Απαισιόδοξος εμφανίστηκε ο πρεσβευτής της Γερμανίας στη Μόσχα όταν ρωτήθηκε κατά πόσο πιστεύει ότι Ρωσία και Ουκρανία θα μπορούσαν να διαπραγματευτούν μια συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου.
Το Κρεμλίνο «επιμένει σε υπερβολικά προαπαιτούμενα»
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα της Βόννης General-Anzeiger, o Αλεξάντερ Γκραφ Λάμπσντορφ (φωτογραφία αρχείου, επάνω, από το Reuters/Maxim Shemetov) υπογραμμίζει πως «επί του παρόντος, η ρωσική πλευρά δεν δείχνει καμιά προθυμία να διαπραγματευθεί, καθώς επιμένει σε υπερβολικά προαπαιτούμενα».
Εξηγεί πως όταν ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν λέει ότι είναι διατεθειμένος να συζητήσει με την ηγεσία της Ουκρανίας μόνον αφότου οι ουκρανικές δυνάμεις αποσυρθούν από όλα τα εδάφη τα οποία θεωρεί πως η Ρωσία έχει ήδη προσαρτήσει – συμπεριλαμβανομένων εκείνων που τα ρωσικά στρατεύματα δεν έχουν καν υπό τον έλεγχό τους – τότε είναι σαφές πως ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου δεν μιλάει σοβαρά.
«Δυσάρεστη έκπληξη»
Σχολιάζοντας την ουκρανική εισβολή στη ρωσική περιφέρεια Κουρσκ, ο Λάμπσντορφ αναφέρει ότι ήταν μια «δυσάρεστη έκπληξη» που προκάλεσε νευρικότητα στη Μόσχα.
Ο γερμανός πρεσβευτής υπογραμμίζει πως «κάποια μέρα η Ρωσία θα πρέπει επιτέλους να συνειδητοποιήσει ότι με αυτόν τον πόλεμο επιτυγχάνει πολύ λιγότερα από όσα σχεδίαζε στην αρχή», ότι προκαλεί στον εαυτό της «σοβαρό πλήγμα διεθνώς» και ότι η οικονομία της έχει εξελιχθεί σε αμιγώς πολεμική «καθ’ υπερβολή και δεν θα είναι βιώσιμη».
Πηγή: ΑΠΕ
Σχόλια του WBB News
Ο πρεσβευτής της Γερμανίας στη Μόσχα εκφράζει την απαισιοδοξία του σχετικά με τη δυνατότητα διαπραγμάτευσης μιας συμφωνίας μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας για τον τερματισμό του πολέμου. Τονίζει ότι οι ρώσοι δεν δείχνουν προθυμία για διαπραγμάτευση και επιμένουν σε υπερβολικά προαπαιτούμενα. Επίσης, αναφέρει ότι η ρωσική εισβολή στην Κουρσκ αποτελεί δυσάρεστη έκπληξη και προκαλεί νευρικότητα. Οραματίζεται ένα μέλλον όπου η Ρωσία θα αναγνωρίσει τις συνέπειες του πολέμου και θα αναζητήσει ειρηνικές λύσεις. Η οικονομία της Ρωσίας έχει πληγεί σημαντικά από τον πόλεμο και χρειάζεται βιώσιμες λύσεις. Το μήνυμα που μεταφέρει είναι ότι η συνέχιση του πολέμου δεν οδηγεί σε θετικά αποτελέσματα για καμία από τις εμπλεκόμενες χώρες.