Η Καμάλα Χάρις στοχεύει να αυξήσει τον εταιρικό φορολογικό συντελεστή των ΗΠΑ στο 28% εάν κερδίσει τον Λευκό Οίκο τον Νοέμβριο, μια κίνηση που αποσκοπεί στην αύξηση των κρατικών εσόδων από την «εταιρική Αμερική» που είναι πιθανό να προκαλέσει κριτική από τις επιχειρήσεις.
Εκπρόσωποι της Χάρις δήλωσαν ότι σχεδίαζε να εμείνει σε μια πρόταση που υπέβαλε ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν τα τελευταία χρόνια για αύξηση του εταιρικού φόρου από 21% σε 28%.
Το φορολογικό της σχέδιο για τις επιχειρήσεις έρχεται σε έντονη αντίθεση με εκείνο του αντιπάλου της για την προεδρία, του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος προτείνει τη μείωση του εταιρικού φορολογικού συντελεστή στο 15%. Η πρόταση της Χάρις θα έκανε τον εταιρικό φορολογικό συντελεστή των ΗΠΑ υψηλότερο από αυτόν του Ηνωμένου Βασιλείου (25%), και έναν από τους υψηλότερους μεταξύ των προηγμένων οικονομιών.
«Σε αντίθεση με τον Ντόναλντ Τραμπ, του οποίου η ακραία ατζέντα Project 2025 θα αύξανε το έλλειμμα, θα αύξανε τους φόρους στη μεσαία τάξη κατά 3.900 δολάρια και θα οδηγούσε την οικονομία μας σε ύφεση – το σχέδιό της είναι ένας δημοσιονομικά υπεύθυνος τρόπος για να βάλει χρήματα πίσω στις τσέπες των εργαζομένων και να εξασφαλίσει ότι οι δισεκατομμυριούχοι και οι μεγάλες εταιρείες πληρώνουν το μερίδιο που τους αναλογεί», δήλωσε εκπρόσωπος της καμπάνιας.
Την περασμένη εβδομάδα, η Χάρις είπε ότι θα επιδιώξει να μειώσει τους φόρους για τη μεσαία τάξη, συμπεριλαμβανομένων των οικογενειών με παιδιά, καθώς και να ενισχύσει τα κίνητρα για όσους αγοράζουν σπίτι για πρώτη φορά και να απαγορεύσει την αύξηση των τιμών από εταιρείες τροφίμων, σε μια προσπάθεια να δείξει ότι αντιμετωπίζει τις ανησυχίες για το κόστος ζωής μεταξύ των ψηφοφόρων.
Η απόφασή της να εμείνει στον στόχο του Μπάιντεν για αύξηση του εταιρικού επιτοκίου έρχεται πριν από μια σκληρή μάχη του Κογκρέσου το επόμενο έτος οπότε λήγουν οι σαρωτικές φοροαπαλλαγές που θεσπίστηκαν από τους Ρεπουμπλικάνους το 2017. Αυτές οι περικοπές μείωσαν τον εταιρικό φορολογικό συντελεστή στο 21%. Το αποτέλεσμα αυτής της διαπραγμάτευσης θα εξαρτηθεί τόσο από τον έλεγχο του Κογκρέσου όσο και από το ποιος θα κερδίσει τις προεδρικές εκλογές.
Παρά την απότομη πτώση του ονομαστικού συντελεστή μετά το 2017, οι εταιρικές φορολογικές εισπράξεις είναι υψηλότερες τώρα από ό,τι ήταν με τον υψηλότερο συντελεστή, εν μέρει λόγω της αύξησης των κερδών, επισημαίνουν οι Financial Τimes.
Σχόλια του WBB News
Η πρόταση της Καμάλα Χάρις για αύξηση του εταιρικού φορολογικού συντελεστή των ΗΠΑ στο 28% αν ηγηθεί στο Λευκό Οίκο αντιπροσωπεύει έναν δραστήριο τρόπο αύξησης των κρατικών εσόδων. Αυτή η κίνηση ωστόσο μπορεί να προκαλέσει αντιδράσεις από τις επιχειρήσεις, καθώς η Αμερική θα έχει έναν από τους υψηλότερους φορολογικούς συντελεστές μεταξύ των προηγμένων οικονομιών.
Αντίθετα, ο αντιπάλος της, Ντόναλντ Τραμπ, υποστηρίζει τη μείωση του εταιρικού φορολογικού συντελεστή στο 15%. Η Χάρις, ωστόσο, εστιάζει στην αύξηση των φόρων για τη μεσαία τάξη, προκειμένου να βάλει περισσότερα χρήματα στις τσέπες των εργαζομένων. Επιπλέον, προτείνει μέτρα για την αντιμετώπιση του κόστους ζωής, όπως η μείωση των φόρων για τις οικογένειες και η απαγόρευση αύξησης των τιμών από εταιρείες τροφίμων.
Η επιτυχία της πρότασης της Καμάλα Χάρις θα εξαρτηθεί από την πολιτική ατμόσφαιρα και τον έλεγχο του Κογκρέσου. Παρά τις διαφορές των προτάσεων, η αύξηση του εταιρικού φορολογικού συντελεστή μπορεί να συμβάλει στην αύξηση των κρατικών εσόδων, αν και πρέπει να διαχειριστεί με προσοχή προκειμένου να μην επηρεάσει αρνητικά την επιχειρηματικότητα και την οικονομική ανάπτυξη.