Οι ένοπλες πτέρυγες της Χαμάς και του Ισλαμικού Τζιχάντ ανέλαβαν σήμερα με κοινή τους ανακοίνωση την ευθύνη «για την επίθεση αυτοκτονίας» που σημειώθηκε χθες Κυριακή το βράδυ στο Τελ Αβίβ, απειλώντας παράλληλα να εξαπολύσουν και άλλες επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ.
Οι Ταξιαρχίες Εζεντίν αλ Κάσαμ, η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, και οι Ταξιαρχίες αλ Κοντς, η ένοπλη πτέρυγα του Ισλαμικού Τζιχάντ, εξήγησαν ότι οι επιθέσεις αυτοκτονίας εναντίον του Ισραήλ «θα επανέλθουν στο προσκήνιο για όσο διάστημα διαρκούν οι σφαγές της (ισραηλινής) κατοχής, οι επιχειρήσεις εκτοπισμού αμάχων και η πολιτική δολοφονιών».
Λίγο νωρίτερα η αστυνομία του Ισραήλ και η υπηρεσία εσωτερικής ασφάλειας Σιν Μπετ επιβεβαίωσαν ότι η έκρηξη βόμβας που σημειώθηκε χθες στο Τελ Αβίβ ήταν τρομοκρατική επίθεση. Ο άνδρας που μετέφερε τη βόμβα, η οποία εξερράγη κοντά σε συναγωγή, σκοτώθηκε, ενώ ένας περαστικός τραυματίστηκε.
Η χθεσινή επίθεση σημειώθηκε περίπου μία ώρα αφού ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν έφτασε στο Τελ Αβίβ για να συναντηθεί με Ισραηλινούς ηγέτες και να πιέσει για την επίτευξη εκεχειρίας στον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας.
Οι βομβιστικές επιθέσεις ήταν συχνές στο Τελ Αβίβ κατά τη διάρκεια της δεύτερης παλαιστινιακής ιντιφάντα, στις αρχές της δεκαετίας του 2000, όμως πλέον είναι σπάνιο φαινόμενο. Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ισραήλ Ισαάκ Χέρτζογκ κατήγγειλε σήμερα παρουσία του Μπλίνκεν «μια σειρά τρομοκρατικών επιθέσεων που έχουν εξαπολύσει Παλαιστίνιοι τρομοκράτες», αναφερόμενος στον φόνο ενός εβραίου εποίκου στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, τον οποίο σκότωσε χθες Παλαιστίνιος, και την έκρηξη στο Τελ Αβίβ.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ
Σχόλια του WBB News
Οι ένοπλες πτέρυγες της Χαμάς και του Ισλαμικού Τζιχάντ ανέλαβαν ευθύνη για την επίθεση αυτοκτονίας στο Τελ Αβίβ και απείλησαν με περισσότερες επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ, εκφράζοντας την αντίθεσή τους προς την ισραηλινή κατοχή και τις επιχειρήσεις εκτοπισμού αμάχων. Η επίθεση χαρακτηρίστηκε ως τρομοκρατική από την ισραηλινή αστυνομία και υπηρεσία εσωτερικής ασφάλειας, ενώ πολιτικοί ηγέτες ανέφεραν παρόμοιες επιθέσεις στην ίδια περιοχή.
Η εμφάνιση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών στο Τελ Αβίβ, λίγο πριν την επίθεση, καταδεικνύει την προσπάθεια περίοδο εκεχειρίας στη Μέση Ανατολή. Οι βομβιστικές επιθέσεις στο Τελ Αβίβ έχουν είδος συχνότητας στο παρελθόν, αλλά έχουν γίνει σπάνιες τα τελευταία χρόνια. Η καταδίκη των επιθέσεων αποτελεί σταθερή στάση του Ισραήλ έναντι της τρομοκρατίας.
Συνολικά, η κατάσταση στη Μέση Ανατολή παραμένει εξαιρετικά εύθραυστη, με συνεχείς επιθέσεις και απειλές από διάφορες ομάδες. Η ανάγκη για διαλόγου και ειρήνης είναι επιτακτική, ενώ η διεθνής κοινότητα πρέπει να δράσει ενωμένη για να αντιμετωπίσει αυτή την επικίνδυνη κατάσταση. Μόνο με διάλογο και συνεργασία μπορεί να επιτευχθεί μια διαρκής ειρήνη στην περιοχή.