Τα τρία σενάρια για τις γαλλικές εκλογές και οι συνέπειες
H ελβετική τράπεζα UBS αναφορικά με το δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία την Κυριακή 7 Ιουλίου, επισημαίνει ότι ο πρώτος γύρος είχε οδηγήσει σε αριθμό ρεκόρ με 306 τριπλές και 5 τετραπλές αναμετρήσεις στον δεύτερο γύρο, αλλά η επακόλουθη απόσυρση υποψηφίων τις μείωσε σε 89 και 2, αντίστοιχα, αφήνοντας πάνω από 400 μονομαχίες.
Η απόσυρση των υποψηφίων, κυρίως από το αριστερό Nouveau Front Populaire (NFP) και τη συμμαχία Ensemble του Μακρόν, έγινε σε μια προσπάθεια να αποτραπεί το κόμμα της Λεπέν Rassemblement National (RN) από το να επιτύχει την απόλυτη πλειοψηφία με τη συνένωση των ψήφων που δεν ανήκουν στο RN σε ένα λεγόμενο «Ρεπουμπλικανικό Μέτωπο» (σ.σ. συνεργασία με στόχο να αποτραπεί η κυριαρχία της ακροδεξιάς).
Τα πιθανά σενάρια για το αποτέλεσμα των εκλογών είναι τρία, σύμφωνα με τη UBS:
- απόλυτη πλειοψηφία με ευρείες νομοθετικές εξουσίες για την ακροδεξιά Rassemblement National (RN),
- κυβέρνηση μειοψηφίας υπό την ηγεσία της RN με περιορισμένη νομοθετική εξουσία (μετά την ανακοίνωση της Λεπέν ότι θα επιδιώξει να σχηματίσει κυβέρνηση ακόμη και αν το RN υπολείπεται μερικές έδρες από την απόλυτη πλειοψηφία) και
- κοινοβούλιο χωρίς πλειοψηφία, που πιθανότατα θα οδηγήσει σε πολιτικό αδιέξοδο.
«Η αναδιαμόρφωση των επαναληπτικών εκλογών του δεύτερου γύρου θα ανεβάσει πιθανότατα τον πήχη για το σενάριο (1) και θα καταστήσει πιο πιθανό το (2) ή το (3), αλλά μια βασική αβεβαιότητα είναι το πώς θα αντιδράσουν οι ψηφοφόροι, ιδίως του NFP και του Ensemble.
Μια πρόσφατη πρόβλεψη εδρών με βάση τις δημοσκοπήσεις πρότεινε ότι το RN θα μπορούσε να λάβει μεταξύ 225 και 262 εδρών, κάτω από την απόλυτη πλειοψηφία των 289 εδρών. Και μια πρόσφατη δημοσκόπηση του Ifop έδειξε ότι οι υποψήφιοι του Ensemble και της μετριοπαθούς αριστεράς θα κέρδιζαν τους υποψηφίους του RN, αλλά ότι οι ψηφοφόροι θα ήταν διχασμένοι σε μια μονομαχία μεταξύ των υποψηφίων του RN και της ακροαριστερής La France Insoumise (LFI). Τα σενάρια (1) και (2) θα οδηγούσαν σε μια λεγόμενη συγκατοίκηση και το σενάριο (3) σε μια τεχνοκρατική κυβέρνηση ή μια κυβέρνηση που θα υποστηρίζεται από έναν “μεγάλο συνασπισμό” όλων των κομμάτων εκτός RN», υπογραμμίζει η τράπεζα.
Σε σχέση με το τι θα συμβεί μετά τις εκλογές, ο οίκος επισημαίνει ότι ο πρόεδρος Μακρόν θα διορίσει πρωθυπουργό. Δεν απαιτείται ψηφοφορία επιβεβαίωσης στο κοινοβούλιο, αλλά στην πράξη ο πρωθυπουργός πρέπει να υποστηρίζεται από την πλειοψηφία του κοινοβουλίου, δεδομένων των εξουσιών του κοινοβουλίου να ρίξει την κυβέρνηση με ψήφο δυσπιστίας.
Στο παρελθόν, η διαδικασία διορισμού του πρωθυπουργού ξεκινούσε αμέσως μετά τις εκλογές. Αυτό θα μπορούσε να γίνει σε περίπτωση απόλυτης πλειοψηφίας για το RN. Σε περίπτωση που το κοινοβούλιο δεν θα έχει πλειοψηφία, όμως, θα χρειαστεί να διοριστεί τεχνοκράτης πρωθυπουργός ή να σχηματιστεί μεγάλος συνασπισμός κομμάτων, εκτός RN, οπότε η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει περισσότερο.
Όσον αφορά την οικονομική πολιτική, οι διακηρύξεις τόσο του RN, όσο και του NFP περιλαμβάνουν περισσότερες προτάσεις δαπανών με έμφαση στην αύξηση της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών.
Ένα ανοικτό ερώτημα είναι πώς θα μπορούσαν αυτές να εφαρμοστούν εντός των περιορισμών των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ που απαιτούν δημοσιονομική σύσφιξη. Η πρόσφατη ανακοίνωση του RN δείχνει ότι μια κυβέρνηση υπό την ηγεσία του RN θα σέβεται το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, ενώ το μανιφέστο του NFP απορρίπτει ρητά τους περιορισμούς των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ.
UBS,Γαλλία,εκλογές,Μακρόν,Λεπέν