Η Ουκρανία δεν επιδιώκει να «προσαρτήσει» ρωσικά εδάφη, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του ουκρανικού υπουργείου Εξωτερικών, Γκεόργκι Τίχι, αναφερόμενος στη μεγάλης κλίμακας επίθεση που διεξάγουν εδώ και μια εβδομάδα ουκρανικές δυνάμεις στη ρωσική περιφέρεια Κουρσκ, τονίζοντας ότι η ουκρανική επίθεση στη ρωσική επικράτεια θα σταματήσει αν η Μόσχα αποδεχθεί μια «δίκαιη ειρήνη».
«Σε αντίθεση με τη Ρωσία, η Ουκρανία δεν χρειάζεται την ιδιοκτησία άλλων. Η Ουκρανία δεν θέλει να προσαρτήσει εδάφη της περιφέρειας Κουρσκ, αλλά θέλει να προστατεύσει τις ζωές των πολιτών της», δήλωσε ο Τίχι σε συνέντευξη Τύπου.
Παράλληλα τόνισε ότι η ουκρανική επίθεση στη Ρωσία είναι «νόμιμη» και θα σταματήσει αν η Μόσχα αποδεχθεί μια «δίκαιη ειρήνη» και τερματίσει την εισβολή της στην Ουκρανία.
«Όσο πιο γρήγορα η Ρωσία συμφωνήσει να αποκαταστήσει μια δίκαιη ειρήνη (…), τόσο πιο γρήγορα θα σταματήσουν οι εισβολές των ουκρανικών αμυντικών δυνάμεων στο ρωσικό έδαφος», δήλωσε, χαρακτηρίζοντας αυτές τις επιχειρήσεις «απολύτως νόμιμες».
Από την πλευρά του, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε σήμερα ότι «απέτρεψε» νέες ουκρανικές επιθέσεις στο Κουρσκ.
Οι ρωσικές δυνάμεις, με την υποστήριξη της αεροπορίας, του πυροβολικού και drones, «απέτρεψαν τις προσπάθειες εχθρικών κινητών ομάδων που επέβαιναν σε άρματα μάχης να διεισδύσουν βαθιά στο ρωσικό έδαφος», τόνισε το υπουργείο.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σχόλια του WBB News
Η δήλωση του εκπροσώπου του ουκρανικού υπουργείου Εξωτερικών, Γκεόργκι Τίχι, ότι η Ουκρανία δεν επιδιώκει να προσαρτήσει ρωσικά εδάφη, αλλά απλά θέλει να προστατεύσει τις ζωές των πολιτών της, ανοίγει τον δρόμο για τη διαπραγμάτευση μιας ειρηνικής λύσης στη σύγκρουση μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας. Η ένταση στην περιοχή επιδεινώνεται, με τις αποφασιστικές ενέργειες και τις αμοιβαίες κατηγορίες να εμπλέκουν και άλλους παράγοντες.
Οι δηλώσεις του Τίχι υπογραμμίζουν τη σημασία της επίλυσης του διαμαχών με διπλωματικό τρόπο και μέσω διαπραγμάτευσης. Είναι σημαντικό να δοθεί προτεραιότητα στην ειρήνη και στην ανθρωπιστική διάσταση της σύγκρουσης, προκειμένου να αποφευχθεί η περαιτέρω εσκεμμένη επιδείνωση της κατάστασης.
Οι ιστορικές και γεωπολιτικές εντάσεις μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας απαιτούν σταθερότητα και σύνεση από τις δύο πλευρές για να βρεθεί μια μακροχρόνια και ειρηνική λύση στο πρόβλημα. Η διεθνής κοινότητα είναι καλούμενη να υποστηρίξει τις προσπάθειες ειρήνευσης και να συμβάλει στην ανάπτυξη ενός βιώσιμου πλαισίου για την ειρήνη και τη συνεργασία στην περιοχή.