Ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ επικοινώνησε τηλεφωνικά χθες Δευτέρα με τον Ιρανό πρόεδρο Μασούντ Πεζεσκιάν, ζητώντας του να μην επιτεθεί στο Ισραήλ και υπογραμμίζοντας ότι ο πόλεμος δεν είναι προς το συμφέρον κανενός.
Ο Στάρμερ επικοινώνησε με τον Πεζεσκιάν στο πλαίσιο των προσπαθειών για αποκλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή, στον απόηχο των πρόσφατων δολοφονιών του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια στην Τεχεράνη και υψηλόβαθμου αξιωματούχου της Χεζμπολάχ στη Βηρυτό, οι οποίες πυροδότησαν απειλές για αντίποινα εναντίον του Ισραήλ.
Σύμφωνα με το Sky News, η τηλεφωνική επικοινωνία Στάρμερ-Πεζεσκιάν διήρκησε 30 λεπτά και ακολούθησε τις διαβουλεύσεις Στάρμερ με τον πρόεδρο των ΗΠΑ και ευρωπαίους ηγέτες για τη Μέση Ανατολή.
Ο Κιρ Στάρμερ είπε στον Μασούντ Πεζεσκιάν ότι ανησυχεί βαθύτατα για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, υπογραμμίζοντας την ανάγκη αυτοσυγκράτησης και αποκλιμάκωσης ώστε να αποφευχθεί ευρύτερη περιφερειακή σύγκρουση.
Στην ανακοίνωση της Ντάουνινγκ Στριτ υπογραμμίζεται επίσης ότι οι δύο ηγέτες συμφώνησαν πως είναι προς το συμφέρον των δύο χωρών ο εποικοδομητικός διάλογος μεταξύ Λονδίνου και Τεχεράνης. Ωστόσο, ο Στάρμερ είπε στον Πεζεσκιάν ότι ο διάλογος μεταξύ των δύο χωρών θα μπορούσε να ενισχυθεί μόνον εφόσον το Ιράν σταματούσε τις «αποσταθεροποιητικές ενέργειές του», όπως η ενίσχυση της ρωσικής πολεμικής μηχανής κατά την εισβολή στην Ουκρανία ή η απειλές σε βάρος πολιτών στη Βρετανία.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σχόλια του WBB News
Ο τηλεφωνικός διάλογος μεταξύ του πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου, Κιρ Στάρμερ και του Ιρανού προέδρου, Μασούντ Πεζεσκιάν, αναδεικνύει τη σημασία της διπλωματικής προσέγγισης σε διεθνείς κρίσεις. Η προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης στη Μέση Ανατολή αποτελεί προτεραιότητα για τον Στάρμερ και τον Πεζεσκιάν, με το μήνυμα να είναι ότι ο πόλεμος δεν εξυπηρετεί κανέναν.
Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου εκφράζει βαθιά ανησυχία για την κατάσταση στην περιοχή και επισημαίνει την ανάγκη αυτοσυγκράτησης και διπλωματικής λύσης. Η ενίσχυση του διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών είναι βασική, αλλά υπό τον όρο ότι το Ιράν θα σταματήσει αποσταθεροποιητικές ενέργειες που απειλούν την περιοχή.
Η επικοινωνία αυτή δείχνει τη σημασία της διπλωματικής προσέγγισης και της επίλυσης κρίσεων μέσω του διαλόγου και της αμοιβαίας συνεργασίας. Ελπίζουμε ότι οι προσπάθειες αυτές θα οδηγήσουν σε μια ειρηνική επίλυση των εντάσεων στη Μέση Ανατολή, με όφελος για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη. Παράλληλα, υπογραμμίζεται η ανάγκη για τη συνεχή διατήρηση του διαλόγου και της συνεργασίας μεταξύ των χωρών, προκειμένου να αποφευχθούν περαιτέρω εντάσεις.