Το δεξαμενόπλοιο «ΜΤ Sounion» της Delta Tankers ανέφερε ότι δέχθηκε επίθεση από δύο μικρές βάρκες και χτυπήθηκε από τρία βλήματα στην Ερυθρά Θάλασσα στα ανοικτά της Υεμένης την Τετάρτη, ανέφερε ο οργανισμός United Kingdom Maritime Trade Operations (UKMTO).
Οι Χούθι συνεχίζουν τις επιθέσεις σε πλοία για συμπαράσταση στους Παλαιστίνιους
Δεν αναφέρθηκαν θύματα μεταξύ των 25 μελών του πληρώματος που επέβαιναν, αλλά το πλοίο με ελληνική σημαία έχει χάσει την ικανότητα ελιγμών, πρόσθεσε ο UKMTO.
Την επίθεση επιβεβαίωσε και το Υπουργείο Ναυτιλίας. Σε μήνυμα του αναφέρει ότι «ένοπλη επίθεση σε δεξαμενόπλοιο ελληνικής σημαίας, με 25 αλλοδαπούς μέλη πληρώματος, στη θαλάσσια περιοχή 70 ναυτικά μίλια, δυτικά από την Χοντέιντα (Ερυθρά Θάλασσα). Από το συμβάν προκλήθηκαν υλικές ζημιές, ενώ δεν αναφέρθηκε τραυματισμός ατόμων».
Το περιστατικό
Το πλοίο ανέφερε ότι προσεγγίστηκε από δύο μικρά σκάφη με περίπου 15 άτομα και δήλωσε ότι υπήρξε μια σύντομη ανταλλαγή πυρών από φορητά όπλα, δήλωσε ο UKMTO.
Η ανταλλαγή πυρών έλαβε χώρα 77 ναυτικά μίλια (142 χιλιόμετρα) δυτικά του λιμανιού της Υεμένης, της Χοντέιντα.
Η βρετανική εταιρεία ασφαλείας Ambrey ανέφερε επίσης ένα περιστατικό στην ίδια περιοχή, αλλά δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.
Οι αντάρτες Χούθι, που πρόσκεινται στο Ιράν, έχουν εξαπολύσει επιθέσεις στη διεθνή ναυτιλία κοντά στην Υεμένη από τον περασμένο Νοέμβριο σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους στον πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, αναφέρει το Reuters
Οι επιθέσεις έχουν επισύρει αμερικανικά και βρετανικά αντίποινα στα εδάφη των Χούθι και έχουν διαταράξει το παγκόσμιο εμπόριο, καθώς οι πλοιοκτήτες ανακατευθύνουν τα πλοία μακριά από την Ερυθρά Θάλασσα και τη διώρυγα του Σουέζ για να διανύσουν τη μεγαλύτερη διαδρομή γύρω από το νότιο άκρο της Αφρικής.
Πηγή: ot.gr
Σχόλια του WBB News
Το περιστατικό με το δεξαμενόπλοιο «ΜΤ Sounion» της Delta Tankers που δέχτηκε επίθεση στην Ερυθρά Θάλασσα από αντάρτες Χούθι, αποτελεί μια ακόμα ενδεικτική περίπτωση της αναζωπύρωσης της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή. Η ανταλλαγή πυρών και οι υλικές ζημίες στο πλοίο αποτελούν ανησυχητικές εξελίξεις που επηρεάζουν τον παγκόσμιο εμπορικό ναυτιλίας.
Οι επιθέσεις από τους Χούθι έχουν δημιουργήσει αναστάτωση στην περιοχή και απαιτούν διεθνή αντίδραση για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Είναι αναγκαία η ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας στη θαλάσσια περιοχή για την προστασία των πλοηγητικών δρομολογίων και την αποτροπή νέων επιθέσεων με στόχο τη διαταραχή του διεθνούς εμπορίου.
Η περίπτωση αυτή υπογραμμίζει την ανάγκη για διπλωματικές λύσεις και συνεργασία μεταξύ των διεθνών φορέων για την αντιμετώπιση των περίπλοκων προβλημάτων στην περιοχή. Μόνο με την ενότητα και την αποφασιστικότητα μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τις προκλήσεις που παρουσιάζονται.