Το αποτυχημένο πραξικόπημα που έγινε «δώρο θεού» για τον Ερντογάν
Βράδυ 15ης Ιουλίου και μαχητικά αεροσκάφη πραγματοποιούν χαμηλές πτήσεις, πάνω από την Άγκυρα, βόμβες στο Κοινοβούλιο και άρματα μάχης βγαίνουν στους δρόμους. Η γέφυρα του Βοσπόρου κλείνει. Ο Μπιναλί Γιλντιρίμ, τότε πρωθυπουργός της Τουρκίας, είναι αυτός που ενημερώνει το λαό ότι για στρατιωτική δράση «έξω από την αλυσίδα της διοίκησης» και «παράνομη απόπειρα κατάληψης της εξουσίας» από τμήμα του στρατού.
Σε μία ανακοίνωση από το τουρκικό Γενικό Επιτελείο αναφέρεται πως «οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις έχουν πλήρως καταλάβει την διαχείριση της χώρας για να επαναφέρουν την συνταγματική τάξη, ανθρώπινα δικαιώματα και ελευθερίες, το κράτους του νόμου και την γενική ασφάλεια η οποία ζημιώθηκε. Όλες οι διεθνείς συμφωνίες βρίσκονται ακόμα σε ισχύ. Ελπίζουμε πως οι καλές σχέσεις μας με όλες τις χώρες θα συνεχιστούν».
Άδοξο τέλος
Ωστόσο η διοίκηση της 1ης Στρατιάς στην Κωνσταντινούπολη υποστηρίζει πως ο στρατός δεν στηρίζει το πραξικόπημα και πως οι υπαίτιοι αποτελούν μια πολύ μικρή ομάδα η οποία ήταν στα πρόθυρα του να ελεγχθεί.
Κάτι που επιβεβαιώνεται αφού το πραξικόπημα απέτυχε και οι πρωτεργάτες του συνελήφθησαν, με την απόπειρα να λαμβάνει τέλος και την κυβέρνηση να έχει ξανά τον έλεγχο της χώρας στις 16 Ιουλίου.
Υπενθυμίζεται ότι ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος βρισκόταν σε διακοπές στη Μαρμαρίδα σύμφωνα με όσα υποστηρίχθηκαν εκείνο το βράδυ έφυγε με ιδιωτικό αεροπλάνο για να επιστρέψει μετά τις 3πμ της 16ης Ιουλίου.
Ο Ερντογάν είχε ήδη καλέσει καλέσει το λαό της Τουρκίας να βγει στο δρόμο και να υπερασπιστεί την κυβέρνηση. Ο απολογισμός της νύχτας της 15ης προς 16η Ιουλίου είναι περισσότεροι από 260 νεκροί και 2.000 τραυματίες.
«Δώρο θεού»
Ωστόσο τα πραγματικά αποτελέσματα αυτής της απόπειρας πραξικοπήματος θα φαινόντουσαν σε βάθος χρόνου. Στην Ελλάδα στις 16 Ιουλίου 2016 στις 11:51 το πρωί προσγειώθηκε τουρκικό ελικόπτερο το οποίο μετέφερε οκτώ στρατιωτικούς οι οποίοι ζήτησαν πολιτικό άσυλο. Και αποτέλεσαν επί σειρά ετών ένα σημείο αναφοράς στις κρίσεις των σχέσεων Ελλάδας – Τουρκίας.
Με τον Ερντογάν να φροντίζει η συγκεκριμένη μέρα, όχι μόνο να μην ξεχαστεί, αλλά να γίνει επί της ουσίας σύμβολο της ισχύος του τα επόμενα χρόνια. Χαρακτηρίζεται ως μία επέτειος που «νίκησε η δημοκρατία», με τις διπλωματικές αποστολές της Τουρκίας στον κόσμο να φροντίζουν να διατηρήσουν την μνήμη ζωντανή.
Ο ίδιος ο Ερντογάν άλλωστε είχε αποκαλέσει το πραξικόπημα «δώρο θεού». Και ως τέτοιο επιχείρησε να το χρησιμοποιήσει. Είχε προειδοποιήσει άλλωστε τους αντιπάλους του ότι το τίμημα που θα πληρώσουν θα είναι βαρύ.
Ο Ερντογάν κηρύσσει τον πόλεμο στους αντιπάλους του
Ο τούρκος πρόεδρος από τις 15 Ιουλίου 2016 επί της ουσίας κήρυξε τον πόλεμο στους πολιτικούς του αντιπάλους και δέχθηκε ισχυρότατη κριτική από τη Δύση. Ενώ σε κάποιες περιπτώσεις υπήρξαν και σενάρια πως το πραξικόπημα ίσως να ήταν οργανωμένο από τον ίδιο τον Ερντογάν. Με αναλυτές να σημειώνουν ότι στην προκειμένη περίπτωση οι επίδοξοι σφετεριστές της εξουσίας δεν ακολούθησαν να συνήθη βήματα ενός πραξικοπήματος και έχασαν σχεδόν πριν ξεκινήσουν.
Εκκαθαρίσεις έγιναν στο στρατό, στην αστυνομία, στη Δικαιοσύνη, στα πανεπιστήμια, στο δημόσιο τομέα και έφτασαν μέχρι το ποδόσφαιρο, με δεκάδες χιλιάδες απολύσεις, δεκάδες χιλιάδες συλλήψεις, αλλά και τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες να πραγματοποιούν εξορμήσεις στο εξωτερικό, προκειμένου να εντοπίσουν και να απαγάγουν ανθρώπους που φέρονταν να συνδέονται με το Φετουλάχ Γκιουλέν και το πραξικόπημα.
Ο Ερντογάν μετά το πραξικόπημα έγινε παντοδύναμος, φροντίζοντας να υπενθυμίζει στους αντιπάλους του διαρκώς τι μπορεί να φέρει μία απόπειρα ανταρσίας εναντίον του.
πραξικόπημα,τουρκία