Το σχέδιο της Γερμανίας σε περίπτωση πολέμου
Ένα μυστικό σχέδιο δράσης σύσσωμου του γερμανικού έθνους έχει εκπονήσει ο Γερμανικός Στρατός, Μπούντεσβερ, σε περίπτωση πολέμου με τη Ρωσία, που περιλαμβάνει μαζική μεταφορά στρατευμάτων στα ανατολικά.
Σύμφωνα με τον γερμανικό Τύπο, το σχέδιο της επιχειρησιακής δράσης της Γερμανίας, που ονομάζεται Operationsplan Deutschland, ή OPLAN DEU, (Επιχειρησιακό Σχέδιο Γερμανίας) καλείται να εξασφαλίσει μια αξιόπιστη αμυντική αρχιτεκτονική.
Σημειώνεται ότι το σχέδιο έρχεται σε μια περίοδο που Γερμανοί πολιτικοί -όπως ο Γερμανός υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους- και στρατιωτικοί κινδυνολογούν, υποστηρίζοντας ότι περιμένουν ρωσική επίθεση πριν το 2029.
Ειδικότερα, σύμφωνα με το σχέδιο, το βασικό καθήκον για τη Γερμανία, ως τον κύριο κόμβο του ΝΑΤΟ, θα είναι να διασφαλίσει την ανάπτυξη χιλιάδων στρατιωτών του ΝΑΤΟ στα ανατολικά και να εξασφαλίσει την παροχή στρατευμάτων.
«Σημαίνει ότι πολλοί δρόμοι, καθώς και τα λιμάνια, θα χρησιμοποιηθούν για στρατιωτικούς σκοπούς, όχι για μη στρατιωτικά μέσα μεταφοράς», εξήγησε εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών.
Πρόσφατα, ο αντιστράτηγος Γιούργκεν Γιόακιμ φον Σάντραρτ προειδοποίησε για επίθεση από τη Ρωσία.
Το σχέδιο των επιχειρησιακών ενεργειών της Γερμανίας που ονομάζεται Operationsplan Deutschland, ή OPLAN DEU, καλείται να εξασφαλίσει βιώσιμη, αξιόπιστη και αποτελεσματική αμυντική αρχιτεκτονική.
Σύμφωνα με αξιωματικό της Μπούντεσβερ, το σχέδιο προβλέπει και την κατασκευή στρατοπέδων για αιχμαλώτους πολέμου. Ιδιαίτερη προσοχή δίνεται στην πολιτική άμυνα και στα μέτρα για την προστασία του άμαχου πληθυσμού.
Το O-Plan είναι μια αντίδραση στην επιδείνωση της κατάστασης ασφάλειας στην Ευρώπη. Δεν εμπλέκονται μόνο οι εμπειρογνώμονες της Μπούντεσβερ, αλλά και άλλα ομοσπονδιακά υπουργεία, πολιτείες και δήμοι, υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης και οικονομία.
Δρόμοι στην υπηρεσία του στρατού
Το σχέδιο αναφέρει ότι μεγάλες συγκοινωνίες όπως, όπως ο αυτοκινητόδρομος Α2, ο οποίος διασχίζει τη χώρα από τα δυτικά προς τα ανατολικά, μπορεί να αποτελέσει στόχο για πιθανές επιθέσεις.
Ο αυτοκινητόδρομος Α2 είναι πιθανό να χρησιμοποιηθεί για να μεταφέρει τα στρατεύματα του ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά. Θα φυλάσσεται από τον στρατό, την αστυνομία και άλλες υπηρεσίες, ενώ ειδικοί χώροι στάθμευσης για στρατιωτικά οχήματα θα οργανώνονται ανά 300-500 χιλιόμετρα, οι οποίοι θα απαιτούν επιπλέον προμήθειες ρεύματος και τροφίμων.
Όλες οι υπηρεσίες επί ποδός
Το O-Plan συνδυάζει στρατιωτικές πτυχές με τις απαραίτητες υπηρεσίες πολιτικής υποστήριξης, καθώς μαζί με τον στρατό θα ενημερωθεί και θα προετοιμαστεί όλη η χώρα.
«Το εύρος των θεμάτων εδώ εκτείνεται από την εσωτερική ασφάλεια και την προστασία της αμυντικής υποδομής κρίσιμης σημασίας έως τον σχεδιασμό ανάπτυξης και την εθνική εδαφική άμυνα» λέει ο στρατιωτικός διοικητής του κρατιδίου της Βαυαρίας, ταξίαρχος Τόμας Χάμπαχ.
Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, οι ένοπλες δυνάμεις θα μεταφερθούν μέσω της Βαυαρίας
Σε αντίθεση με τον Ψυχρό Πόλεμο, όταν η Γερμανία ήταν κράτος πρώτης γραμμής, σήμερα είναι ένα κομβικό σημείο με διαφορετικές απαιτήσεις από πριν, σύμφωνα με τον Χάμπαχ.
«Σε περίπτωση μεγάλης απειλής στην ανατολική πλευρά της συμμαχίας, οι γερμανικές και οι συμμαχικές δυνάμεις θα πρέπει να αναπτυχθούν σε ολόκληρη τη Γερμανία, συμπεριλαμβανομένης της Βαυαρίας, μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα», λέει ο ταξίαρχος.
Η εποχή του Διαδικτύου φέρνει επίσης νέες προκλήσεις. Αλλά ο Χάμπαχ λέει επίσης πολύ ξεκάθαρα ότι η Γερμανία και το ΝΑΤΟ ήταν σε φάση χαλάρωσης, με επίκεντρο τις επιχειρήσεις σταθεροποίησης στο εξωτερικό.
«Εκτιμώ ότι ο κίνδυνος πολέμου είναι υψηλότερος από ό,τι ήταν εδώ και δεκαετίες»
Ένα άτομο που παρακολουθεί πολύ στενά την κατάσταση είναι Εσωτερικών στο κοινοβούλιο της Βαυαρίας. «Πιστεύω ότι ο κίνδυνος πολέμου είναι υψηλότερος από ό,τι ήταν εδώ και δεκαετίες», λέει ο Ρόλαντ Βάιγκερτ, Πρόεδρος της Επιτροπής Βάιγκερτ στο κοινοβούλιο της Βαυαρίας.
«Καλά θα κάναμε να λάβουμε προληπτικά μέτρα», είπε ο Βάιγκερτ. Το αν θα συμβεί πραγματικά μια επίθεση είναι άλλο θέμα. «Δεν χρειάζεται να είναι μια επίθεση στα κράτη της Βαλτικής, αλλά θα μπορούσε να είναι μια επίθεση στο ενεργειακό μας δίκτυο, για παράδειγμα», είπε ο Βάιγκερτ. Ο Βάιγκερτ πιστεύει ότι είναι σημαντικό να μπορούμε να αποτρέψουμε τους ανθρώπους με αξιόπιστο τρόπο.
Πρόσφατα, ο αντιστράτηγος Γιούργκεν Γιόακιμ φον Σάντραρτ προειδοποίησε για επίθεση από τη Ρωσία. Δεν είναι όλες οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις δεσμευμένες στην Ουκρανία. «Αυτή η απειλή υπάρχει. Και αυξάνεται καθημερινά», είπε ο αντιστράτηγος.
Τα προβλήματα
Ο Βάιγκερτ, πάντως, υποστηρίζει ότι ενώ ο σχεδιασμός είναι σωστός, υπάρχουν ζητήματα χρηματοδότησης, λέγοντας ότι υπουργείο Εσωτερικών δεν αποδεσμεύει τα απαραίτητα κεφάλαια», ενώ υπογραμμίζει ότι τα 570 εκατομμύρια που σχεδιάζονται αυτή τη στιγμή είναι σίγουρα πολύ λίγα.
«Η Μπάινσβερ λέει ότι δεν μπορούμε να εκτελέσουμε όλα τα καθήκοντα εάν η πολιτική πλευρά δεν μας υποστηρίξει». Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει, για παράδειγμα, την κατασκευή προστατευτικών κατασκευών όπως αποθήκες ή την ανακαίνιση γεφυρών αυτοκινητοδρόμων.
Το τελευταίο είναι σημαντικό, έτσι ώστε τα στρατιωτικά οχήματα να μπορούν επίσης να διασχίζουν τις γέφυρες, λέει ο Βάιγκερτ. Θα συζητηθούν επίσης οι σιδηρόδρομοι και τα λιμάνια. «Θα δούμε σε ποιο βαθμό αυτό επηρεάζει τα αεροδρόμια – αλλά όλα μπορούν να παίξουν ρόλο», λέει ο Βάιγκετ.
Στα στρατιωτικά μειονεκτήματα εντάσσεται και η κακή υποδομή σε πολλά σημεία στη Γερμανία. Ο Χάμπαχ λέει ότι τα η συχνή παρουσία στρατευμάτων συνεπάγεται, περιορισμούς, όπως αυξημένος θόρυβο ή διακοπή της κυκλοφορίας.
Πάντως, σύμφωνα με τον ίδιο, αυτή τη στιγμή δεν είναι δυνατό να δοθεί οριστικός αριθμός για το ύψος του προϋπολογισμού.
«Στο τέλος, δεν είναι θέμα να δούμε το κόστος μεμονωμένα, αλλά μάλλον να το δούμε ως γενικό κόστος για την ευρωστία και την ανθεκτικότητα της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας και ως εκ τούτου ως επένδυση στην ειρήνη μας, την ελευθερία μας, την ασφάλειά μας», λέει ο διοικητής.
Με πληροφορίες από Bild, Der Spiegel, TASS, Abendzeitung
Γερμανία,γερμανικός στρατός,πόλεμος