Εμανουέλ Μακρόν: Θέλει να επιλέξει τον επόμενο πρωθυπουργό
Σπάζοντας τη μετεκλογική του σιωπή, ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε προχθές τα κόμματα της χώρας που διέπονται από «ρεπουμπλικανικές αρχές» να ενώσουν τις δυνάμεις τους προκειμένου να σχηματίσουν μια σταθερή πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση.
Η αναφορά Μακρόν σε «ρεπουμπλικανικές αξίες» θεωρείται ότι αποκλείει τα κόμματα της Λεπέν και του Μελανσόν
Ηταν τα πρώτα δημόσια σχόλιά του μετά τις πρόωρες εκλογές της Κυριακής που έφεραν κοινοβουλευτικό αδιέξοδο βυθίζοντας τη Γαλλία σε αχαρτογράφητα νερά, με τρεις πολιτικές συμμαχίες να αναζητούν τρόπους σχηματισμού κυβέρνησης.
Σε επιστολή του σε περιφερειακές εφημερίδες, ο Μακρόν προέτρεψε τα κύρια κόμματα με «ρεπουμπλικανικές αξίες» να σχηματίσουν κυβερνητικό συνασπισμό και είπε ότι ελπίζει να επιλέξει τον επόμενο πρωθυπουργό από μια τέτοια ομάδα.
«Κανείς δεν έχει κερδίσει. Καμία πολιτική δύναμη δεν αποκτά από μόνη της επαρκή πλειοψηφία και οι συνασπισμοί που προκύπτουν είναι όλοι μειοψηφίες. Ας εναποθέσουμε την ελπίδα μας στην ικανότητα των πολιτικών μας ηγετών να επιδείξουν λογική, αρμονία και ηρεμία προς το συμφέρον σας και το συμφέρον της χώρας», έγραψε, ζητώντας χρόνο «ώστε οι πολιτικές δυνάμεις να οικοδομήσουν αυτούς τους συμβιβασμούς».
Και κατέληξε: «Υπό το πρίσμα αυτών των αρχών θα αποφασίσω για τον διορισμό του πρωθυπουργού».
Ο Μακρόν δεν ζήτησε ρητά τον αποκλεισμό της ακροδεξιάς Εθνικής Συσπείρωσης, του κόμματος της Λεπέν, ούτε της αριστερής Ανυπότακτης Γαλλίας του Μελανσόν, αλλά η αναφορά του στις «ρεπουμπλικανικές αξίες» συνήθως θεωρείται ότι αποκλείει κόμματα «των δύο άκρων», όπως τα έχει χαρακτηρίσει.
Ζητούσε συνεχώς συγγνώμη
Το αριστερό Νέο Λαϊκό Μέτωπο (NFP), στο οποίο συμμετέχουν η Ανυπότακτη Γαλλία, οι Κομμουνιστές, οι Πράσινοι και οι Σοσιαλιστές, κέρδισε τις περισσότερες έδρες στην ψηφοφορία της Κυριακής, αλλά όχι την πλειοψηφία. Το κεντρώο στρατόπεδο του Μακρόν ήρθε δεύτερο και η Εθνική Συσπείρωση τρίτη. Τώρα τα στελέχη του ακροδεξιού κόμματος προσπαθούν να κατανοήσουν ποια σφάλματα στρατηγικής υπήρξαν.
Μιλώντας στον απόηχο της ήττας, ο 28χρονος επικεφαλής Ζορντάν Μπαρντελά πέρασε μια ολόκληρη μέρα ζητώντας συγγνώμη για την πρώτη μεγάλη ήττα της πολιτικής του καριέρας. «Πάντα κάνουμε λάθη, έκανα λάθη και αναλαμβάνω το μερίδιο της ευθύνης μου για τα αποτελέσματα», είπε σε τηλεοπτική συνέντευξη.
Μυρίζοντας αίμα, κάποια παλιά στελέχη του κόμματος έχουν στραφεί ενάντια στη νέα ηγεσία υπό τον Μπαρντελά. Ο Μπρουνό Μπιλντ, στενός σύμμαχος της Λεπέν που ήρθε σε σύγκρουση με τον νεαρό πολιτικό, επέκρινε τη διαχείριση της καμπάνιας του κόμματος. Το κόμμα «χρειάζεται να κάνει βαθιά αυτοκριτική», τόνισε. Περιέγραψε «δομικές αιτίες» που εμπόδισαν την επιτυχία της Ακροδεξιάς στον δεύτερο γύρο.
Εν τω μεταξύ, έχουν ξεκινήσει και οι παραιτήσεις. Ο πρόσφατα εκλεγμένος ευρωβουλευτής Ζιλ Πενέλ παραιτήθηκε από τον ρόλο του ως γενικός διευθυντής της Εθνικής Συσπείρωσης. Ο Πενέλ ήταν υπεύθυνος για το σχέδιο του κόμματος για τη νίκη, που ονομάστηκε «σχέδιο Ματινιόν» – υποτίθεται ότι ήταν απολύτως ανθεκτικό σε αστοχίες και θα έφερνε οπωσδήποτε τη νίκη.
Κεντρική θέση στο «σχέδιο Ματινιόν» ήταν η επιλογή των υποψηφίων – κάτι που πήγε στραβά. Πολλοί από τους υποψηφίους αποδείχθηκαν ακατάλληλοι – είτε επειδή δεν ήταν επαγγελματίες είτε, σε ορισμένες περιπτώσεις, επειδή έκαναν ρατσιστικά ή ξενοφοβικά σχόλια, τα οποία προκάλεσαν πολλές αντιδράσεις.
Το γαλλικό ερευνητικό δημοσιογραφικό πρακτορείο Mediapart κατέγραψε 106 υποψηφίους της Συσπείρωσης που είχαν κάνει «δηλώσεις μίσους ή συνωμοσίας». Μεταξύ αυτών ένας είχε εμφανιστεί φορώντας αναμνηστικά των Ναζί, γεγονός που οδήγησε το κόμμα να αποσύρει επισήμως την υποστήριξη προς αυτόν.
Τώρα, η Εθνική Συσπείρωση ανασυντάσσεται ενόψει της εκστρατείας για την προεδρία το 2027. «Ο Ζορντάν Μπαρντελά θα ανακοινώσει μια γενική αναδιοργάνωση του κόμματος», ανακοίνωσε ο ευρωβουλευτής Φιλίπ Ολιβιέ. «Θα ληφθούν υπ΄ όψιν όσα πήγαν στραβά».
γαλλία,εκλογές γαλλία,εμανουέλ μακρόν,ζαν λικ μελανσόν