Η Ρωσία κάλεσε σήμερα για εξηγήσεις την πρέσβειρα της Ιταλίας στη Μόσχα, Τσετσίλια Πιτσιόνι, με αφορμή ένα πρόσφατο ρεπορτάζ που έκανε μια ομάδα της RAI σε μια ζώνη της περιφέρειας Κουρσκ που έχει καταληφθεί από τον ουκρανικό στρατό.
Οι δύο δημοσιογράφοι μπορεί να διωχθούν ποινικά
Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, η Μόσχα εξέφρασε την έντονη διαμαρτυρία της «για τις ενέργειες μιας ομάδας της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης RAI η οποία μπήκε παράνομα στη Ρωσία για να καλύψει την εγκληματική τρομοκρατική επίθεση των Ουκρανών στρατιωτών εναντίον της περιοχής του Κουρσκ».
Στην πόλη Σούντζα
Δύο Ιταλίδες δημοσιογράφοι της RAI, η Στεφανία Μπατιστίνι και η Σιμόνε Τραΐνι, έκαναν το ρεπορτάζ που μεταδόθηκε αυτήν την εβδομάδα, με τον ουκρανικό στρατό στη ρωσική πόλη Σούντζα, η οποία απέχει περίπου 10 χιλιόμετρα από τα ουκρανικά σύνορα. Το Κίεβο λέει ότι την έχει καταλάβει πλήρως.
Δείτε σχετική ανάρτηση:
“Il giornalismo non è un crimine. L’ipotesi delle autorità di Mosca di mettere sotto processo #Battistini e Traini è inaccettabile” scrivono #Usigrai e #Fnsi. #Unirai: «Restiamo al fianco di tutti i professionisti che lavorano all’estero» https://t.co/YOZfo3f8Vz
— RaiNews (@RaiNews) August 16, 2024
Η Ρωσία από την πλευρά της προειδοποίησε ότι οι δύο δημοσιογράφοι μπορεί να διωχθούν ποινικά. «Τα αρμόδια όργανα λαμβάνουν τα αναγκαία μέτρα για να καθορίσουν τις συνθήκες (…) αυτού του εγκλήματος» ανέφερε το ρωσικό υπουργείο.
Από την πλευρά του, το ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών τόνισε ότι η πρέσβειρα προασπίστηκε το «ανεξάρτητο» έργο των δημοσιογράφων. Σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο του υπουργείου, η Τσετσίλια Πιτσιόνι «εξήγησε ότι η RAI και ιδίως οι δημοσιογραφικές ομάδες σχεδιάζουν τις δράσεις τους εντελώς αυτόνομα και ανεξάρτητα».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σχόλια του WBB News
Η διαμάχη μεταξύ Ρωσίας και Ιταλίας σχετικά με το δημοσιογραφικό ρεπορτάζ στη Ρωσική πόλη Σούντζα αποτελεί ένα ακόμα παράδειγμα της ευαισθησίας γύρω από τα θέματα ασφάλειας και ενημέρωσης. Είναι σημαντικό να διατηρούνται οι δημοσιογράφοι ασφαλείς και να συνεχίσουν να ασκούν το ρόλο τους στην κάλυψη γεγονότων, ακόμα και σε περιοχές με εντάσεις.
Οι δημοσιογράφοι πρέπει να έχουν την ανεξαρτησία να αναφέρουν τα γεγονότα, ακόμα και όταν αυτά μπορεί να προκαλέσουν αντιδράσεις. Η απειλή τους με ποινικές κυρώσεις είναι ανησυχητική και πρέπει να αντιμετωπιστεί με σοβαρότητα από τις αρχές. Επίσης, η προάσπιση της ελευθερίας του τύπου και της ελευθερίας έκφρασης πρέπει να είναι πάντα υψίστης σημασίας σε κάθε κοινωνία.
Το Ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών δείχνει υποστήριξη προς τους δημοσιογράφους της RAI και αυτό είναι ενθαρρυντικό. Ελπίζουμε ότι οι δύο πλευρές θα βρουν μια λύση που θα σέβεται τον ρόλο των δημοσιογράφων στην κάλυψη των γεγονότων, παρά τις διαφορές τους. Η ελευθερία του Τύπου πρέπει να διαφυλάσσεται και να σέβεται πάντα, ανεξαρτήτως πολιτικών θέσεων και διεθνών συγκρούσεων.