Μιλώντας στο Τελ Αβίβ μετά από συνάντηση με τον Νετανιάχου, ο Μπλίνκεν δήλωσε ότι ο Ισραηλινός ηγέτης συμφώνησε σε μια «πρόταση-γέφυρα» που υπέβαλαν οι ΗΠΑ.
Η Χαμάς έχει επιμείνει ότι μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός πρέπει να οδηγήσει σε μόνιμο τερματισμό του πολέμου στη Γάζα και στην αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων. Αυτό όμως έρχεται σε αντίθεση με την γραμμή Νετανιάχου που θέλει να καταστρέψει την Χαμάς.
Το αμερικανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Axios ανέφερε την Κυριακή, ότι η Χαμάς δήλωσε ότι η πρόταση των ΗΠΑ θα έδινε στις ισραηλινές δυνάμεις τον έλεγχο του διαδρόμου Netzarim, ο οποίος χωρίζει τη βόρεια Γάζα από τη νότια Γάζα, καθώς και του συνοριακού περάσματος της Ράφα με την Αίγυπτο και του διαδρόμου Φιλαδέλφεια κατά μήκος των συνόρων με την Αίγυπτο. Πλέον έγιναν γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες.
Μετά από συναντήσεις στο Κατάρ την περασμένη εβδομάδα, οι αξιωματούχοι πρόκειται να πραγματοποιήσουν συνομιλίες στην Αίγυπτο αυτή την εβδομάδα.
Τι αναφέρει Παλαιστίνιος με άμεση γνώση των διαπραγματεύσεων
Παλαιστινιακή πηγή που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις αποκάλυψε στην Al Mayadeen του Λιβάνου λεπτομέρειες της νέας αμερικανικής πρότασης για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και ανταλλαγή κρατουμένων, τονίζοντας ότι «έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τη συμφωνία που και τα δύο μέρη είχαν αποδεχθεί προηγουμένως».
Σύμφωνα με την παλαιστινιακή πηγή, η νέα αμερικανική πρόταση «βασίζεται στο πλαίσιο του Μαΐου, αλλά έχει προσαρμοστεί και ευθυγραμμιστεί με τις τελευταίες ισραηλινές συνθήκες και απαιτήσεις». Κάτι που έχει αναφερθεί ξανά από τη Χαμάς.
Η πηγή εξήγησε περαιτέρω ότι, όσον αφορά την κατάπαυση του πυρός, η αμερικανική πρόταση «δεν απαιτεί μόνιμη κατάπαυση του πυρός». Αντίθετα, η κατάπαυση του πυρός συζητείται ως μέρος μιας δεύτερης φάσης με σαφώς καθορισμένο χρονικό όριο. Η πηγή υπογράμμισε ότι η αμερικανική πρόταση τονίζει ότι «εάν η Χαμάς δεν συμφωνήσει στις ισραηλινές απαιτήσεις, η κατοχή θα συνεχίσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη δεύτερη φάση» (χωρίς καμία εγγύηση των ΗΠΑ αν δεν τηρήσει το Ισραήλ την δική του πλευρά της συμφωνίας).
Τόνισε επίσης ότι η πρόταση «δεν περιλαμβάνει μια συνολική ισραηλινή αποχώρηση από τη Λωρίδα της Γάζας», αλλά μάλλον «περιλαμβάνει τη συνεχιζόμενη κατοχή του άξονα Φιλαδέλφειας με ταυτόχρονη μείωση της παρουσίας του ισραηλινού στρατού», σύμφωνα με την παλαιστινιακή πηγή. Η πηγή πρόσθεσε ότι «περιλαμβάνει επίσης τη συνεχιζόμενη κατοχή του κόμβου Νετζαρίμ και την παρακολούθηση και τον έλεγχο της μετακίνησης των ανθρώπων».
Προβλήματα και στην απελευθέρωση των Παλαιστινίων κρατουμένων
Η πηγή ανέφερε ότι η αμερικανική πρόταση «επιβεβαιώνει το δικαίωμα του Ισραήλ να αρνηθεί την απελευθέρωση τουλάχιστον 100 Παλαιστίνιων κρατουμένων και εγγυάται την απέλαση ενός σημαντικού αριθμού από αυτούς που απελευθερώνονται στο πλαίσιο της συμφωνίας ανταλλαγής εκτός Παλαιστίνης».
Εξήγησε ότι η πρόταση «δίνει στην κατοχή την εξουσία να ασκήσει βέτο σε 65 ονόματα από τα 300 ονόματα κρατουμένων που έχουν καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη και έχουν υποβληθεί από τη Χαμάς». Η πρόταση διευκρινίζει ότι η βοήθεια και η ανακούφιση στη Γάζα θα παρέχεται μόνο με την έγκριση όλων των όρων από τη Χαμάς. Επίσης, καθυστερεί οποιαδήποτε συζήτηση για την ανοικοδόμηση και την άρση της πολιορκίας μέχρι να καθοριστούν τα αποτελέσματα της πρώτης φάσης.
Χαμάς: Ο Νετανιάχου αποτυγχάνει να καταλήξει σε συμφωνία
Το βράδυ της Κυριακής, σύμφωνα με ανακοίνωση του παλαιστινιακού ισλαμικού κινήματος αντίστασης Χαμάς, το κίνημα «ενήργησε με πλήρη υπευθυνότητα» απέναντι στους διαμεσολαβητές στο Κατάρ και την Αίγυπτο και εξέτασε τις προτάσεις με στόχο την επίτευξη συμφωνίας για τον τερματισμό της επίθεσης στη Γάζα και τη σύναψη συμφωνίας για τους αιχμαλώτους.
Η Χαμάς αναφέρει ότι αυτό έγινε για να «γλιτώσουμε το αίμα του λαού μας και να βάλουμε τέλος στη γενοκτονία, την εθνοκάθαρση. και τις κτηνώδεις σφαγές» που διεξάγονται στον παλαιστινιακό λαό από την ισραηλινή κατοχή. Η Χαμάς εγκρίνει το σχέδιο των διαμεσολαβητών τον Μάιο, χαιρέτισε τη δήλωση του Τζο Μπάιντεν και το κείμενο του ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και απάντησε θετικά στην πρόταση των διαμεσολαβητών στις 2 Ιουλίου 2024.
Μετά την τριμερή δήλωση, η Χαμάς δήλωσε ότι προέτρεψε τους διαμεσολαβητές να παρουσιάσουν ένα σχέδιο για την εφαρμογή της πρότασης, ώστε οι διαπραγματεύσεις να μην γίνουν φαύλος κύκλος, αναφερόμενη στο πώς έχει γίνει σαφές ότι ο Νετανιάχου κωλυσιεργεί και προσθέτει εμπόδια για να παρατείνει την επιθετικότητα και να κερδίσει περισσότερο χρόνο στην εξουσία.
«Αφού ακούσαμε τους διαμεσολαβητές σχετικά με τα όσα συνέβησαν στον τελευταίο γύρο των συνομιλιών στη Ντόχα, μας έγινε σαφές για άλλη μια φορά ότι ο Νετανιάχου εξακολουθεί να θέτει εμπόδια στην επίτευξη συμφωνίας, θέτοντας νέους όρους και απαιτήσεις με στόχο να ματαιώσει τις προσπάθειες των διαμεσολαβητών και να παρατείνει τον πόλεμο», αναφέρεται λεπτομερώς στην ανακοίνωση.
Η Χαμάς προβληματίζεται από την αυστηροποίηση των όρων
Η Χαμάς περιέγραψε λεπτομερώς πώς η νέα πρόταση ευθυγραμμίζεται με τους όρους του Νετανιάχου, ιδιαίτερα την άρνησή του για μόνιμη κατάπαυση του πυρός, την πλήρη αποχώρηση από τη Λωρίδα της Γάζας, την επιμονή του να συνεχίσει να κατέχει τον άξονα Νετζαρίμ (φόβος επιστροφής στο 1967), το πέρασμα της Ράφα και τον διάδρομο της Φιλαδέλφειας».
«Ο Νετανιάχου έθεσε νέους όρους για την ανταλλαγή κρατουμένων και υπαναχώρησε από άλλες δεσμεύσεις, γεγονός που εμπόδισε την ολοκλήρωση της συμφωνίας ανταλλαγής» όπως ισχυρίζεται η Χαμάς. Ανησυχεί και για τον έλεγχο της ανθρωπιστικής βοήθειας την ώρα που ο λιμός είναι μια πραγματικότητα, ειδικά στα βόρεια της Γάζας.
Τέλος κατηγόρησε τον Νετανιάχου «πλήρως υπεύθυνο για την αποτυχία των προσπαθειών των διαμεσολαβητών, την παρεμπόδιση της επίτευξης συμφωνίας και την πλήρη ευθύνη για τις ζωές των αιχμαλώτων του, οι οποίοι είναι εκτεθειμένοι στον ίδιο κίνδυνο με το λαό μας λόγω της συνεχιζόμενης επιθετικότητας και της συστηματικής στοχοποίησης όλων των πτυχών της ζωής στη Λωρίδα της Γάζας».
Για την ώρα, οι διαφορές φαίνονται, όπως και πριν φαίνονταν, αγεφύρωτες. Τυχόν αποτυχία των συνομιλιών, ισούται με πράσινο φως σε Χεζμπολάχ και Ιράν να εκδικηθούν για τις δολοφονίες των Φουάντ Σουκρ και Ισμαήλ Χανίγια, σε Λίβανο και Τεχεράνη αντίστοιχα.
Σχόλια του WBB News
Οι τελευταίες εξελίξεις στη Γάζα φανερώνουν τις διαφορές μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ, καθώς και τις προσπάθειες των ΗΠΑ να διαμεσολαβήσουν για μια κατάπαυση του πυρός. Οι προτάσεις και οι απαιτήσεις από τις δύο πλευρές αντικατοπτρίζουν τις διαφορετικές προτεραιότητες και ανησυχίες τους. Η Χαμάς επιμένει σε μια συμφωνία που θα οδηγήσει σε μόνιμο τερματισμό του πολέμου και στην αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων, ενώ ο Νετανιάχου επιδιώκει να καταστρέψει την Χαμάς. Η αδυναμία συμφωνίας θέτει σε κίνδυνο την επιδείνωση της κατάστασης με τυχόν εκδικητικές ενέργειες από Χεζμπολάχ και Ιράν. Παρ’ όλα αυτά, η διαδικασία διαπραγματεύσεων συνεχίζεται με την ελπίδα τελικά να επιτευχθεί ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή.