Ο ιάπωνας πρωθυπουργός, ο Φουμίο Κισίντα, 67 ετών, ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν θα διεκδικήσει την ηγεσία του κόμματός του τον επόμενο μήνα, γεγονός που συνεπάγεται το τέλος της θητείας του στο αξίωμα.
«Το πρώτο και πιο προφανές βήμα για να δείξουμε ότι το ΦΔΚ αλλάζει είναι να αποσυρθώ. Δεν θα είμαι υποψήφιος στην προσεχή εκλογική διαδικασία για την προεδρία» του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος, συνόψισε ο κ. Κισίντα κατά τη διάρκεια σύντομης συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε.
Ενημέρωσε την κυβέρνηση για την απόφαση του
Ο κ. Κισίντα ενημέρωσε ανώτερα στελέχη της κυβέρνησής του για την απόφασή του, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσαν μεταξύ άλλων το δημόσιο ιαπωνικό τηλεοπτικό δίκτυο NHK και το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo.
Αναμενόταν να παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου περί τις 11:30 (τοπική ώρα· 05:30 ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με τις υπηρεσίες του.
Προχωρούν σε ενδοπαραταξιακή διαδικασία για την αλλαγή αρχηγού το Σεπτέμβριο
Σύμφωνα με πληροφορίες, το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (ΦΔΚ), κυρίαρχο στην ιαπωνική πολιτική σκηνή για δεκαετίες, στην εξουσία σχεδόν αδιαλείπτως από το 1945, θα διεξαγάγει ενδοπαραταξιακή διαδικασία για να εκλεγεί νέος ηγέτης του τον Σεπτέμβριο.
Ο κ. Κισίντα, στην προεδρία του ΦΔΚ τον Οκτώβριο του 2021, είδε τη δημοτικότητά του να κατακρημνίζεται εξαιτίας της ανόδου των τιμών, που πλήττει σκληρά τα νοικοκυριά, και σειράς πολιτικοοικονομικών σκανδάλων στην παράταξή του.
Σχόλια του WBB News
Ο Φουμίο Κισίντα ανακοίνωσε την απόφασή του να μην είναι υποψήφιος για την προεδρία του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος, οδηγώντας στο τέλος της θητείας του. Με την ενημέρωση ανώτερων στελεχών της κυβέρνησής του, ανοίγει ο δρόμος για μια ενδοπαραταξιακή διαδικασία για την αλλαγή αρχηγού τον Σεπτέμβριο.
Η δημοτικότητα του κ. Κισίντα υπέστη πτώση λόγω της οικονομικής κατάστασης και των σκανδάλων στην παράταξή του, με τον ίδιο να αποφασίζει να κάνει ένα βήμα προς την αλλαγή με την αποχώρησή του. Έτσι, η προεδρία του ΦΔΚ θα περάσει σε νέα χέρια τον Οκτώβριο, με την ελπίδα για ανανέωση και αναβάθμιση της πολιτικής εικόνας του κόμματος.
Συνολικά, η απόφαση του Κισίντα αποτελεί ένα σημαντικό γεγονός στην ιαπωνική πολιτική σκηνή και ανοίγει τον δρόμο για νέες εξελίξεις και πιθανές αλλαγές στον πολιτικό χώρο της χώρας.