Τουρκικό δικαστήριο διέταξε χθες, Δευτέρα, τη σύλληψη μιας γυναίκας με κατηγορίες για υποκίνηση μίσους και εξύβριση του προέδρου αφού επέκρινε την απαγόρευση που είχε επιβληθεί στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Instagram, έγινε γνωστό από τον τηλεοπτικό σταθμό Habertuk και άλλα μέσα ενημέρωσης.
Η Τουρκία απέκλεισε την πρόσβαση στο Instagram στις 2 Αυγούστου υποστηρίζοντας ότι το εν λόγω μέσο κοινωνικής δικτύωσης δεν συμμορφώνεται με τους τουρκικούς «νόμους και κανονισμούς» και με τις ευαισθησίες της τουρκικής κοινής γνώμης. Ήρε την απαγόρευση το Σάββατο, αφού ανακοίνωσε πως το μέσο αυτό, το οποίο ανήκει στη Meta Platforms, συμφώνησε να συνεργασθεί με τις αρχές για να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες της κυβέρνησης.
Σε συνέντευξή της που αναρτήθηκε σε κανάλι του YouTube την περασμένη εβδομάδα, όταν το Instagram ήταν ακόμα μπλοκαρισμένο, η γυναίκα ήταν μία ανάμεσα σε αρκετούς περαστικούς που ερωτήθηκαν τι πιστεύουν για την απαγόρευση.
Η Meta δεν ανταποκρίθηκε άμεσα σε αίτημα να σχολιάσει τη σύλληψη.
Η χθεσινή σύλληψη, την οποία διέταξε τοπικό δικαστήριο στη Σμύρνη, πραγματοποιήθηκε αφού ο επικεφαλής του τουρκικού ραδιοτηλεοπτικού συμβουλίου RTUK επέκρινε συνεντεύξεις που γίνονται στο δρόμο και δημοσιοποιούνται από μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ισχυριζόμενος ότι «χειραγωγούν την κοινή γνώμη».
Η απαγόρευση της πρόσβασης στο Instagram επιβλήθηκε αφού κορυφαίος τούρκος αξιωματούχος κατηγόρησε το εν λόγω μέσο κοινωνικής δικτύωσης ότι μπλοκάρει αναρτήσεις που εκφράζουν συλλυπητήρια για το φόνο του Ισμαήλ Χανίγια, του αρχηγού της ισλαμιστικής παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σχόλια του WBB News
Το τουρκικό δικαστήριο εξέδωσε εντολή σύλληψης για μια γυναίκα με κατηγορίες υποκίνησης μίσους και εξύβρισης του προέδρου, λόγω της κριτικής της στην απαγόρευση του Instagram στην Τουρκία. Η απαγόρευση η οποία έληξε το Σάββατο, επιβλήθηκε λόγω της μη συμμόρφωσης του μέσου με τους τουρκικούς νόμους και κανονισμούς. Η σύλληψη έγινε μετά την κριτική της γυναίκας σε συνέντευξή της σχετικά με την απαγόρευση.
Ο επικεφαλής του τουρκικού ραδιοτηλεοπτικού συμβουλίου επέκρινε την δημοσιοποίηση συνεντεύξεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, υποστηρίζοντας πως αυτές χειραγωγούν την κοινή γνώμη. Επίσης, η απαγόρευση του Instagram είχε σχέση με τις αναρτήσεις συλλυπητηρίων για τον ισλαμιστή αρχηγό της Χαμάς που δολοφονήθηκε.
Η Meta Platforms, η οποία ανήκει στο Instagram, δεν έχει ανταποκριθεί ακόμα στη σύλληψη της γυναίκας. Το γεγονός όμως υπογραμμίζει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι πολίτες στον ψηφιακό κόσμο και την ελευθερία έκφρασης σε ορισμένες χώρες.
Συνολικά, η υπόθεση αυτή αποτελεί ένα ακόμη παράδειγμα της διαμάχης μεταξύ κυβερνήσεων και κοινωνικών μέσων, καθώς και της σημασίας της προστασίας των δικαιωμάτων της ελεύθερης έκφρασης στον ψηφιακό κόσμο.