λόγου και της δράσης είναι ανησυχητικός σε κάθε δημοκρατικό κράτος.
Συνολικά, η απαγόρευση λειτουργίας οργανώσεων όπως το Ίδρυμα Κλούνεϊ πρέπει να αντιμετωπίζεται ως προειδοποίηση για την υπονόμευση των δημοκρατικών αρχών, και ως κίνδυνος για την ελευθερία της έκφρασης και τη διαφορετική γνώμη.