Οι δυτικές αεροπορικές εταιρείες μειώνουν τις πτήσεις προς την Κίνα, καθώς ο συνδυασμός της χαμηλής ζήτησης και του υψηλού κόστους των πτήσεων γύρω από τον ρωσικό εναέριο χώρο αποδυναμώνει την ικανότητά τους να ανταγωνίζονται τους τοπικούς αερομεταφορείς.
Οπως μεταδίδουν οι Financial Times, η British Airways ανακοίνωσε αυτό το μήνα ότι θα αναστείλει τις πτήσεις μεταξύ Λονδίνου και Πεκίνου από τον Οκτώβριο, μόλις λίγες εβδομάδες αφότου η Virgin Atlantic αποφάσισε να αποσύρει το μοναδικό της δρομολόγιο στην Κίνα, προς τη Σαγκάη.
Αν και δεν επηρεάζεται από την απαγόρευση του ρωσικού εναέριου χώρου, η αυστραλιανή Qantas σχεδιάζει να περικόψει το δρομολόγιο Σίδνεϊ-Σαγκάη, λέγοντας ότι τα αεροπλάνα της έχουν πετάξει κατά καιρούς μισοάδεια.
Η μείωση των πτήσεων σηματοδοτεί την αλλαγή στάσης ορισμένων από τις κορυφαίες αεροπορικές εταιρείες του κόσμου απέναντι στην Κίνα, εν μέσω της επιβράδυνσης της κινεζικής οικονομικής ανάπτυξης και των γεωπολιτικών εντάσεων μεταξύ του Πεκίνου και των ΗΠΑ και των συμμάχων τους.
Πριν από την πανδημία του κορωνοϊού, η Κίνα είχε θεωρηθεί ως ευκαιρία ανάπτυξης για τις δυτικές αεροπορικές εταιρείες που ήλπιζαν να επωφεληθούν από την αναπτυσσόμενη οικονομία της και τον αυξανόμενο αριθμό τουριστών με μεγάλη τσέπη.
Όμως, ο αριθμός των πτήσεων κατέρρευσε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, και ενώ οι αεροπορικές εταιρείες άρχισαν να ξαναφτιάχνουν τα προγράμματά τους μετά την επανέναρξη της λειτουργίας των συνόρων το 2023, τους τελευταίους μήνες είχαν μια νέα πτώση.
Η κινεζική αγορά αερομεταφορών ήταν μία από τις πιο αργές στην ανάκαμψη από το κλείσιμο των συνόρων της εποχής της πανδημίας, με τα ταξίδια να ξαναρχίζουν στα σοβαρά μόλις το 2023 και τη ζήτηση για διεθνή δρομολόγια να είναι ακόμη πολύ χαμηλότερη από ό,τι το 2019.
Αλλά για πολλές αεροπορικές εταιρείες το κλείσιμο του εναέριου χώρου της Ρωσίας ήταν ο σημαντικότερος παράγοντας που έκανε τα δρομολόγια μη βιώσιμα, δήλωσαν τα στελέχη του κλάδου.
Η Ρωσία το 2022 απαγόρευσε στις αμερικανικές και ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες να πετούν πάνω από το έδαφός της, αναγκάζοντας τις εταιρείες να κάνουν μεγάλες εκτροπές από τις τυπικές διαδρομές πτήσης τους όταν πετούν σε μέρη της ανατολικής Ασίας.
Σχόλια του WBB News
Οι δυτικές αεροπορικές εταιρείες αντιμετωπίζουν προβλήματα στην ανταγωνιστικότητά τους στην Κίνα, μετά τη μείωση των πτήσεων λόγω της χαμηλής ζήτησης και του υψηλού κόστους λόγω του ρωσικού εναέριου χώρου. Η ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας και η αύξηση τουριστών αποτελούσαν προοπτικές για τις αεροπορικές εταιρείες πριν την πανδημία, αλλά η επανέναρξη των πτήσεων αντιμετωπίζει προκλήσεις. Η απαγόρευση των πτήσεων πάνω από τον ρωσικό εναέριο χώρο αποτέλεσε σημαντικό παράγοντα που επηρέασε την βιωσιμότητα των δρομολογίων. Η ανάκαμψη της κινεζικής αγοράς αερομεταφορών είναι αργή και η ζήτηση για διεθνή δρομολόγια παραμένει χαμηλή, δημιουργώντας προκλήσεις για τις αεροπορικές εταιρείες. Οι εταιρείες πρέπει να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες για να διατηρήσουν την ανταγωνιστικότητά τους.