Η Κεντρική Τράπεζα του Ιράν (CBI) και άλλες τράπεζες βρέθηκαν στο στόχαστρο την Τετάρτη ως μέρος μιας σημαντικής κυβερνοεπίθεσης που οδήγησε σε εκτεταμένες διακοπές στο τραπεζικό σύστημα της χώρας, ανέφερε το Iran International.
#BREAKING A major cyberattack has targeted the Central Bank of Iran (CBI) and several other banks, leading to widespread disruptions in the country’s banking system, @IranIntl has learned. Initial assessments indicate this could be one of the largest cyberattacks ever against… pic.twitter.com/6TiuNrxosL
— Iran International English (@IranIntl_En) August 14, 2024
Σύμφωνα με πληροφορίες, όλα τα υπολογιστικά συστήματα των τραπεζών στο Ιράν παρέλυσαν μετά την κυβερνοεπίθεση. Οι αρχικές εκτιμήσεις έδειξαν ότι αυτή θα μπορούσε να είναι μια από τις μεγαλύτερες κυβερνοεπιθέσεις που έγιναν ποτέ κατά των κρατικών υποδομών του Ιράν.
Μήνυμα στο Ιράν;
Η κυβερνοεπίθεση είναι πιθανότατα ένα μήνυμα από τις δυτικές χώρες προς το Ιράν, δηλαδή μεταβίβαση ενός μηνύματος που δείχνει πώς το Ιράν μπορεί να πληγεί.
Η τελευταία κυβερνοεπίθεση που πραγματοποιήθηκε κατά ιρανικών ιδρυμάτων σημειώθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν σημαντικό μέρος των πρατηρίων καυσίμων στη χώρα υπέστησαν ζημιές στο πλαίσιο κυβερνοεπίθεσης, την οποία οι Ιρανοί απέδωσαν στο Ισραήλ και τις ΗΠΑ.
Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν αργότερα ότι ένα χαρτί είχε κολλήσει σε μηχανές ATM στο Ιράν, το οποίο έγραφε: «Αγαπητοί πελάτες, είναι αδύνατο να κάνετε ανάληψη χρημάτων από αυτό το ΑΤΜ. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι όλος ο εθνικός προϋπολογισμός και οι πόροι του Ιράν έχουν διατεθεί στους πολέμους και οι διεφθαρμένοι θρησκευτικοί ηγέτες του καθεστώτος της Ισλαμικής Δημοκρατίας «Λυπούμαστε πολύ».
Σύμφωνα με το Iran International αργότερα την Τετάρτη, στοιχεία κλάπηκαν κατά τη διάρκεια της επίθεσης.
Σχόλια του WBB News
Η κυβερνοεπίθεση που σημειώθηκε εναντίον της Κεντρικής Τράπεζας του Ιράν και άλλων τραπεζών αναδεικνύει την ευπάθεια των κρατικών υποδομών στην ψηφιακή εποχή. Με τα υπολογιστικά συστήματα να παραλύουν και τα δεδομένα να κλέβονται, η ικανότητα των κυβερνοεπιθέσεων να προκαλούν χάος είναι εμφανής.
Η πιθανότητα της επίθεσης να αποτελεί μήνυμα από δυτικές χώρες προς το Ιράν είναι υπαρκτή, αν και δεν υπάρχουν ακριβείς αποδείξεις. Οι κυβερνοεπιθέσεις έχουν γίνει ένα από τα κύρια μέσα επιχειρησιακού πολέμου στον σύγχρονο κόσμο, όπου η επιρροή και η καταστροφή δεν αναγνωρίζουν σύνορα.
Ο τρόπος με τον οποίο η Ισραηλινή επίθεση προς το Ιράν παρουσιάστηκε μέσω ενός χαρτιού σε ένα ΑΤΜ είναι ένα σαφές παράδειγμα της χρήσης της ψηφιακής πλατφόρμας για πολιτικούς σκοπούς. Η επιδεικτικότητα αυτού του είδους των επιθέσεων αναδεικνύει τη σημασία της κυβερνοασφάλειας και την ανάγκη για εκσυγχρονισμό και προστασία των ψηφιακών υποδομών.
Το γεγονός ότι τα δεδομένα κλάπηκαν κατά τη διάρκεια της επίθεσης υπογραμμίζει τη σοβαρότητα των κυβερνοεπιθέσεων και την ανάγκη για ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας. Η αύξηση της προσοχής και των επενδύσεων στην κυβερνοασφάλεια είναι αναγκαία για την προστασία των ευαίσθητων κρατικών υποδομών από παρόμοιου είδους επιθέσεις στο μέλλον.